Forum NFL24 Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka pytań początkującego widza
Autor Wiadomość
morris 

Wysłany: 2014-01-08, 23:55   

andy11pl napisał/a:
morris napisał/a:
krisow napisał/a:
Masz rację, nie można odpychać skrzydłowych. Jedynie do 5 yarda od linii wznowienia obrońca pilnujący skrzydłowego może wejść z nim w kontakt. Potem może mu przeszkadzać aktywnie poprzez atak na niego dopiero w momencie samej próby złapania piłki.

Tylko żeby nie przesadzić w stronę pass interference ;)
Trzeba jeszcze dodać, że kontakt jest niedozwolony tylko wtedy gdy rozgrywający stoi w kieszeni i ma piłkę w rękach.

Popraw ostatnie zdanie postu (dla początkujących) bo wynika z niego, że obrońca nie może wchodzić w kontakt z "WR" TYLKO wtedy gdy QB jest w kieszeni. Innymi słowy ktoś może pomyśleć, że jeśli QB opuści kieszeń to można WR atakować ZANIM dotknie on/WR piłki.

Racja. Oczywiście odnosiłem się konkretnie do illegal contact tylko jako przewinienia samego w sobie. Chyba jednak nikt nie potraktuje tego tak dosłownie :P Dodam w ramach rekompensaty, że zakaz kontaktu po 5 yardach od linii wznowienia ma na celu ułatwienie receiverom pobiegnięcie ustaloną ścieżką bez przeszkód i zgranie się z QB. A potem to już jest tak jak napisał krisow.

polsky 

Wysłany: 2014-05-02, 21:19   Singleback spread vs. Shotgun 4WR

Hej;
Zastanawiam sie jakie sa wady i zalety dwoch formacji z tematu.
Prosiłbym o porówanie kogos znajacego sie w temacie.
Moja wiedza ogranicza sie tylko do tego żę obie formacje róznia sie tym, iz w shotgunie jest FB po prawej stronie QB - QB jest daleko od swojego Centra - przez co center musi pilke odrzucic do QB a nie podac mu bezposredni do rąk ( nie wiem jak taki rodzaj snapa sie nazywa). W spread jest HB zamiast FB i pilka jest snapowana "normalnie". Wiem też, że obie formacje sa preferowane do gry górą.
Prosze o informacje w jakich sytuacjach jedna formacja ma przewage nad druga.

TRad 

Drużyna: 49'ers
Wysłany: 2014-05-13, 03:44   

Shotgun to formacja prawie wyłącznie do gry górą. Oczywiście wchodzi w grę draw (czyli opóźniony bieg: QB udaje, że będzie rzucał, po czym daje piłkę RB), ale, powiedzmy, raz na dziesięć razy. Czyli podstawowa wada - obrona wie, co będzie robił atak. Znika zaskoczenie.

Oczywiście gdy masz np. 3rd&15 to o zaskoczenie i tak trudno.

Zaleta - QB nie musi myśleć o czystym odbiorze snapu, o pracy nóg, o głębokości dropu. Dostaje piłkę - i od razu może patrzeć, co robi obrona. Ma lepszy przegląd pola.

Aha, niekoniecznie przy QB stoi FB. Może być RB, może byc i FB i RB, wreszcie można grać na 5 WR, "gołym" shotgunem. Shotgun - to formacja, gdzie QB stoi 5 do 7 jardów za LOS.

Wszelkie formacje, gdzie QB odbiera pilkę "spod tyłka" centra są mniej przewidywalne. Większe zagrożenie biegiem, stąd obrona nie może być jednowymiarowa. DL zanim rzuci sie na QB musi pomyśleć o grze dołem. Stąd wolniejsza reakcja.

Wady: odwrotność Shotguna. QB musi zrobić te 3, 5 lub nawet 7 kroków wstecz, zanim będzie w stanie podać piłkę. Wymaga to lepszej techniki, szybszej orientacji etc. Obrona ma trudniej, ale i QB.

Tom 

Wysłany: 2014-10-15, 15:47   

Witam
Czy akcje polegające na samodzielnym biegu rozgrywającego są na "stałe" wpisane w liste zagrywek czy QB sam decyduje o takim rozegraniu po odczytaniu zamiarów obrony?

Która z drużyn posiada/wybiera najwięcej tego typu akcji?

Z góry dzięki za odpowiedź.

oceansizer 

Drużyna: Pats, Eagles..... Vikings, Rams.
Zawodnik: D. McCourty, R. Gronkowski, L. Fitzgerald, T. Brady.
Wysłany: 2014-10-15, 17:26   

Owszem zagrywki biegowe QB są w playbookach, ale też często wynikają z potrzeby "chwili" i sytuacji. Na pewno do najbardziej mobilnych QB można zaliczyć Wilsona z Seahawks, Kaepernicka z 49-ers, Newtona z Panthers.

vini 

Wysłany: 2014-10-18, 22:31   

Witam. Jestem nowy na forum. NFL oglądałem do tej pory 2-3 mecze w sezonie plus super bowl. Teraz mam więcej czasu po nocach i trochę więcej oglądam.
Mam pytanie dotyczące kalendarza, właściwie to samego regular season. Na jakich zasadach ustalane jest kto z kim gra w tych 17 kolejkach? Bo jak patrzę na kalendarz na oficjalnej stronie to nic nie kumam. Nie jest to każdy z każdym. Zwykłe losowanie?
Jak coś strasznie głupiego napisałem to przepraszam. To mój pierwszy regular season jaki mam szanse oglądać.

TRad 

Wysłany: 2014-10-18, 23:52   

NFL podzielona jest na dwie konferencje (NFC i AFC). Każda konferencja na cztery czterodrużynowe dywizje (North, South, East, West).

W sezonie zasadniczym każda drużyna gra 16 meczów.

6 - z drużynami ze swojej dywizji (mecz i rewanż, u siebie i na wyjeździe).
4 - z drużynami innej dywizji swojej konferencji (taki pojedynek, dywizja na dywizję. Np. w tym sezonie NFC West gra z NFC East). Dwa mecze u siebie, dwa na wyjeździe.
4 - z drużynami z jednej dywizji innej konferencji (w tym sezonie NFC West gra z AFC West). Rownież dwa u siebie, dwa na wyjeździe.
2 - z drużynami pozostałych dywizji swojej konferencji, któe to drużyny w poprzednim sezonie zajęły to samo miejsce w swoich dywizjach (np. SF 49ers btli rok temu na drugim miejscu w NFC West, więc grają mecze z drugimi miejscami NFC North i NFC South).

charlie 

Wysłany: 2014-10-30, 19:31   

Dodam tylko, czego pewnie można by się domyślić, że dywizje rotują się cyklicznie.

Czyli jeżeli dajmy na to NFC East gra w tym roku z AFC South i NFC West, to ponownie z ekipami z tych dywizji będzie się mierzyć odpowiednio za 4 i 3 lata.

vini 

Wysłany: 2014-12-30, 00:54   

Dzięki za info i sorki że dopiero teraz się odzywam. Teraz mam pytanie dotyczące tego co stanie się po sezonie, po Super Bowl. Chodzi mi draft. Najsłabsza drużyna wybiera pierwsza. Ale co jeśli wybrany zawodnik nie chce u nich grać? Może odmówić? Co się dzieje wtedy z zawodnikiem i pierwszym prawem wyboru?

TRad 

Wysłany: 2014-12-30, 01:14   

Może nie podpisać kontraktu. Drużyna, która go wybrała, zachowuje do niego prawa - i nie może on grac w żadnym innym sezpole NFL. Może zatrudnić sie w CFL, Arena Football itp.

Jest to skrajnie nieopłacalne. Każdy footbalista chce jak najszybciej zacząc karierę w NFL, aby w jak najmłodszym wieku zostać UFA - bo wtedy ma szansę na "prawdziwe" pieniądze.

Realnie rzecz biorąc zdarza się raczej, że zawodnik niemający ochoty grac dla klubu, który go wybrał, wymusza transfer (przykłady: Elway, Eli Manning).

vini 

Wysłany: 2014-12-30, 01:26   

W tym okresie przygotowawczym nie było takiej akcji, że zawodnik z draftu nie stawiał się na treningi bo co do kasy z zespołem się nie dogadał (nie znam nazwiska)? Czy ja nie do końca zrozumiałem info z polskich transmisji?

Maurycy1988PL 
Plantator Bawełny

Drużyna: PHI Eagles , SD Chargers
Wysłany: 2014-12-30, 01:55   

W MLB był przypadek rok temu , że zawodnik nr 1 z Draftu nie podpisał kontraktu z ekipą , która go wybrała (Astros) , ale to inna bajka niż NFL (Draft też zupełnie inny)

TRad 

Wysłany: 2014-12-30, 21:27   

MBL działa inaczej.

W NFL holdouty to norma, ale nie zdarza się, żeby gracz w końcu się nie stawił. Kązdy zagrany sezon przybliża UFA i liczy się do emerytury.

orient 
Wierny.

Drużyna: Saints.
Wysłany: 2015-01-22, 16:00   

pytanie laickie ( :oops: ), dlaczego w meczu Seahawks - Green Bay gospodarzom w dogrywce potrzebne było przyłożenie, a nie wystarczał kick?

TRad 

Wysłany: 2015-01-22, 16:54   

Od niedawna dogrywka rozstrzygana jest następująco:

Each team must possess or have the opportunity to possess the ball unless the team that has the ball first scores a touchdown on its initial possession. Play continues in sudden death until a winner is determined, and the game automatically ends upon any score (by safety, field goal, or touchdown) or when a score is awarded by the Referee for a palpably unfair act. Each team has three time-outs per half and all general timing provisions apply as during a regular game. The try is not attempted if a touchdown is scored. Disqualified players are not allowed to return.

Odpowiedz do tematu