Zamknięty przez: Dariusz Ankiewicz 2015-03-06, 12:39 |
Super Bowl XLIX |
Autor |
Wiadomość |
glimi
Drużyna: Seattle Seahawks
|
Wysłany: 2015-02-03, 17:36
|
|
|
Rosiu napisał/a: | Mojej drużyny w SB nie było i długo nie będzie :( |
Może jednak w nowym sezonie dojdą do Play-Off.
Mam pytanie czemu ich w ogóle nie można było oglądać na antenie? Fajnie czasami pooglądać jedynego polaka z polski w NFL. I na jakiej zasadzie są wybierane mecze które są na antenie? |
|
|
|
 |
bambosz

Drużyna: Dallas Cowboys, Seahawks, Colts
Zawodnik: Andrew Luck, Russel Wilson
|
Wysłany: 2015-02-03, 17:49
|
|
|
redaktor kostyra poprostu ma olbrzymią sympatię do Wilsona i Lyncha Innej stronniczości nie wyczułem
i pytanie do Rosiu jaka była oglądalnosc Super Bowl na PS ? I jaka była średnia ogladalnosc retransmisji poniedzialkowych sezonu regularnego i playoffow? Pytam czysto z ciekawości, ilu mamy fanów w Polsce. |
|
|
|
 |
kks
Drużyna: Philadelphia Eagles
Zawodnik: Dawkins!
|
Wysłany: 2015-02-03, 19:36
|
|
|
Rosiu napisał/a: |
Ufek napisał/a: | zero wytłumaczenia zasad dla początkujących |
Było. A do futbolu nie zamierzam wprowadzać słownictwa polskiego na siłę. Skrzydłowy za WR - ok, ale linebacker? To jest albo linebacker, albo zawodnik drugiej linii obrony, ale od powtarzania wersji dłuższej wszyscy dostaliby pierdolca. |
Tak konkretniej, to druga linia jak sama nazwa wskazuje secondary. Czasami spotyka się tłumaczenie słowa linebacker na wspomagający. Jest to nawet git, bo w sumie oddaje to co oni robią na boisku, ale jak to brzmi? Słabo. Trzeba zostać przy linebackerze. |
Ostatnio zmieniony przez kks 2015-02-03, 20:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
michu_bronx
Jets & Giants
Wiek: 44 Dołączył: 02 Wrz 2011 Posty: 139 Skąd: Wągrowiec
|
Wysłany: 2015-02-03, 19:57
|
|
|
Witam.
Po pierwsze do Sothis - tym razem to ja zazdroszczę zwycięstwa i pozdrawiam jako fan Giants.
Mecz fenomenalny , coś fantastycznego , to co się działo w 4 kwarcie coś pięknego. Ogromny szacunek za grę dla Toma Bradyego to co pokazał w końcówce , naprawdę nie pozostawia wątpliwości co do jego klasy. Ale jak Seattle zatrzymało się na pierwszym jardzie to powiem szczerze nie dawałem im żadnej szansy i jeszcze jak pokazali Bradyego , którego mina mówiła kurde nie damy rady ich dorwać , a tu proszę taka sytuacja , co za przechwyt , najlepszy w historii , bez wątpienia. Najlepszy finał w historii , pomimo że nie kibicowałem nikomu. No i wypowiedź Lyncha po meczu za którą go bardzo polubiłem .
Co do komentarza , to zawsze lepiej słucha się po polsku niż najlepszych fachowców zza oceanu. A redaktora Kostyrę zawsze lubię posłuchać. A co do MARZEŃ o halftime show to chciałbym posłuchać kogoś z trójki Nas , Tupac lub Dr.Dre he he |
|
 |
michal2009b
|
Wysłany: 2015-02-04, 01:22
|
|
|
bambosz napisał/a: | redaktor kostyra poprostu ma olbrzymią sympatię do Wilsona i Lyncha Innej stronniczości nie wyczułem
i pytanie do Rosiu jaka była oglądalnosc Super Bowl na PS ? I jaka była średnia ogladalnosc retransmisji poniedzialkowych sezonu regularnego i playoffow? Pytam czysto z ciekawości, ilu mamy fanów w Polsce. |
Co prawda pytanie jest do Rosia, ale przytoczę informacje znalezione w necie. W 2011 roku w Polsce oglądało 15 tys, rok później 20 tys. Nie jest to dużo, ale wielu Polaków oglądało w necie transmisję dla reklam amerykańskich i jeszcze późna pora, więc nie jest to jakaś istna katastrofa też. Strzelam, że około 100 tys. Polaków oglądało Superbowl w jakiś sposób. |
|
|
|
 |
Cycu

Drużyna: Ravens
Zawodnik: Ray Lewis, Vonta Leach
|
Wysłany: 2015-02-04, 19:34
|
|
|
Do dziś jako postronny kibic nie mogę zrozumieć tej super-fali hejtu jaka spadła na Seahawks. Czy zszokowało mnie, że nie wykorzystali włączonego beast-mode? Tak, kogo nie zszokowało. Ale czy podobna fala hejtu pojawiła się gdyby Lynch dostał piłkę 3 razy nie przeszedł jardu? Czy pisano by o "najgorszych callach w historii SB"? A może hejt dotyczyłby tego, że czemu grali po ziemii, gdy obrona Pats miała postawione zasieki nie do przejścia i czemu nie próbowano rzucać? Carroll dokonał fatalnego wyboru, ale łatwo to oceniać wiedząc jaki był efekt. A ile razy podejmował decyzję, ktorych inni by nie wybrali i wygrywał na tym? Taki już los hula sobie po tej grze, że raz Twoja decyzja jest trafiona w 10 a innnym razem...no cóż. Co gdyby pod koniec Q2 Wilson rzucił pick-6 zamiast TD? Ktoś powie, że to była zła decyzja żeby podawać, a nie kopać po pewne 3 punkty? Jakoś nie słyszałem krytyki, bo wyszedł bardzo ważny TD, który dawał remis w przerwie. |
|
|
|
 |
charlie

|
Wysłany: 2015-02-04, 20:29
|
|
|
Statystycznie, gorszą decyzją było niewzięcie TO przez Belichicka przed tą ostatnią zagrywką Seahawks:
http://fivethirtyeight.co...t-pete-carroll/ |
Ostatnio zmieniony przez charlie 2015-02-04, 21:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
oceansizer

Drużyna: Pats, Eagles..... Vikings, Rams.
Zawodnik: D. McCourty, R. Gronkowski, L. Fitzgerald, T. Brady.
|
Wysłany: 2015-02-04, 20:32
|
|
|
Dokładnie tak jak pisze charlie. Nie wzięcie czasu przez Billa jest dla mnie wielką zagadką. Rozumiem, że pokładał nadzieje w defensywie, ale żeby aż tak. |
_________________ We are not the same even though we share the name...
 |
|
|
|
 |
glimi
|
Wysłany: 2015-02-04, 21:38
|
|
|
To akurat się nie dziwię. Nawet gdyby Seahawks grali biegiem i było by TD, to te 20sec Brady-emu spokojnie by wystarczyło aby pociągnąć na FD. |
|
|
|
 |
TRad
Drużyna: 49'ers
|
Wysłany: 2015-02-04, 21:59
|
|
|
glimi napisał/a: | To akurat się nie dziwię. Nawet gdyby Seahawks grali biegiem i było by TD, to te 20sec Brady-emu spokojnie by wystarczyło aby pociągnąć na FD. |
Wątpię. Pats to drużyna grająca krótkie podania. Zresztą jest to również największa słabość Seattle. Ale grając pyk, pyk w 20 sekund, choćy z dwoma TO, 40 jardów się nie przejdzie.
Więcej: drugi down S'hawks grali 28 sekund przed końcem meczu. Pats liczyli na ich zatrzymanie. Czyli nawet 20 sekund by nie mieli.
Prawdopodobnie optymalną strategią był szybki TO zaraz po biegu Lyncha, a potem puszczenie Seattle na TD. To by im dało około minuty, z jednym TO.
Myślę, że Belichick po prostu spanikował. Trzeci raz dopadło go w SB cudowne podanie - i stiltował. |
|
|
|
 |
Bartek77
|
Wysłany: 2015-02-05, 07:28
|
|
|
charlie napisał/a: | Statystycznie, gorszą decyzją było niewzięcie TO przez Belichicka przed tą ostatnią zagrywką Seahawks: |
Tutaj wytłumaczenie tego z samego źródła:
http://www.nfl.com/news/s...d-of-super-bowl
Wynika z tego, że Patriots odpowiadała formacja ofensywna Seattle, przy której było mniej prawdopodobne, że zdobędą TD biegowo lub, że w ogóle się na niego zdecydują (co de facto się tak właśnie stało).
Oczywiście to opinia Belichicka wypowiedziana już po fakcie, nie wiadomo tak do końca jak było naprawdę. |
|
|
|
 |
czapski

|
Wysłany: 2015-02-05, 10:50
|
|
|
Nie wiem czy ten argument padł już w dyskusji, ale Lynch w tym sezonie w sytuacji 1 jarda do goalline miał skuteczność 1 na 5. W ciągu całej swojej kariery na 36 prób - 15 TD, 9 loss of yards. Nie brzmi to jak definicja goal-line back ;)
Jeżeli już szukać błędu w tym wyborze (bo błędy w realizacji są oczywiste), to nie w decyzji o podaniu (dawalo im "pewność", że będą mogli wykorzystać pozostałe 3 próby, a nie tylko 2), a raczej w tym, że personel 3WR sugerował pass play (to powiedział później Browner), i że przy slancie ryzyko straty piłki jest większe (choć na to nie mam żadnych liczb pod ręką).
Dziwię się tylko, że nie widze żadnych spiskowych teorii odnośnie akcji Butlera - przy tej nienawiści do Patriots, spygate itp ;) |
|
 |
glimi
|
Wysłany: 2015-02-05, 12:16
|
|
|
Patrząc teraz na powtórki do podanie Wilsona nie było złe. Według mnie to Lockette po prstu przegrał walkę brak bark w Butlerem. |
|
|
|
 |
rooted

|
Wysłany: 2015-02-05, 12:22
|
|
|
Cycu napisał/a: | Do dziś jako postronny kibic nie mogę zrozumieć tej super-fali hejtu jaka spadła na Seahawks. |
czapski napisał/a: | Dziwię się tylko, że nie widze żadnych spiskowych teorii odnośnie akcji Butlera - przy tej nienawiści do Patriots, spygate itp ;) |
Panowie, ale zdecydujmy się czy mówimy o hejcie względem Pats czy Seahawks? ;)
A tak na serio - myślę, że dla większości niezależnych kibiców (jeśli istnieje ktoś taki jak niezależny kibic) decyzja Seahawks była po prostu dość niezrozumiała niezależnie od statystyk którymi można to zagranie bronić i niezależnie od racjonalnego założenia, że zagranie miało mimo wszystko duże szanse powodzenia. Jak już wspominaliśmy - to było pierwsze przechwycone podanie z 1 jarda w tym sezonie. Pierwsze i zarazem ostatnie ale najważniejsze ze wszystkich. Zagranie które anulowało wszystko co wydarzyło się wcześniej w tym meczu.
Nie myliłbym tego z hejtem - po prostu stawka zagrania i ładunek emocji były największe z możliwych i to zdeterminowało reakcję większości kibiców / zawodników itp.
Pamiętajmy, że sztab trenerski Seattle dodatkowo zmarnował co najmniej 1 timeout w końcówce. Jak napisał Charlie - Belichick też popełnił swoje błędy w zakresie time mgmt'u, więc obaj trenerzy - nie ujmując im geniuszu i wielkości - mieli w końcówce swoje wloty drugiej osobowości 13-latka grającego w Maddena tudzież Mike'a Smitha z Altanty. Natomiast zwycięzców się nie sądzi więc gdyby Seahawks wygrali to byłyby pieśni pochwalne na cześć Carolla i spółki. A tak jest smutek nad Pacyfikiem...
czapski napisał/a: | Jeżeli już szukać błędu w tym wyborze (bo błędy w realizacji są oczywiste), to nie w decyzji o podaniu (dawalo im "pewność", że będą mogli wykorzystać pozostałe 3 próby, a nie tylko 2), a raczej w tym, że personel 3WR sugerował pass play (to powiedział później Browner), i że przy slancie ryzyko straty piłki jest większe (choć na to nie mam żadnych liczb pod ręką). |
Dokładnie tak. Po pierwsze - Seahawks takie zagranie już kilka razy pokazali w tym sezonie (chociażby bardzo podobne podanie na TD do Lyncha w meczu z Broncos z początku sezonu) więc defensorzy Patriots wiedzieli co się może stać i, jak sami wspominali w wywiadach, byli naprawdę dobrze przygotowani pod kątem "film review". Po drugie - podanie do wewnątrz w takiej sytuacji zawsze niesie większe ryzyko przechwytu i dlatego to zagranie dostało etykietkę "rrrrrealy bad fu****g call". |
|
|
|
 |
kaliber
|
Wysłany: 2015-02-05, 14:56
|
|
|
Ciekawa sprawa to jakieś fatum na zespołach wygrywających poprzednie mecze w samych końcówkach. Dallas wygrali z Lions po czym przegrali w Green Bay, Packers pojechali do Seatlle i przegrali w dogrywce. A znowu w SB zostali pobici przez Patriots. Wszystkie wyniki zdecydowały się w samych końcówkach lub dogrywkach więc my kibice jesteśmy zadowoleni. Co do akcji Seahawks na koniec to chcieli szybko wszystkich przechytrzyć i zostali brutalnie sprowadzeni na ziemię. O tytule dla Pats zdecydowały ułamki sekund i fura szczęścia.A to jak się mówi sprzyja lepszym a w niedzielę byli po prostu lepszym zespołem. |
_________________ welcome to the jungle |
|
|
|
 |
|