Forum NFL24 Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka pytań początkującego widza
Autor Wiadomość
Ranker

Wysłany: 2012-08-31, 17:10   Kilka pytań początkującego widza

Witajcie, futbolem zainteresowałem się w te wakacje, dzisiaj obejrzałem pierwsze dwa mecze sezonu i w mojej głowie narodziło się parę pytań odnośnie tego sportu.

South Carolina - Vanderbilt -> Gdy było 10:0 myślałem, że jest już po meczu, a tu pare minut i już 10:9. :D To było fajne.

Washington St - BYU -> Niezły pogrom. Komentatorzy cały czas wspominali o tym, że Washington mają tego Mike Leech (nie wiem czy dobrze napisałem). Kto to właściwie jest? Bo można było wywnioskować że jakaś wielka gwiazda futbolu. (Wiem, że to ich aktualny trener)

1. Jaka jest rola trenera w trakcie meczu? Wiem, że przekazuje wskazówki podczas przerw, ale na przykład po co mu te słuchawki?

2. Akceptowanie i odrzucanie kar. Na czym to polega? Czy skoro mamy wybór nie możemy cały czas wybierać "penality declined" i pozostawać bezkarnym?

3. Czy mógłby mi ktoś wypisać drużyny których mecze warto oglądać w pierwszej kolejności? Dla tych lepszych drużyn jakoś łatwiej będzie mi zarwać nockę czy wstać o 5 by obejrzeć mecz.

andy11pl 

Drużyna: Raiders
Zawodnik: Seba
Wysłany: 2012-09-01, 11:06   

Preferujesz FA akademicki? NFL nie bedziesz ogladal? W USA najpopularniejsze jest NFL, generalnie lub moze lepiej napisac do niedawna, dniem przeznaczonym na te rozgrywki byla niedziela. Sobota natomiast to FA akademicki, ktory tak Cie zainteresowal. Piatki natomisat to dzien na nizsze ligi (lokalne). Pisze to zeby Ci zobrazowac FA.
Teraz do odpowiedzi. Odpowiem na przykladzie przepisow NFL, ktore nieznacznie sa rozne od reszty lig.
1. Do kontaktu radiowego z trenerem sa uprawnieni TYLKO dwaj zawodnicy. QB w formacjach offense i lider defense. Obaj na kaskach maja taka zielona kropke z tylu kasku. Ta kropka oznacza, ze ten zawodnik w kasku ma sluchawki i slyszy trenera. Inni tego nie moga miec.
Np. Na rece w takim jakby ochraniaczu QB ma spisane systemy zagrywek i ta droga trener mowi mu, ktora ma zaraz zagrac.

2. Trener ma prawo do dwukrotnego zakwestionowania decyzji sedziow. On rzuca wtedy czerwona flage. Sedziowie przerywaja mecz i jeden idzie do tv na boisku i ocenia sytuacje. Jezeli to trener ma racje, anuluje sie decyzje sedziow i trener ma NADAL dwie czerwone flagi. Jesli natomiast myli sie, jego team traci jeden czas. Bardzo dotkliwa kara. Taka ciekawostka, czesto jest tak, ze trener zwleka z rzuceniem flagi az nie zobaczy na duzym ekranie na stadionie powtorek tv. Moze to zrobic (rzucic) az nie zostanie rozpoczete nastepne zagranie.

3. Nie wiem gdzie ogladasz. Do tego chyba nie wiesz, ze FA akademicki to 12 konerecji, przewaznie po 12 teamow w kazdej. W 2012 sa to 124 teamy. Kazdy team znowu przewaznie gra 8 gier z druzynami swojej konf. pozostale 5 z wybranymi z pozostalych konf. Co week ustalana jest ich kolejnosc. Tv USA staraja sie wybierac mecze w ktorych graja dwa wysokie numerki. W polskich kablowkach sa to raczej programy, ktore maja mecze druzyn TYLKO jednej wybranej/wykupionej konferencji ale jednej z najlepszych.

NFL to kanal ESPN America. 1 mecz w czwartek, 1 w niedziele 19,00, 2 o22,15, 3 o 2,00, 1 w poniedzialek 2,00 (all live) do tego w tygodniu powtorki kilku meczy, ktore nie byly live.

czapski 

Wysłany: 2012-09-01, 19:50   

Super analiza, ale dodam w kontekście jednego pytania (2) - pytającemu chodziło pewnie o klasyczne "penalty declined", a nie challenge. Generalnie "penalty declined" następuje wtedy gdy uwzględnienie kary za daną akcję byłoby mniej korzystne dla drużyny, której zawodnik był faulowany niż uwzględnienie wyniku tej akcji - np. mamy encroachment co daje 5 yardow do przodu dla drużyny atakującej, ale sędzia gwizdkiem nie przerwie akcji, która skutkuje touchdownem, to oczyscie kary nie będzie - tylko touchdown. Decyduje tutaj wola drużyny "faulowanej", a nie "faulującej". Jak to się odbywa technicznie - czy wprost pyta główny head coacha - sam mam wątpliwości.

Co do tego jaki mecz warto oglądać - dobrym wskaźnikiem jest miejsce w oficjalnym rankingu (25 drużyn ma ranking) - który zmienia się po każdej kolejce. Generalnie warto oglądać mecze, w których grają drużyny z tej 25, względnie te które mają ponadczasową renomę, nawet jak wylecą z rankingu - np. Michigan, Florida, Alabama, USC, Texas.

Osobiście wolę oglądać NFL niż NCAAF, widać różnicę poziomów, sporo spotkań w NCAAF kończy się też jednostronnym laniem bez dramaturgii. NCAAF ma jedną przewagę - atmosfera trybun jest zdecydowanie lepsza, istnieje coś co możemy nazwać zorganizowanym dopingiem i bliższe jest naszym europejskim przyzwyczajeniom.

Jedno pytanie - w NCAAF też są te zielone kropki i kontakt radiowy? Bo co nie oglądam NCAAF to żawsze widzę te sygnały ręczne wysyłane przez któregoś asystenta czy rezerwowego qb, czego raczej nie ma w NFL.

Ranker

Wysłany: 2012-09-02, 20:35   

andy11, powiem Ci, że ja myślałem, że oglądam NFL. Nie spodziewałem się, że FA akademicki jest tak popularny, że transmitują go w TV. W Polsce często na piłkę nożną nie przyjdzie tylu kibiców co tam było.

Dziękuję Wam obu za odpowiedzi.
Trochę mi się rozjaśniło. Jednak coś czuję, że w trakcie dzisiejszego meczu pojawią się w mojej głowie kolejne pytania.

andy11pl 

Wysłany: 2012-09-03, 18:39   

FA akademicki jest tak popularny bo: wyobraz sobie Europe jako USA. Polska pewnie by miala jako jeden ze stanow swojego przedstawiciela, Bylby to zapewne klub ze stolicy i co? wiecej nic? zadnej polskiej ligi? a popularnosc tam jest taka jak u nas pilka nozna. Wiec sa rozgrywki nizszego szczebla i tak samo popularne. Do tego musisz wiedziec, ze te wspomniane 124 teamy to najwyzszy stopien akademicki a sa 2 nizsze nie mniej popularne. Im nizej tym bardziej lokalne/stanowe.
Jesli myslales, ze to NFL to dopowiem bo teraz mam jasnosc, ze w Polsce najpopularniejszym teamem sa Oakland Raiders bo gra tam Seba Janikowski jako kicker. Zawodnik wziety w 1-ej rundzie draftu!! Kickerow nie bierze sie w tak wysokich rundach. Do tego rok temu wyrownal rekord dlugosci FG w historii NFL, juz zdobyl najwieksza liczbe pkt w historii dla Raiders. I nie jest to syn dawnych emigrantow a chlopak urodzony w Polsce, syn bylego pilkarza Gornika Walbrzych.
Pewnie teraz sie odezwa sympatycy innych teamow ale Raiders rules;-P

Ranker

Wysłany: 2012-09-03, 21:11   

Czyli każdy stan ma swojego przedstawiciela i te drużyny stanowią ligę NFL tak?
Jeśli tak jest to czy drużyny jakoś konkurują o miano przedstawiciela stanu czy to jest jakoś inaczej narzucone? Aha i jeszcze takie pytanie. Co to są te drafty?

Przepraszam, że zadaję takie pytania na które sam mógłbym poszukać odpowiedzi, ale wolę jak ktoś mi to wytłumaczy niż jak przeczytam w jakimś fachowym języku.

Michal26
Administrator

Wysłany: 2012-09-03, 21:44   

Nie każdy stan ma drużynę, bo byłoby ich za dużo, a nie każdy stan stać na utrzymanie ekipy w NFL. Duże rynki jak Nowy Jork mają dwie ekipy, a tak to poza Los Angeles każe duże miasto ma drużynę. Natomiast na próżno szukać przedstawicieli takich stanów w NFL jak Nebraska, Alaska, Wyoming czy Dakota.

Draft to nabór zawodników z ligi akademickiej NCAA do NFL. Odbywa się raz do roku i o kolejności wyboru decyduje bilans zwyciestw i porażek z roku poprzedniego. Im słabsza drużyna, tym wcześniej wybiera. Rund Draftu jest 7, ale niekoniecznie dana drużyna może mieć wybór w rundzie. Zdarza się, że drużyna ma nieraz kilka wyborów w jednej rundzie, a czasem żadnego. To efekt tego, że wybory z danej rundy są często kartą przetargową w transferach w NFL.

andy11pl 

Wysłany: 2012-09-03, 21:51   

Draft to taka instytucja w sportach USA. Z niezmiernie malymi wyjatkami wszyscy do NFL trafiaja poprzez drafty. Najlepsi z NCAA sa porownywani, ustanawia sie ich ranking po to aby ostatni w poprzednim sezonie team wybral tego najlepszego. Przedostatni drugiego itd. gdy wszyscy wezma po razie konczy sie 1 runda draftu i w tej samej kolejnosci wybiera sie nastepnej i dalej w nastepnych rundach. Dazy sie do tego aby druzyny byly wyrownane, zeby kazdy mogl byc mistrzem. Wzor hiszpanski Realu i Barcy jest nie do przyjecia.

ta strona przedstawia rozne rodzaje map USA i druzyny NFL. Do koloru do wyboru.
https://www.google.pl/sea...1ac.P7D1HvLsXGg

pawelunio92 

Wysłany: 2012-09-04, 16:15   

[quote="czapski"]Jedno pytanie - w NCAAF też są te zielone kropki i kontakt radiowy? Bo co nie oglądam NCAAF to żawsze widzę te sygnały ręczne wysyłane przez któregoś asystenta czy rezerwowego qb, czego raczej nie ma w NFL.
[/quote]

W NCAA kontakt radiowy jest niedozwolony stąd też komunikacja niewerbalna. Najciekawszą ma zdecydowanie uniwersytet Oregon.

Puchaty

Wysłany: 2013-02-09, 11:44   

Cześć, korzystając z założenia tematu przez kolegę nie chcę śmiecić i chciałem się spytać o jedną rzecz. Mianowicie- oglądałem mecz Ravensów przeciw Bengalsom z pierwszego tygodnia zeszłorocznego Super Bowl i zastanawia mnie jedna rzecz. Było rozpoczęcie, piłkę dostał zawodnik Bengalsów i kiedy ją odebrał uklęknął na jedno kolano. W tym momencie Lewis próbował go ściągnąć i został za to ukarany. Na czym to polega, mam na myśli nietykalność przy klękaniu na jedno kolano?

Polwar

Wysłany: 2013-02-09, 12:02   

Chodzi o to że zawodnik który uklęknął, wykonał touchback, czyli nie może nikt go dotknąć, bo to grozi karą, po touchbacku piłka wznawiana jest z własnego 20 jarda, przy stanie 1st & 10. Touchback wykonuje się najczęściej gdy zawodnik odbierający piłkę, czyli returner widzi że ma małe szanse na dobiegnięcie do własnego 20 jarda lub dalej.

andy11pl 

Wysłany: 2013-02-11, 01:20   

Nie musi to byc klekniecie. Wystarczy pomachac reka i zlapac pilke. Po zlapaniu pilka jest martwa i zatrzymany czas. Druzyny zmieniaja sie formacjami obrona/atak. Jesli jednak lapiacy pilke dotknie jej jakakolwiek czescia ciala, kasku, buta, czymkolwiek i nie zlapie jej, wtedy pilka jest nadal w grze.

Puchaty

Wysłany: 2013-02-11, 17:13   

Mam jeszcze jedno pytanie (pewnie wyda się głupie, ale jakby nie patrzyć to także jest dla mnie nieco ważne). Czy teraz, kiedy sezon się skończył nie będę miał okazji już oglądać meczy? Będę musiał czekać na kolejny? Czy są też inne nagrody niż Super Bowl i będę miał okazję śledzić jakieś mecze na żywo?

Dziękuję za odpowiedzi na poprzednie pytanie.

Polwar

Wysłany: 2013-02-11, 21:25   

NCAA zakończone, NFL tak samo, nie wiem jak z rozgrywkami high school, PLFA od 24.03.2013, ewentualnie jak jesteś bardzo zdesperowany to mozesz oglądac ligi niemieckie, japońskie, austriackie. Więc chyba niestety musisz czekać te półtora miesiaca do PLFA, potem będzie już draft w NFL, więc zacznie się coś dziać. Znaczy draft jest pod koniec kwietnia, ale na początku kwietnia już wszyscy fani tym żyją.

Ojep

Wysłany: 2013-03-04, 19:57   

Witam, od razu zaznacze, że jestem totalnym nowicjuszem w sprawach Futbolu, interesuje się od niedawna. Ostatnio przeglądałem tabele NFL z regular season i nie rozumiem dlaczego Baltimore Ravens zajmują 4 miejsce z 10 wygranymi, a Indianapolis Colts z 11 wygranymi ma 5 miejsce ? http://www.nfl.com/standings?category=conf
Z góry dzięki za odpowiedź :D

Odpowiedz do tematu