Nie możesz pojawić się w Warszawie i zamierzasz obejrzeć VIII SuperFinał w telewizji tracąc tym samym możliwość skosztowania świetnych amerykańskich przysmaków na przedfinałowym „tailgate party”, a bardzo lubisz amerykańskie specjały? Nic straconego! Sam możesz przygotować sobie takie smakołyki w domu, którymi później będziesz zajadał się oglądając finał, a my Ci w tym pomożemy!
W zeszłorocznej edycji SuperFinałowego Menu pokazaliśmy Wam jak przygotować prawdziwego amerykańskiego hamburgera, miodowe skrzydełka i meksykańskie taco. W tej edycji posuniemy Wam pomysły na hot-doga, pizzę oraz dipy do chipsów. Zapraszamy do wspólnego gotowania!
Hot-Dog
Składniki, których będziesz potrzebował (proporcje dla 2 osób lub 1 linemana):
- 2 bułki do hot-dogów / bagietki
- 2 dobrej jakości parówki
- 1 duża cebula
- pomidor
- ogórek kiszony
- sałata
- masło
- sol, pieprz
Sposób wykonania:
Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Z parówek ściągamy folię i wrzucamy do gotujące wody, gotujemy około 5 minut. Na patelnie wrzucamy trochę masła i dodajemy cebulę, którą doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jak nabierze żółto-złotego koloru. W między czasie kroimy w plasterki pomidora i ogórka. Bułki kroimy wzdłuż i na chwilę wrzucamy do rozgrzanego pieca. Gdy parówki się ugotują wciągamy je z wody i odsączamy jej nadmiar. Do bułki kładziemy sałatę, ugotowaną parówkę, po dwa plasterki pomidora i ogórka, a na wierzch usmażoną cebulę. Całość możemy z góry polać ketchupem, musztardą i majonezem.
Pizza
Składniki, których będziesz potrzebował (proporcje dla 2 osób lub 1 linemana):
Ciast0:
- 400 g mąki
- 30 g drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- szczypta pieprzu
- bazylia, oregano, tymianek
Sos:
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- pół szklanki wody
- bazylia
- sól
- cukier
Dodatki:
- 25 dag pieczarek
- 2 duże cebule
- paryka czerwona i zielona po 0,5 sztuki
- 15 dag pokrojonej w plastry kiełbasy peperoni, ewentualnie salami, ostatecznie innej wędliny wg. upodobań (może być podpieczone mięso, ryba z puszki, co kto lubi)
- ser żółty starty na grubej tarce
Sposób wykonania:
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól, cukier i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dodać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Dodać trochę ziół. Ciasto zagniatać przez około 10min. Następnie odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, potem je rozwałkować na placek o grubości ok. 5-6mm i po nakłuwać je widelcem.
Składniki sosu wymieszać dodając szczyptę cukru i soli i także odstawić na czas wyrastania ciasta, aby bazylia nieco uwolniła swój zapach.
Warzywa umyć. Cebulę obrać i pokroić w pół-krążki, paprykę w 1,5 cm paski, kiełbasę w plasterki. Pieczarki przesmażyć na odrobinie tłuszczu pokrojone w plastry, aby odparować ich sok.
Wyrośnięte i rozwałkowane ciasto smarujemy wcześniej przygotowanym sosem, układamy równomiernie wszystkie pozostałe składniki i posypujemy ogromna ilość żółtego sera startego na tarce. Przed posypaniem serem możemy jeszcze całą pizzę lekko przyprawić vegetą i różnego rodzaju ziołami.
Oczywiście na pizze możemy położyć praktycznie wszystko, zależy co lubimy i na co akurat mamy ochotę.
Pizzę piec około 20-30 minut w temperaturze 180stopni.
Meksykańskie dipy do chipsów
Guacamole
Składniki, których będziesz potrzebował (proporcje dla 2 osób lub 1 linemana):
- 2 duże dojrzałe awokado
- 2 pomidory
- cebula
- ząbek czosnku
- 1/2 czerwonej papryczki chilli
- 1/2 zielone papryczki chilli
- kolędra
- pól limonki
Sposób wykonania:
Awokado przekroić wzdłuż i wypestkować, miąższ wydrążyć łyżką i zblędować. Warzywa umyć. Pomidory i papryczki wypestkować, usunąć ogonki i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Kolędrę drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Na koniec całość polać sokiem z limonki.
Salsa
Składniki, których będziesz potrzebował (proporcje dla 2 osób lub 1 linemana):
- puszka pomidorów pelati (bez skóry)
- 2 papryczki chili
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- soku z połówki cytryny
- kmin rzymski
- soli, pieprz
- kolendry
Sposób wykonania:
Papryczkę myjemy, kroimy wzdłuż i usuwamy nasiona. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blędujemy. Na koniec całość polać sokiem z cytryny.
Jakbyście chcieli przypomnieć sobie przepisy z poprzedniego roku na hamburgery, taco i skrzydełka to znajdziecie je TUTAJ
W razie jakikolwiek wątpliwości prosimy pytać w komentarza. Postaramy się odpowiedzieć Wam na wszystkie pytania!
- NFL Honors – krótkie podsumowanie! - 5 lutego 2017
- Zaskakująco niskie ceny biletów? - 5 lutego 2017
- Święto typowania! - 4 lutego 2017
- Super Bowl LI okiem EA Sports! - 3 lutego 2017
- Super Bowlowa Strefa Medialna! - 29 stycznia 2017
Pingback: Relacja LIVE z pikniku przed VIII SuperFinałem | NFL24.PL