VIII SuperFinał – SuperMenu

Nie możesz pojawić się w Warszawie i zamierzasz obejrzeć VIII SuperFinał w telewizji tracąc tym samym możliwość skosztowania świetnych amerykańskich przysmaków na przedfinałowym „tailgate party”, a bardzo lubisz amerykańskie specjały? Nic straconego! Sam możesz przygotować sobie takie smakołyki w domu, którymi później będziesz zajadał się oglądając finał, a my Ci w tym pomożemy!

W zeszłorocznej edycji SuperFinałowego Menu pokazaliśmy Wam jak przygotować prawdziwego amerykańskiego hamburgera, miodowe skrzydełka i meksykańskie taco. W tej edycji posuniemy Wam pomysły na hot-doga, pizzę oraz dipy do chipsów. Zapraszamy do wspólnego gotowania!

Hot-Dog

Składniki, których będziesz potrzebował (proporcje dla 2 osób lub 1 linemana):

  • 2 bułki do hot-dogów / bagietki
  • 2 dobrej jakości parówki
  • 1 duża cebula
  • pomidor
  • ogórek kiszony
  • sałata
  • masło
  • sol, pieprz

Sposób wykonania:

Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Z parówek ściągamy folię i wrzucamy do gotujące wody, gotujemy około 5 minut. Na patelnie wrzucamy trochę masła i dodajemy cebulę, którą doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jak nabierze żółto-złotego koloru. W między czasie kroimy w plasterki pomidora i ogórka. Bułki kroimy wzdłuż i na chwilę wrzucamy do rozgrzanego pieca. Gdy parówki się ugotują wciągamy je z wody i odsączamy jej nadmiar. Do bułki kładziemy sałatę, ugotowaną parówkę, po dwa plasterki pomidora i ogórka, a na wierzch usmażoną cebulę. Całość możemy z góry polać ketchupem, musztardą i majonezem.

Pizza

Składniki, których będziesz potrzebował (proporcje dla 2 osób lub 1 linemana):

Ciast0:

  • 400 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta pieprzu
  • bazylia, oregano, tymianek

Sos:

  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki wody
  • bazylia
  • sól
  • cukier

Dodatki:

  • 25 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • paryka czerwona i zielona po 0,5 sztuki
  • 15 dag pokrojonej w plastry kiełbasy peperoni, ewentualnie salami, ostatecznie innej wędliny wg. upodobań (może być podpieczone mięso, ryba z puszki, co kto lubi)
  • ser żółty starty na grubej tarce

Sposób wykonania:

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól, cukier i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dodać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Dodać trochę ziół. Ciasto zagniatać przez około 10min. Następnie odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, potem je rozwałkować na placek o grubości ok. 5-6mm i po nakłuwać je widelcem.

Składniki sosu wymieszać dodając szczyptę cukru i soli i także odstawić na czas wyrastania ciasta, aby bazylia nieco uwolniła swój zapach.

Warzywa umyć. Cebulę obrać i  pokroić w pół-krążki, paprykę w 1,5 cm paski, kiełbasę w plasterki. Pieczarki przesmażyć na odrobinie tłuszczu pokrojone w plastry, aby odparować ich sok.

Wyrośnięte i rozwałkowane ciasto smarujemy wcześniej przygotowanym sosem, układamy równomiernie wszystkie pozostałe składniki i posypujemy ogromna ilość żółtego sera startego na tarce. Przed posypaniem serem możemy jeszcze całą pizzę lekko przyprawić vegetą i różnego rodzaju ziołami.

Oczywiście na pizze możemy położyć praktycznie wszystko, zależy co lubimy i na co akurat mamy ochotę.

Pizzę piec około 20-30 minut w temperaturze 180stopni.

Meksykańskie dipy do chipsów

Guacamole

Składniki, których będziesz potrzebował (proporcje dla 2 osób lub 1 linemana):

  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli
  • 1/2 zielone papryczki chilli
  • kolędra
  • pól limonki

Sposób wykonania:

Awokado przekroić wzdłuż i wypestkować, miąższ wydrążyć łyżką i zblędować. Warzywa umyć. Pomidory i papryczki wypestkować, usunąć ogonki i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Kolędrę drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Na koniec całość polać sokiem z limonki.

Salsa

Składniki, których będziesz potrzebował (proporcje dla 2 osób lub 1 linemana):

  • puszka pomidorów pelati (bez skóry)
  • 2 papryczki chili
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • soku z połówki cytryny
  • kmin rzymski
  • soli, pieprz
  • kolendry

Sposób wykonania:

Papryczkę myjemy, kroimy wzdłuż i usuwamy nasiona. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blędujemy. Na koniec całość polać sokiem z cytryny.

Jakbyście chcieli przypomnieć sobie przepisy z poprzedniego roku na hamburgery, taco i skrzydełka to znajdziecie je TUTAJ

W razie jakikolwiek wątpliwości prosimy pytać w komentarza. Postaramy się odpowiedzieć Wam na wszystkie pytania!

Dariusz Ankiewicz

About Dariusz Ankiewicz

Futbolem amerykańskim w pełnym wymiarze interesuje się od sezonu 2009, wcześniej przez kilka sezonów śledził tylko ważniejsze futbolowe wydarzenia. Od sezonu 2009 związany również z redakcją NFL24. Zagorzały fan Philadelphia Eagles choć sympatyzuje też z Houston Texans i Oakland Raiders głównie ze względu na sympatię do Sebastiana Janikowskiego. Ulubiony zawodnik od którego wszystko się zaczęło to Donovan McNabb. Obecnie zawodnik sopockiej drużyny futbolu amerykańskiego - Seahawks Sopot.

1 thought on “VIII SuperFinał – SuperMenu

  1. Pingback: Relacja LIVE z pikniku przed VIII SuperFinałem | NFL24.PL

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *