Forum NFL24 Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Dariusz Ankiewicz
2014-10-30, 14:10
Drużyny
Autor Wiadomość
Puna14 

Wysłany: 2014-06-26, 20:43   Drużyny

Cześć. Jestem nowa i mam na początek może trochę głupie pytanie. Zacznę od tego, że dopiero zaczynam interesować się tym sportem i na razie oglądam wszystkie mecze jakie tylko udaje mi się znaleźć w internecie. A więc moje pytanie brzmi: Jakie drużyny ze sobą rywalizują? Chodzi mi o rywalizację typu : Real Madryt - FC Barcelona. Z góry dzięki za odpowiedzi na to idiotyczne pytanie :D

charlie 

Wysłany: 2014-06-26, 21:37   

Przede wszystkim rywalizacje wewnątrz dywizji (każda dywizja składa się z czterech, zawsze tych samych drużyn - http://www.nfl.com/standings). Idąc tym tropem jest niewielka szansa że zbłądzisz.

W tej chwili najgorętsza rywalizacja ma miejsce między mistrzami ligi Seattle Seahawks i San Francisco 49ers. Nie tylko są rywalami z dywizji (i dlatego grają ze sobą przynajmniej 2 razy każdego roku) ale w kontekście powiedzmy dwóch ostatnich sezonów obie ekipy postrzegane są jeśli nie jako najlepsze to przynajmniej jako absolutna czołówka nfl.

Inne, na które ja przynajmniej zawwsze chętnie czekam:
Pittsburgh - Baltimore
NY Giants - Philadelphia
trójkąt: Green Bay - Chicago - Minnesota

oceansizer 

Drużyna: Pats, Eagles..... Vikings, Rams.
Zawodnik: D. McCourty, R. Gronkowski, L. Fitzgerald, T. Brady.
Wysłany: 2014-06-26, 21:53   

Oprócz podanego juz przykładu Philly z Giants dodam od siebie świętą wojnę miedzy Billem i Rexem, czyli New Engand Patriots vs New York Jets. Poza tym jest wiele sympatii i antypatii pomiędzy drużynami w NFL. wystarczy się zagłębić trochę i gołym okiem widać, które ekipy sie nie znoszą:)

Puna14 

Wysłany: 2014-06-26, 22:02   

Dzięki wielkie za odpowiedź! Zaczęłam się śmiać, bo jak oglądałam mecze, to do gustu przypadło mi NY Giants i Philadeplhia Eagles! No cóż... :D

OaRaiders 

Wysłany: 2014-06-26, 23:36   

Ja ze swojej strony polecam rywalizację Raiders z Broncos oraz Chiefs. W ostatnim czasie renoma Raiders trochę podupadła, ale przyszłość może należeć też i do nich. Poza aspektem sportowym, mają jednych z najbarwniejszych kibiców w lidze.:)

kks 

Drużyna: Philadelphia Eagles
Zawodnik: Dawkins!
Wysłany: 2014-06-27, 12:36   

charlie napisał/a:
Inne, na które ja przynajmniej zawwsze chętnie czekam:
Pittsburgh - Baltimore
NY Giants - Philadelphia
trójkąt: Green Bay - Chicago - Minnesota

Z grubsza można napisać, że prawie każdy mecz w NFC East to całkiem poważna rywalizacja, a kibice mają między sobą kosy. ;-)

Co prawda teraz jest ona uważana za jedną ze słabszych dywizji, ale chociażby przez pierwsze 10 lat XXI wieku było zupełnie inaczej.

Delfin 

Drużyna: Miami Dolphins
Zawodnik: Dan Marino, Aaron Rodgers
Wysłany: 2014-06-27, 17:59   

Ze swojej strony mogę dodać Dolphins-Jets, a także Saints-Falcons. W tym drugim przypadku dochodzi nawet do obrzucania jajkami autokaru z zawodnikami więc jest ciekawie :)

Ufek 

Drużyna: Atlanta Falcons
Wysłany: 2014-06-27, 18:58   

Delfin napisał/a:
Ze swojej strony mogę dodać Dolphins-Jets, a także Saints-Falcons. W tym drugim przypadku dochodzi nawet do obrzucania jajkami autokaru z zawodnikami więc jest ciekawie :)

O tak zdecydowanie rywalizacja Falcons-Saints jest porównywalna do Real-Barcelona lub derby londyńskich , chociaż kultura kibicowania w USA różni się od tej europejskiej.
Natomiast rzeczywiście kibice Falcons niezbyt "lubią" Świętych i odwrotnie. Ciekaw jestem jakby sięgnąć w historię , czy kiedykolwiek te kluby się ze sobą dogadywały (np. podczas draftu lub wymiany zawodników), bo ja nie mogę sobie przypomnieć.

TRad 

Drużyna: 49'ers
Wysłany: 2014-07-01, 01:13   

Seattle-SanFran to historia ostatnich dwóch lat. Po pierwsze dlatego, że Seahawks ledwo kilkanaście lat temu trafili do NFC West (wcześniej grali w AFC West). Po drugie dlatego, że do powstania "rivalry" potrzebne jest, aby obie drużyny były bardzo dobre w tym samym czasie. Tymczasem w XXI zazwyczaj gdy w miarę nieźli byli Niners, Seahawks grali kiłę - i odwrotnie. Dopiero ostatnie dwa, trzy sezony to zmieniły.

Tradycyjnym rywalem Niners byli Cowboys. Seahawks rywalizacji się nie dorobili, bo do niedawna byli cieniasami. Jeżeli i Niners, i Seahawks utrzymają wysoki poziom gry przez najbliższe dwa-trzy lata, rywalizacja SF-Sea stanie się klasykiem. Dwa najlepsze teamy w NFL w jednej dywizji - to się nie zdarza.

Tradycyjne rywalizacje to NFC East i NFC North. AFC North też. Dallas-Washington-NewYorkGiants - to jest chyba najsłynniejszy trójkąt (Filadelfia mniej, bo to drużyna z mniejszymi tradycjami). Green Bay Packers - Chicago Bears to kolejny klasyk. Pittsburgh-Cleveland-Baltimore. No i Raiders-Broncos.

kks 

Wysłany: 2014-07-01, 22:29   

TRad napisał/a:
Seattle-SanFran to historia ostatnich dwóch lat. Po pierwsze dlatego, że Seahawks ledwo kilkanaście lat temu trafili do NFC West (wcześniej grali w AFC West). Po drugie dlatego, że do powstania "rivalry" potrzebne jest, aby obie drużyny były bardzo dobre w tym samym czasie. Tymczasem w XXI zazwyczaj gdy w miarę nieźli byli Niners, Seahawks grali kiłę - i odwrotnie. Dopiero ostatnie dwa, trzy sezony to zmieniły.

Tradycyjnym rywalem Niners byli Cowboys. Seahawks rywalizacji się nie dorobili, bo do niedawna byli cieniasami. Jeżeli i Niners, i Seahawks utrzymają wysoki poziom gry przez najbliższe dwa-trzy lata, rywalizacja SF-Sea stanie się klasykiem. Dwa najlepsze teamy w NFL w jednej dywizji - to się nie zdarza.

Tradycyjne rywalizacje to NFC East i NFC North. AFC North też. Dallas-Washington-NewYorkGiants - to jest chyba najsłynniejszy trójkąt (Filadelfia mniej, bo to drużyna z mniejszymi tradycjami). Green Bay Packers - Chicago Bears to kolejny klasyk. Pittsburgh-Cleveland-Baltimore. No i Raiders-Broncos.

Śmiem twierdzić, że w NFC East to jednak Waszyngton odstaje jeśli chodzi o rywalizacje. Rzeczywiście Filadelfia jest jedyną drużyną, która nigdy nie zdobyła SB w tej dywizji, ale przynajmniej większość XXI wieku byli czołową drużyną w lidze.

Co prawda nie lubię tego typu "rankingów", ale Fila jest tutaj uwzględniona w dwóch rywalizacjach, z Dallas i Giants. http://msn.foxsports.com/...s&photo=9635446

A Waszyngtonu nie ma w ogóle. ;-)

Ufek 

Wysłany: 2014-07-02, 11:59   

Od czapy jest ten ranking , gdzie jest Saints-Falcons ?, a Chicago-Green Bay ?
najsłynniejsze chyba "rivalry" w całej lidze i to od samego początku, a z upływem lat wcale nie słabnie ,a jak ktoś ma wątpliwości niech obejrzy mecz z week 17 z poprzedniego sezonu

Puna14 

Wysłany: 2014-07-02, 12:02   

A które z drużyn darzą się sympatią? O ile w ogóle coś takiego istnieje ;>

czapski 

Wysłany: 2014-07-02, 12:06   

Stawiałbym na Green Bay- Chicago, ma historyczny kontekst, ciagle jest aktualna, szeroko obecna w popkulturze i mediach.

Ufek 

Wysłany: 2014-07-02, 12:13   

Puna14 napisał/a:

To nie polska liga kopana, tu raczej nie ma "meczów przyjaźni". najwyżej mogą się porozumiewać lepiej lub gorzej GM-owie poszczególnych teamów. przykład to Falcons - Rams
kiedyś obydwaj panowie pracowali razem i do dzisiaj darzą się sympatią i szacunkiem.

kks 

Wysłany: 2014-07-02, 15:52   

Punia14 napisał/a:

Tak jak kolega Ufek zauważył, przyjaźnie są, ale na poziomie zarządów drużyn. Szczególnie GM. Philadelphia lubi się w ten sposób z New England, a ostatnio również z Indianapolis.

Odpowiedz do tematu