Kilka pytań początkującego widza |
Autor |
Wiadomość |
Ojep

|
Wysłany: 2013-03-04, 20:00
|
|
|
Jedyne co mi wpadło do głowy to to, ze pierwsze cztery miejsca muszą zająć drużyny z czterech różych dywizji, ale to tylko moje domysły. |
|
 |
kks
Drużyna: Philadelphia Eagles
Zawodnik: Dawkins!
|
Wysłany: 2013-03-04, 20:01
|
|
|
Ravens zajęli 1. miejsce w swojej dywizji, a Colts 2. w ich, za Houston Texans. |
|
|
|
 |
andy11pl

Drużyna: Raiders
Zawodnik: Seba
|
Wysłany: 2013-03-04, 21:43
|
|
|
Jest tak jak sie domyslasz. Pierwszw 4 miejsca zarezerwowane sa dla mistrzow dywizji a 5 miejsce dostaje ekipa z najlepszym bilansem sposrod pozostalych ekip. |
|
|
|
 |
Omega
|
Wysłany: 2013-04-28, 23:54
|
|
|
Jak wybraliście swoje ulubione drużyny?
Oglądam NFL już drugi, a teoretycznie trzeci sezon. Poprzednie dwa oglądałem sporadycznie. Dwa lub trzy mecze w ciągu paru miesięcy, niektóre spotkania PO i oczywiście Super Bowl. Dopiero w minionym sezonie oglądałem NFL regularnie, ale tylko drużyny, których starcia zapowiadały się ciekawie. Jednak chciałbym wybrać sobie team, który mógłbym oglądać z większym zaciekawieniem. Zawsze inaczej się patrzy, gdy gra drużyna, której kibicujemy. Jednak nie mogę się zdecydować jaką wybrać. |
|
|
|
 |
WaltJones

Drużyna: Hawks
Zawodnik: Richard Sherman, Russell Wilson
|
Wysłany: 2013-04-29, 20:23
|
|
|
Może tak jak ktoś pisał wcześniej? - Barwy klubowe - w końcu to te barwy będą wypełniać tapetę pulpitu na komputerze, ścianę na plakatach czy samego ciebie gdy nosisz koszulkę
Możesz też pograć losowymi drużynami w Maddena. Może w którymś z meczów, któryś z zawodników zaimponuje ci świetną akcją a chwilę później dojdziesz do wniosku, że jego koledzy też mieli w tym spory udział i ogólnie to fajny team jest
Pierwsza metoda jest IMO trochę "na siłę". Wydaje mi się, że takie rzeczy powinny przychodzić same. No ale skoro nie udało Ci się to przez trzy sezony... |
|
|
|
 |
jozek
|
Wysłany: 2013-04-29, 22:58
|
|
|
[quote="Omega"]Jak wybraliście swoje ulubione drużyny?[/quote]
To może ja się wypowiem, bo jestem chyba ostatnim takim przykładem, który wybierał drużynę po kolorze koszulek.
Chociaż jestem w innej sytuacji niż Ty, ponieważ mój staż ogranicza się do ostatniego Super Bowl. Podczas wyboru ulubionej drużyny zdecydowałem się wtedy na Saints ze względu na fajne stroje, teraz już wiem, że jest co najmniej kilka drużyn, którym będę się przyglądał w nowym sezonie, i dopiero wtedy wybiorę tą jedyną.
Ty masz już 3 letnie doświadczenie, znasz raczej wszystkie drużyny, więc będziesz miał ułatwione zadanie, możesz wybrać drużynę, w której gra twój ulubiony QB, każdy wie że wszystko kręci się wokół nich, lub możesz sobie odpowiedzieć na pytanie, na mecze której drużyny wstawało Ci się najłatwiej? Można to zrobić oczywiście na miliony innych sposobów.
Po wybraniu jakiejś drużyny zaczyna się nią żyć, czytać newsy, i wkręcać się coraz bardziej, tego Ci życzę. |
|
 |
Omega
|
Wysłany: 2013-04-29, 23:32
|
|
|
[quote="jozek"]na mecze której drużyny [b]wstawało [/b]Ci się najłatwiej?[/quote]
Oprócz Super Bowl nic nie oglądałem na żywo. Najpierw pobierałem, a potem oglądałem. ;)
Znalazłem fajną stronkę do wybrania sobie drużyny, http://www.nfl-360.com/pick-team . 2/3 Steelers. Trzeba przyznać, że trafili w drużynę, gdzie jest jeden z moich ulubionych zawodników, czyli Troy. |
|
|
|
 |
SwaggyP

|
Wysłany: 2014-01-05, 01:45
|
|
|
Witam, to mój pierwszy post na tym forum, niestety nie znalazłem odpowiedniego miejsca aby się przywitać. Mam nadzieję że nic nie przegapiłem.
W związku z tym że jestem zupełnym początkującym, mam kilka pytań, oto pierwsze kótre przychodzą mi na myśl.
1. Wild Card Games - rozumiem że rozgrywany jest 1 mecz i on decyduje o awansie do PO's?
edit: skończyłem oglądać KC vs Indianapolis, już wiem że jeden.
2. Jeśli jest jeden to w jaki sposób wybierany jest gospodarz, na jakiej zasadzie ?
Również miałbym kilka pytań o zasady, poczytałem trochę lecz nie wszystko rozumiem, czy tutaj też można o tym podyskutować ??
http://www.nfl24.pl/viewpage.php?page_id=22 - jest ładnie opisany atak, bardzo interesuje mnie obrona, niestety nie znalazłem podobnego artykułu, jakieś sugestie ? |
|
|
|
 |
pawelunio92

|
Wysłany: 2014-01-05, 03:53
|
|
|
Runda Wild Card to juz rozpoczęcie Playoffów. Gospodarzami są zwycięzcy poszczególnych dywizji, ale nie graja w tej rundzie dwie druzyny, które miały najlepszy bilans w konferencji i do nich dołączają zwycięzcy tych pojedynków w Wild Card. |
_________________ http://twitter.com/#!/pawelunio92
Najświeższe informacje i komentarze ze świata NFL i NCAAF.
 |
|
|
|
 |
SwaggyP

|
Wysłany: 2014-01-05, 23:45
|
|
|
no ok, to szybkie noobie question.
dlaczego broniący skrzydłowych nie odpychają ich podczas obrony, tak jak robią to zawodnicy ustawieni w lini defensywnej? Nie można odpychać skrzydłowych tylko próbować zrobić przechwyt ? |
|
|
|
 |
morris

|
Wysłany: 2014-01-06, 00:22
|
|
|
SwaggyP napisał/a: | no ok, to szybkie noobie question.
dlaczego broniący skrzydłowych nie odpychają ich podczas obrony, tak jak robią to zawodnicy ustawieni w lini defensywnej? Nie można odpychać skrzydłowych tylko próbować zrobić przechwyt ? |
Kontakt pomiędzy obrońcą a elligible receiverem jest dozwolony tylko w przestrzeni 5 yardów od line of scrimmage.
więcej: http://www.sportingcharts...al-contact.aspx |
Ostatnio zmieniony przez morris 2014-01-06, 00:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
krisow

Wiek: 53 Dołączył: 08 Lip 2012 Posty: 74 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 2014-01-06, 00:24
|
|
|
Masz rację, nie można odpychać skrzydłowych. Jedynie do 5 yarda od linii wznowienia obrońca pilnujący skrzydłowego może wejść z nim w kontakt. Potem może mu przeszkadzać aktywnie poprzez atak na niego dopiero w momencie samej próby złapania piłki.
Zwykła Wikipedia też coś Ci rozjaśni: http://pl.wikipedia.org/w...meryka%C5%84ski
Poza tym polecam oglądać mecze i śledzić kary jakie są nakładane przez sędziów. |
|
 |
morris

|
Wysłany: 2014-01-06, 00:33
|
|
|
krisow napisał/a: | Masz rację, nie można odpychać skrzydłowych. Jedynie do 5 yarda od linii wznowienia obrońca pilnujący skrzydłowego może wejść z nim w kontakt. Potem może mu przeszkadzać aktywnie poprzez atak na niego dopiero w momencie samej próby złapania piłki.
|
Tylko żeby nie przesadzić w stronę pass interference ;)
Trzeba jeszcze dodać, że kara za nieprzepisowy kontakt jest odgwizdywana wtedy gdy rozgrywający stoi w kieszeni i ma piłkę w rękach. |
Ostatnio zmieniony przez morris 2014-01-08, 23:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
SwaggyP

|
Wysłany: 2014-01-06, 00:41
|
|
|
ok, dziękuję za wytłumaczenie i linki. |
|
|
|
 |
andy11pl

Drużyna: Raiders
Zawodnik: Seba
|
Wysłany: 2014-01-07, 16:35
|
|
|
morris napisał/a: | krisow napisał/a: | Masz rację, nie można odpychać skrzydłowych. Jedynie do 5 yarda od linii wznowienia obrońca pilnujący skrzydłowego może wejść z nim w kontakt. Potem może mu przeszkadzać aktywnie poprzez atak na niego dopiero w momencie samej próby złapania piłki.
|
Tylko żeby nie przesadzić w stronę pass interference ;)
Trzeba jeszcze dodać, że kontakt jest niedozwolony tylko wtedy gdy rozgrywający stoi w kieszeni i ma piłkę w rękach. |
Popraw ostatnie zdanie postu (dla początkujących) bo wynika z niego, że obrońca nie może wchodzić w kontakt z "WR" TYLKO wtedy gdy QB jest w kieszeni. Innymi słowy ktoś może pomyśleć, że jeśli QB opuści kieszeń to można WR atakować ZANIM dotknie on/WR piłki. |
|
|
|
 |
|