Forum NFL24 Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Dariusz Ankiewicz
2014-11-10, 22:43
NFL 14/15: Tydzień 9
Autor Wiadomość
Valverde 

Wysłany: 2014-11-04, 07:33   

TRad napisał/a:
Nawiasem pisząc, ładny przykład potwierdzający moje tezy o losowości footballu. Czy podanie złapane przez Crabtreego pół minuty przed końcem meczu - to TD czy nie? Czy fambla Kaepernicka była po osiągnięciu endzone czy przed?

Tak naprawdę odpowiedzi na te pytania są czysto losowe. Sędziowie mogli gwizdnąc w jedną stronę, mogli w drugą. Przy ostatniej fambli gdyby orzekli TD, nie było wystarczającego "visual evidence", by odwrócić werdykt. Czysty rzut monetą, bo tak naprawdę nikt nie wie, co się w tej akcji naprawdę stało.

Taka już natura tej dyscypliny.

Toć oni przy tych powtórkach, to w ogóle nie patrzą w ekrany tylko dzwonią do Vegas zapytać się na kogo poszedł szmal i jaki ma być wynik. Ot taka spiskowa teoria dziejów ;)

Co się zaś tyczy weekendu oglądałem:
1. masakrę Chargers - ja rozumiem, że Miami u siebie jest hot i wiele ekip ma tam problemy, ale San Diego było w niedzielę totalnie bezjajeczne. Rivers to nie byłą nawet ciapa z zeszłego sezonu, tylko ktoś kto próbuje przebić dokonanie Geno Smitha.

2. masakrę Broncos - choć przyznaję się, że wytrzymałem tylko do przerwy. Manning podobnie jak w wyjazdowym starciu z Seahawks przespał I połowę. Jeden dobry drive to za mało. Oczywiście mieli trochę niefarta słupek przy FG, czy return TD Edelman. Jednak jak na drużynę nr 1 wszystkich power rankings przed tą kolejkę to ciut za mało pokazali.

3. cieniznę Seahawks - którym znowu mecz wygrała defensywa. Patrząc na Seattle w obecnej formie doprawdy ciężko zrozumieć, jak oni wygrali Wielkie Jajo. Biegowo Lynch szału nie robi - solidna ligowa średnia, zaś gra podaniowa mimo sporego potencjału praktycznie nie istnieje.

4. cieniznę Texans - którzy bez Fostera mają zdrową sraczkę, bo muszą liczyć, że Fitzpatrick coś wymyśli. Ten zaś ma bardzo przemyślany sposób gry jeden podanie niezłe, drugie ocierające się o int. I tak cały mecz. Nic dziwnego, że Houston wygląda jak drużyna hokejowa z empty net.

4. o wtopie 49ers nie chce mi się już pisać i pastwić po raz n-ty. Z sytuacji, w której remis jest pewny na 99.99%, żeby nie dygnąć jednego jarda i przegrać to jest kosmos.

Reasumując w porównaniu do wcześniejszej kolejki ta bardzo kiepska. Dla mnie w dodatku z finansowego punktu widzenia również...

Greg 

Wysłany: 2014-11-04, 09:09   

Właśnie oglądam Giants. Wow jaka słabizna :( Od samego początku było widać, że nie mają żadnych szans na wygranie tego meczu. Jeszcze te kontuzje, Prince out, Richburg out.
Dlaczego Beckham nie był bardziej angażowany w atak? Przecież to co zrobił przy pierwszym TD dla Giants było naprawdę świetne.
Ofensywa miała zupełnie inaczej wyglądać w tym roku ale coś to nie wychodzi :roll:

krisow 

Wysłany: 2014-11-04, 15:34   

Foles złamał obojczyk, teraz kilka tygodni bez niego. Mark Sanchez da radę wg. Was? Eagles nie ucierpią na tym?

rooted 

Wysłany: 2014-11-04, 15:47   

Valverde napisał/a:
cieniznę Seahawks - którym znowu mecz wygrała defensywa. Patrząc na Seattle w obecnej formie doprawdy ciężko zrozumieć, jak oni wygrali Wielkie Jajo. Biegowo Lynch szału nie robi - solidna ligowa średnia, zaś gra podaniowa mimo sporego potencjału praktycznie nie istnieje.

Seattle to bardzo ciekawy temat bo jak dla mnie to chłopaki mają kryzys tożsamości w ofensywie. Grają jakby nie do końca wiedzieli kim chcą być i jakie w związku z tym przedsięwziąć kroki. Jak napisałeś - Lynch szału nie robi, ale to wciąż aktualny Beast Mode, Wilson to bardzo dobry i wciąż niedoceniany QB ale jakoś ostatnie mecze się "nie kleją". Ślad nie pozostał po kreatywnych zagrywkach OC z początku sezonu. Jak wejdą do playoffów to będą groźni (tak samo jak Niners - jeśli wejdą) i nikt nie będzie chciał z nimi grać, ale faktycznie ciężko to idzie.

I jeszcze zaległe słowo o Ravens - Steelers: dużo się pisało o meczu Big Bena i 6 TDs w drugim meczu pod rząd, ale z mojej perspektywy ofensywa wcale nie zagrała świetnego meczu (wiem, głupio to brzmi po spotkaniu w ktorym zespół zdobył ponad 40 pkt). Gra biegowa była bardzo uboga, a linia ofensywna nie miała dobrego dnia i Ben leżał kilka razy na trawniku. Ilość przyłożeń i sposób w jaki zostały zdobyte (szczególnie te które złapał A. Brown i Wheaton) bardziej świadczą o mizernej formie secondary Ravens niż o czymkolwiek innym. Wystawianie Chykie Browna przeciwko Antonio Brownowi było samobójstwem (inna sprawa, że nie było innych możliwych rozwiązań) i się skończyło jak się skończyło.
I wydaje mi się, że Ravens nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa...

krisow napisał/a:
Foles złamał obojczyk, teraz kilka tygodni bez niego. Mark Sanchez da radę wg. Was? Eagles nie ucierpią na tym?

Nie śledzę meczów Eagles z zapartym tchem, ale czy Foles nie grał przypadkiem dość przeciętnie ostatnimi czasy?

danp

Wysłany: 2014-11-04, 16:29   

"Zajebisty" cheap, dirty hit Suggsa na Blouncie, co za kawal k...

kks 

Drużyna: Philadelphia Eagles
Zawodnik: Dawkins!
Wysłany: 2014-11-04, 20:42   

krisow napisał/a:

Bazując na preseason i na tym jak Foles grał w tym roku, to może być tylko lepiej! ;-)

SuperCliff 

Wysłany: 2014-11-04, 21:00   

krisow napisał/a:

Biorąc pod uwagę to co wyprawiał w Jets to nie wróżę im dobrze. Wejście z ławki miał nie najgorsze, ale często tak bywa, że pierwsze chwile zmiennik ma dobre, a później dołuje.

TRad 

Drużyna: 49'ers
Wysłany: 2014-11-04, 21:45   

kks napisał/a:
krisow napisał/a:

Bazując na preseason i na tym jak Foles grał w tym roku, to może być tylko lepiej! ;-)

Sanchez << Foles.

Ale rzecz w tym, że o sile gry Eagles w tym sezonie nie stanowił Foles, tylko defensywa i ST (vide mecz z Niners na przyklad). No i Foles'14 << Foles'13.

Siła gry Eagles spadnie, ale nie aż tyle, jak mogloby się na pierwszy rzut oka wydawać.

danp

Wysłany: 2014-11-05, 02:42   

Moze w koncu przestana pajacowac i uruchomia McCoya :)

kks 

Drużyna: Philadelphia Eagles
Zawodnik: Dawkins!
Wysłany: 2014-11-05, 07:46   

TRad napisał/a:
Sanchez << Foles.

Jakaś podstawa do tego?

McCoy od początku sezonu jest ostro uruchomiony. Jednak bez dobrej OL, to i król Salomon nie pobiegnie. Nie wiem czy są takie statystyki, ale pewnie z 1/4 wszystkich jego biegów w tym sezonie kończyła się stratą jardów.

TRad 

Drużyna: 49'ers
Wysłany: 2014-11-05, 09:33   

kks napisał/a:
TRad napisał/a:
Sanchez << Foles.

Jakaś podstawa do tego?

Standardem oceny QB jest ANY/A [adjusted net yards per passing attempt: (pass yards + 20*(pass TD) - 45*(interceptions thrown) - sack yards)/(passing attempts + sacks)]. Nie jest to idealne, ale lepsze od innych wskaźników.

W zeszłym sezonie Foles miał ANY/A 6.87. Był szósty w NFL (pierwsza piątka to Manning, Rodgers, Brees, Brady i Wilson, czyli ANY/A jest spójny z oczekiwaniami). Pewnie, to tylko jeden sezon, INT% Folesa był niemożliwy do utrzymania, jego faktyczna siła gry jest niższa, niżby ANY/A'13 wskazywał. Wszystko zgoda.

Ale popatrzmy na Sancheza. W sezonach 2009-2012 trzydziestu QB miało ponad osiemset podań (attempts). W rankingu ANY/A Sanchez zająl ostatnie miejsce. 4.78. Więcej INT niż TD, cmp% 55% (najniższa w calej grupie), klasyczny QB rating też najniższy z całej trzydziestki.

Nie było w ostatnim pięcioleciu gorszego QB, który dostałby tyle szans na przekonanie NFL, że nie jest taki zły.

Sanchez jest chodzącą katastrofą.

rooted 

Wysłany: 2014-11-05, 09:39   

kks napisał/a:
McCoy od początku sezonu jest ostro uruchomiony. Jednak bez dobrej OL, to i król Salomon nie pobiegnie. Nie wiem czy są takie statystyki, ale pewnie z 1/4 wszystkich jego biegów w tym sezonie kończyła się stratą jardów.

O tutaj -->LINK do statystyk

Tak na oko faktycznie z 20% to 0 lub mniej jardów.

oceansizer 

Drużyna: Pats, Eagles..... Vikings, Rams.
Zawodnik: D. McCourty, R. Gronkowski, L. Fitzgerald, T. Brady.
Wysłany: 2014-11-05, 11:05   

Mimo dość przeciętnego ( w zestawieniu z tamtym sezonem ) sezonu Foles, to nadal niezły QB. Jego absencja na pewno nie jest dobrym prognostykiem dla Eagles. Jak już pisałem wcześniej, Sanchez swoim wejściem zaskoczył mnie in plus ( pomimo 2 INT. ), jednak zbyt silnie tkwi mi w pamięci jego gra w Jets. Tak jak wcześniej jego koszmarna gra był mi na rękę, tak teraz będąc integralną częścią mojej ulubionej ekipy nie jest mi do śmiechu. Życzę mu jak najlepiej, ale obawiam się, że Mark nie będzie w stanie udźwignąć ciężaru prowadzenia ofensywy ( chyba, że kulturalnie będzie grał dołem poprzez Shaddy'ego, Sprolesa i Polka ). Zgadzam się z TRad, że defensywa i ST w tym roku wiodą prym wśród Eagles, ale z Folesem i MaClinem gra górą nie była wcale najgorsza. Według mnie Sanchez, to jednak nie ta sama jakość, co Foles - obym się mylił :)

charlie 

Wysłany: 2014-11-05, 13:29   

Krótka lekcja angielskiego :mrgreen:

Nie miałbym nic przeciwko temu, gdyby Giants zaczęli tankować po wysoki pick w drafcie. Nie ze względu na ich bilans (3-5) czy ciężki kalendarz (po meczach w Filadelfii i Dallas oraz przeciwko Colts teraz czeka na nich wyjazd do Seattle, a później podejmują Niners i Cowboys).

Chciałbym by zaczęli tankować ponieważ frazami i słowami, którymi najczęściej są dzisiaj określani w mediach to plagued by injuries i decimated.

Gwiazdką zaznaczyłem zawodników z samej góry depth chartu. Wiem, że często się mówi, że najlepsze zespoły potrafią przezwyciężyć kontuzje wskazując na głębie składu. No to w przypadku Gmen spójrzmy powiedzmy na cornerbacków. 4 najlepszych to Rodgers-Cromartie, Amukamara, Thurmond (przed rokiem, jeszcze w Seattle, najlepszy w nfl nickelback) i McBride. Dziś gra i to tylko na jednej zdrowej nodze DRC. Reszta skończyła już sezon. McBride, tutaj pierwszy rezerwowy, w połowie zespołów byłby pewnie najlepszym CB w rosterze.

Albo weżmy na przykład slot WR. Cruz do momentu kontuzji miał przeciętny sezon (mimo że nie gra od miesiąca wciąż jest w czołówce dropów). W formie jest być może najlepszym WR grającym w środku pola w lidze. Za nim w DC jest Jerrigan i w końcu Parker. Cała trójka jest na liście kontuzjowanych, dwóch pierwszch już na wakacjach...

Itd, etc...

Nie tylko kibice Giants pamiętają jak fatalny, również naznaczony kontuzjami sezon, ten zespół miał przed rokiem. Jerry Reese (GM) był bardzo aktywny we Free Agancy. Jak jednak Giants mają być lepsi, skoro z 5 najwyższych nowych kontraktów jakie podpisał on wiosną 2 graczy już w tym roku nie zagra (Beason, Thurmond), 1 jeszcze nie zagrał (Schwartz), czwarty nie gra od miesiąca (Jennings) a piąty to wspomniany wcześniej DRC. I dodajmy jeszcze do tego, że ich pierwszy pick z majowego draftu nie trenował z zespołem do połowy września, a drugi zjeżdżał w poniedziałek z boiska na wózku...

kaliber

Wysłany: 2014-11-05, 13:47   

Wejście do pocket Sancheza w Eagles to tak naprawdę najlepsza wiadomość dla Cowboys ale też wszystko zweryfikuje boisko.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi