SUPER BOWLOWE MENU!

Super Bowl

Super Bowl XLIX już dziś! Specjalnie z tej okazji chciałbym Wam przedstawić nowe i przypomnieć stare przepisy na iście amerykańskie dania, które będziecie mogli sobie przygotować sami bez większego problemu. Zapraszam!

Dziś w nocy najważniejszy mecz sezonu. Większość z Was pewnie ten wieczór spędzi w gronie znajomych w jakimś pubie, barze czy restauracji gdzie w wspólnym gronie oglądać będziecie mecz i będzie mieli możliwość zasmakowania kuchni teksaskiej. Dla tych którzy ten wieczór spędzą w domu przygotowałem specjalne Super Bowlowe menu, które w łatwy i szybki sposób będziecie mogli przygotować sobie sami! Także przygotujcie listę, idźcie do sklepu, kupcie składniki i odpowiedni zapas „napoi” i zabierzcie się do gotowania.

Na początek:

Quesadilla z kurczakiem

Składniki, których będziesz potrzebował (proporcje dla 2 osób lub 1 linemana):

  • 4 tortille
  • podwójna pierś z kurczaka
  • kostka sera żółtego (najlepiej cheddar)
  • papryka czerwona i zielona
  • czerwona cebula
  • kukurydza
  • czosnek
  • kolendra
  • 1/2 cytryny/limetki

Sposób wykonania:

Pierś kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie paski. Obrać czosnek i drobno pokroić. Posiekać świeżą kolendrę. Czosnek i posiekaną kolendrę dodać do kurczaka. Cytrynę/limonkę wycisnąć do miski z kurczakiem. Zalać całość sporą oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Miskę zakryć folia i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie mięso smażymy.

Paprykę myjemy i usuwamy środek kroimy w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić. Ser zetrzeć na tarce.

Na lekko rozgrzaną patelnię kładziemy jeden placek tortilli i posypujemy go sporą ilością sera następnie rozkładamy kurczaka, paprykę, cebulę i kukurydzę równomiernie na po całej tortilli. Całość z góry również posypujemy serem i przykrywamy drugim plackiem. Przewracamy na drugą stronę (pomoże nam w tym talerz) i podgrzewamy go przez chwilę z drugiej strony. Ściągamy z patelni i kroimy na mniejsze trójkąty. Smacznego!

Fajitas z wołowiny  

Składniki, których będziesz potrzebował (proporcje dla 2 osób lub 1 linemana):

  • 350 g polędwicy wołowej, okrojonej z tłuszczu
  • 2 duże cebule
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • pół limetki
  • kolędra
  • pieprz, sól

Sposób wykonania:

Wymieszać sok z limonki, chili, mieloną kolendrę i pieprz w średniej wielkości naczyniu. Mięso umyć i pokroić w paski, przełożyć do mieszanki soku i przypraw, wymieszać i zostawić na chwilę by mięso przeszło przyprawami.

Cebule obrać, paprykę umyć i usunąć środek. Wszystko pokroić w cienkie paski.

Rozgrzać patelnię z kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wrzucić na nią mięso i smażyć przez ok. 2 minuty po czym dodać warzywa i smażyć całość jeszcze przez chwilę. Przełożyć na talerz. Fajitas można podawać z podgrzanymi wcześniej plackami tortilli. Smacznego!

Z nowych przepisów to wszystko. Poniżej przedstawiam swoje poprzednie przepisy, które ukazały się na stronie w ramach poprzedniego Super Bowl.

Hamburger

Składniki, których będziesz potrzebował (proporcje dla 2 osób lub 1 linemana):
Do przygotowania kotletów

  • 250 g polędwicy wołowej (można też użyć rostbefu, ew. łopatki wołowej)
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka czerwona)
  • kolendra

Pozostałe produkty:

  • 2 bułki hamburgerowe (te ze sklepu gotowe z sezamem)
  • 1/2 pomidora
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 liście sałaty
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • ketchup, majonez
  • dodatkowo można użyć jeszcze 2 plasterków sera, jeśli ktoś woli cheeseburgera

Sposób wykonania:
Polędwicę umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Czosnek i cebulę pokroić w mała kostkę, kolendrę posiekać. Dodać do mięsa wraz z pieprzem i sproszkowaną papryką (solimy dopiero po usmażeniu kotleta). Wyrabiać mięso, aż składniki się połączą. Dodać musztardę i żółtko jaja. Ponownie wyrobić do momentu uszyniania jednolitej masy. Uformować dwa, nie za cienkie kotlety o szerokości nieco większej od bułki.

Przekroić bułki wzdłuż. Pomidora i sałatę umyć i osuszyć. Ogórka i pomidora pokroić w plastry. Cebulę w krążki.

Rozgrzać patelnie ryglowaną (grillową) i obsmażyć z obu stron kotlety (uważać by ich nie przesmażyć, bo kotlety będą wtedy suche). Obok koletów obsmażyć połówki bułek (jeśli używacie sera, to należy położyć go na kotlety po ich obróceniu na druga stronę). Dolną połówkę bułki posmarować majonezem, położyć liść sałaty, kotleta, plasterek pomidora i ogórka oraz kilka krążków cebuli. Górną połówkę bułki posmarować ketchupem i przykryć całość. Smacznego!

Taco

Składniki, których będziesz potrzebował (proporcje dla 2 osób lub 1 linemana):

  • 1 pierś kurczaka
  • 2 duże placki tortilli
  • kostkę sera żółtego
  • 2 cebule
  • 2 różnego koloru papryki
  • 2 duże liście sałaty lodowej
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 1 pomidor
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 1/2 cytryny / 1 limonka
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • kolendra
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:
Pierś kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie paski. Obrać czosnek i drobno pokroić. Posiekać świeżą kolendrę. Czosnek i posiekaną kolendrę dodać do kurczaka. Cytrynę/limonkę wycisnąć do miski z kurczakiem. Zalać całość sporą oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Miskę zakryć folia i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (można też kurczaka przygotować dzień wcześniej, wtedy będzie jeszcze lepszy).

Paprykę i cebulę pokroić w żulienkę (cienkie paski). Pomidor i ogórek w dużą kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzić i opłukać. Liście sałaty porwać na mniejsze części. Ser zetrzeć na tarce.

Pierś smażyć na patelni ryglowanej (grillowej). Gdy mięso lekko się zarumieni dodać pokrajaną cebulę i paprykę. Smażyć. Placki tortilli posypać startym serem i wsadzić na chwilę do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika (tak by ser się rozpuścił). Po wyjęciu rozłożyć sałatę. Dodać pierś z papryką i cebulą, następnie garść pokrojonych pomidorów i ogórka, kukurydzy i fasoli. Tortille złożyć na pół (można też zawinąć w sposób pokazany na opakowaniu po tortilli, wtedy będzie można jeść Taco jak kanapkę). Całość można jeszcze posypać świeżo siekaną kolendrą. Smacznego!

Pieczone skrzydełka z kurczaka w miodzie

Składniki, których będziesz potrzebował (proporcje dla 2 osób lub 1 linemana):

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • olej
  •  2 ząbki czosnku
  • przyprawy (vegeta, pieprz, papryka słodka/ostra)
  • w ostrej wersji sos tabasco

Sposób wykonania:

Skrzydełka umyć i osuszyć. Czosnek obrać i drobno pokroić. Dodać do miski ze skrzydełkami. Dodać miód, olej i przyprawy (ew. sos tabasco). Wszystko dobrze wymieszać. Miskę zafoliować i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (podobnie jak pierś na Taco można skrzydełka zamarynować dzień wcześniej). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Skrzydełka wraz z całą powstała marynatą przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec od 40 do 60 minut. Co jakiś czas polewać skrzydełka powstałym sosem. Skrzydełka można upiec również na grillu. Smacznego!


Hot-Dog

Składniki, których będziesz potrzebował (proporcje dla 2 osób lub 1 linemana):

  • 2 bułki do hot-dogów / bagietki
  • 2 dobrej jakości parówki
  • 1 duża cebula
  • pomidor
  • ogórek kiszony
  • sałata
  • masło
  • sol, pieprz

Sposób wykonania:

Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Z parówek ściągamy folię i wrzucamy do gotujące wody, gotujemy około 5 minut. Na patelnie wrzucamy trochę masła i dodajemy cebulę, którą doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jak nabierze żółto-złotego koloru. W między czasie kroimy w plasterki pomidora i ogórka. Bułki kroimy wzdłuż i na chwilę wrzucamy do rozgrzanego pieca. Gdy parówki się ugotują wciągamy je z wody i odsączamy jej nadmiar. Do bułki kładziemy sałatę, ugotowaną parówkę, po dwa plasterki pomidora i ogórka, a na wierzch usmażoną cebulę. Całość możemy z góry polać ketchupem, musztardą i majonezem.

Pizza

Składniki, których będziesz potrzebował (proporcje dla 2 osób lub 1 linemana):

Ciast0:

  • 400 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta pieprzu
  • bazylia, oregano, tymianek

Sos:

  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki wody
  • bazylia
  • sól
  • cukier

Dodatki:

  • 25 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • papryka czerwona i zielona po 0,5 sztuki
  • 15 dag pokrojonej w plastry kiełbasy peperoni, ewentualnie salami, ostatecznie innej wędliny wg. upodobań (może być podpieczone mięso, ryba z puszki, co kto lubi)
  • ser żółty starty na grubej tarce

Sposób wykonania:

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól, cukier i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dodać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Dodać trochę ziół. Ciasto zagniatać przez około 10min. Następnie odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, potem je rozwałkować na placek o grubości ok. 5-6mm i po nakłuwać je widelcem.

Składniki sosu wymieszać dodając szczyptę cukru i soli i także odstawić na czas wyrastania ciasta, aby bazylia nieco uwolniła swój zapach.

Warzywa umyć. Cebulę obrać i  pokroić w pół-krążki, paprykę w 1,5 cm paski, kiełbasę w plasterki. Pieczarki przesmażyć na odrobinie tłuszczu pokrojone w plastry, aby odparować ich sok.

Wyrośnięte i rozwałkowane ciasto smarujemy wcześniej przygotowanym sosem, układamy równomiernie wszystkie pozostałe składniki i posypujemy ogromna ilość żółtego sera startego na tarce. Przed posypaniem serem możemy jeszcze całą pizzę lekko przyprawić vegetą i różnego rodzaju ziołami.

Oczywiście na pizze możemy położyć praktycznie wszystko, zależy co lubimy i na co akurat mamy ochotę.

Pizzę piec około 20-30 minut w temperaturze 180stopni.

Meksykańskie dipy do chipsów

Guacamole

Składniki, których będziesz potrzebował (proporcje dla 2 osób lub 1 linemana):

  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli
  • 1/2 zielone papryczki chilli
  • kolędra
  • pól limonki

Sposób wykonania:

Awokado przekroić wzdłuż i wypestkować, miąższ wydrążyć łyżką i zblędować. Warzywa umyć. Pomidory i papryczki wypestkować, usunąć ogonki i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Kolędrę drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Na koniec całość polać sokiem z limonki.

Salsa

Składniki, których będziesz potrzebował (proporcje dla 2 osób lub 1 linemana):

  • puszka pomidorów pelati (bez skóry)
  • 2 papryczki chili
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • soku z połówki cytryny
  • kmin rzymski
  • soli, pieprz
  • kolendry

Sposób wykonania:

Papryczkę myjemy, kroimy wzdłuż i usuwamy nasiona. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blędujemy. Na koniec całość polać sokiem z cytryny.

W razie jakichkolwiek wątpliwości czy pytań, piszcie, a postaram się rozwiać Wasze wątpliwości.
Dla odważnych! Przyrządziliście coś sami na Super Bowl Party, a może użyliście innego przepisu? Pochwalcie się zdjęciami gotowych potraw!

Na dziś to wszystko. Mam nadzieję, że wszystkie dania będą Wam smakować. W ramach jakikolwiek wątpliwości czy pytań, piszcie! Zapraszam również do dzielenia się zdjęciami przedstawiających gotowe potrawy. Udanego Super Bowl Party!

Dariusz Ankiewicz

About Dariusz Ankiewicz

Futbolem amerykańskim w pełnym wymiarze interesuje się od sezonu 2009, wcześniej przez kilka sezonów śledził tylko ważniejsze futbolowe wydarzenia. Od sezonu 2009 związany również z redakcją NFL24. Zagorzały fan Philadelphia Eagles choć sympatyzuje też z Houston Texans i Oakland Raiders głównie ze względu na sympatię do Sebastiana Janikowskiego. Ulubiony zawodnik od którego wszystko się zaczęło to Donovan McNabb. Obecnie zawodnik sopockiej drużyny futbolu amerykańskiego - Seahawks Sopot.

4 Responses to SUPER BOWLOWE MENU!

  1. waldzio pisze:

    super artykuł !! Wypróbuje dziś quesadille i skrzydełka 🙂

  2. Cieszę się! Mam nadzieję, że będzie smakować!

  3. Pierre Pierre pisze:

    Na boga do guacamole nie dodajemy żadnych pomidorów! A skoro jesteśmy przy kuchni tex-mex to gdzie chili con carne?

    • Chili Con Carne miało pojawić się przy okazji tegorocznego Super Bowl ale racji braku czasu się nie pojawiło 😛 Przepis podam przy okazji SuperFinału albo przyszłorocznego Super Bowl 🙂

      Jeśli natomiast chodzi o guacamole to, to moje małe urozmaicenie tego przepisu 🙂

Dodaj komentarz