|
NFL Fantasy - Liga wieloletnia |
Autor |
Wiadomość |
andy11pl

Drużyna: Raiders
Zawodnik: Seba
|
Wysłany: 2014-05-30, 15:17 NFL Fantasy - Liga wieloletnia
|
|
|
Zakładam nowy temat i pierwszy post piszę po to aby uspokoić zgłoszonych dotąd graczy.
Poniżej wcześniejsze moje i Wasze cytaty dotyczące tej ligi a wpisane wcześniej w zakładce FF2013.
andy11pl napisał/a: | Panowie, przyszedł czas na założenie ligi o której co niektórzy wspominali czasami.
Zakładam ligę wieloletnią. Wszystko ustalimy demokratycznie. Na początek główne wytyczne. Przeczytajcie spokojnie a pytania pod głosowanie przygotuję w późniejszym ale nie odległym czasie.
1. Typ ligi- na pewno nie H2H w dotychczasowym układzie. W zasadzie do wyboru 2 typy. Wspomniane kiedyś przez jednego z kolegów:
a- pierwsza POŁOWA najlepszych wyników tygodnia dostaje win, pozostała połówka dostaje loss. W POffs (o tym niżej) bardzo przydatne. Wyklucza sytuacje, że w pierwszych rundach PO lider ligi trafia na fenomenalny/jedyny występ przeciętnego zespołu i odpada.
b- tak jak obecnie, lecz najwyższy wynik przegrany dostaje w bonusie win
c- mogą być inne systemy ale decyzja zapadnie dopiero po aktywacji lig na Y! w czerwcu. Zobaczymy co zaoferuje Y!/ (Dopuszczam możliwość, że zmienimy system (po głosowaniu), już po wystartowaniu week 1. Y! przelicza wtedy pkt/wins itp na nowy system.)
2. Liga bez spadków. Może się powiększać co roku. Gramy keeperem. Dla jasności, pewna uzgodniona, liczba graczy własnego teamu musi pozostać na następny sezon a reszty trzeba się pozbyć. Jestem za tym aby liczba ta była większa niż mniejsza ale o tym niżej.
Draft dotyczy wtedy tylko graczy na wolne miejsca w drużynie. Pierwszy draft normalnie wg dotychczasowych zasad czyli sprawiedliwie. Następny i dalsze drafty już jak w NFL tj nr 1, najsłabszy team z sezonu 2014, wybiera zawsze pierwszy w każdej rundzie. Czyli najsłabszy ma się wzmocnić konkretnie. Mistrz wybiera w każdej rundzie ostatni. Dopuszcza się handel numerami picków w drafcie. Obojętnie czy za inne picki czy za konkretnych zawodników. Handel taki nie podlega niczyjej akceptacji po za zainteresowanymi graczami. Trade w lidze też nie będą poddawane głosowaniu. (Ustawione będzie na komisarza a komisarz nie będzie ingerował.) Trade mogą być wiązane np: topowy QB za zawodnika zdecydowanie słabszego ale + 1-sza runda draftu (czy jakaś tam inna). Lub topowy QB za 1st round pick.
3. Rostery. Najlepiej zbliżone do rzeczywistości, tj
Ofe: QB, RB, RB, WR, WR, TE, RB/WR/TE, K
Def: CB, LB, DE, S, D lub 5xD
BN- jestem za dużą ilością BN a małą liczbą Moves w sezonie. Za to ilość trade, nieograniczona.
Mała ilość moves ale liczona od startu NFL. Po drafcie a przed startem ligi można by było do woli uzupełniać skład np retusze po trades. W dniu startu NFL komisarz zerowałby liczbę moves każdemu z graczy.
Roster byłby 13-to osobowy. BN widziałbym drugie tyle, bo na cały sezon (bye weeks) + przyszłościowi gracze, no i mała ilość moves w sezonie.
Proponuję zostawiać po jednym zawodniku z każdej jednej pozycji, wyjściowego składu tj 13 a reszty z BN pozbywamy się po każdym sezonie.
4. Punktacja zbliżona do tej z MP.
5. Będą POffy. Nawet średni team po dobrym, przemyślanym trade czy trades, "tuż przed PO", może liczyć na tytuł.
Luźna propozycja. Może zamiast pierwszego draftu wybierajmy konkretne teamy z NFL. I tak nr1 draftu w naszej lidze wybiera sobie powiedzmy mistrza NFL i MUSI z tej drużyny wybrać 13-tu graczy do swojego rostera 2014. Reszty się "pozbywa" i czeka na draft. Ponadto trudno w normalnym drafcie wybrać większość graczy teamu, któremu się kibicuje. Tutaj byłaby taka możliwość.
Na początek proszę o zgłaszanie swoich uwag jak i uczestnictwa tu w tym miejscu. Pytania do głosowania podam już w nowo założonym temacie. Dotyczącym tylko tej ligi.
Prośba do Administratora/ów forum. Dobrze by było aby powstał osobny duży dział pt FANTASY w grupie tematów "Futbol amerykański". Chodzi mi aby "wyjąć" Fantasy z tematu Gry i Media i założyć nowy temat. |
oceansizer napisał/a: | Przeanalizowałem propozycję Andy'ego i jak dla mnie baaardzo pasuje i odpowiada taka forma ligi. Nie wiem na jakiej zasadzie mają być dobierani zawodnicy do gry w tejże lidze, ale ja na pewno się piszę. Pozdrawiam. |
czapski napisał/a: | Ja jestem na tak oczywiście. |
Rosiu napisał/a: | Sama liga jak najbardziej. Świetny pomysł. Co do "13 z drużyny" - ten pomysł akurat mi się nie podoba. Mnie w fantasy kręci to, że mogę sobie "złożyć" zestaw, który ze sobą nigdy nie zagra |
andy11pl napisał/a: | Co do ilości graczy to nie widzę ograniczenia typu: 12. Jak będzie około 20 to składy będą zbliżone do tych z NFL. chodzi mi o siłę.
Myślę, że do takiej wieloletniej ligi zgłoszą się już koneserzy a nie przypadkowi gracze. Wymyśliłem tak na biegu warunek zgłoszeniowy-uczestnictwo w fantasy NFL, minimum 2 sezony. Można uwzględnić jednoroczniaków ale dających po sobie poznać widoczne zaangażowanie, poprzez "aktywne" uczestnictwo na forum.
Rosiu napisał/a:
Sama liga jak najbardziej. Świetny pomysł. Co do "13 z drużyny" - ten pomysł akurat mi się nie podoba. Mnie w fantasy kręci to, że mogę sobie "złożyć" zestaw, który ze sobą nigdy nie zagra
Wiesz Rosiu my jako starzy Raidersi raczej naszych nie będziemy wybierać Chodzi mi o cały team. To była/jest tylko luźna propozycja. |
maycj napisał/a: | I'm in.
tylko parę uwag:
Na yahoo jest ograniczenie 30 zawodników w zespole (grający + BN). Ja byłbym za tym żeby BN był max, czyli jeśli gra 13 to BN będzie 17. No i oczywiście trzeba dodać ze 2-3 IR (nie wlicza się do 30)
Nie podoba mi sie ograniczenie co do ilości moves. Nie rozumiem po co to jest. W NFL nie ma czegoś takiego. Niech każdy mam możliwośc robienia takiej ilości moves jaka mu się podoba.
Jeśli chodzi o ilość keeperów na kolejny sezon to tego też bym nie ograniczał w żaden sposób. Niech sobie każdy zatrzymuje tyle zawodników ile mu pasuje.
Nie podoba mi się opcja z konkretnymi teamami z NFL. |
MikeHJ napisał/a: | hej.
ja oczywiście też wchodzę w taką ligę Andy! |
andy11pl napisał/a: | Wszystkie zgłoszone tutaj uwagi poddamy pod głosowanie w lidze. Liga ma być dla nas i ma być jak najwięcej zadowolonych. Gdy liga osiągnie ilość (minimalną) około 12 graczy przygotuję te pytania i wyślę mailem. Późniejsi uczestnicy będą musieli się już podporządkować ustaleniom głosowania. Zresztą po pierwszym sezonie zagłosujemy ponownie bo może błędy wyjdą w praniu.
Aktualny skład ligi wielosezonowej, wg zgłoszeń:
1 oceansizer
2 czapski
3 Rosiu
4 maycj
5 MikeHJ
6 andy11 |
WaltJones napisał/a: | andy11pl napisał/a: | Wymyśliłem tak na biegu warunek zgłoszeniowy-uczestnictwo w fantasy NFL, minimum 2 sezony. Można uwzględnić jednoroczniaków ale dających po sobie poznać widoczne zaangażowanie, poprzez "aktywne" uczestnictwo na forum.
|
W Mistrzostwach Polski FF debiutowałem, ale co do fantasy samego w sobie, grałem także w sezonie 2012 na publicu NFL.com. Spełniam warunki uczestnictwa?
Jeśli tak to się piszę oczywiśćie |
kepic napisał/a: | Ja również się piszę
Również nie ograniczałbym ilości moves. W NFL w każdej chwili możesz "podpisać" kogo chcesz, choćby kickera tydzień przed playoffami. |
czapski napisał/a: | Pomysl z oparciem o konkretne druzyny ciekawy, ale chyba za odwazny jak na koncepcje sama w sobie nowatorska - chyba nikt z nas nie gral w keeper formacie.
Limit moves powinien byc, ale dosc wysoki, moim zdaniem.
Do dyskusji jest kwestia rozmiaru składow - jakby nie patrzeć punktujacych skill playerow jest w kazdym teamie kilku, punktacji dla OL chyba nie bedzie, wiec rostery nie moga byc za wielkie. Ale z drugiej strony, mysle ze 3/4 skladu powinna zostawac na kolejny sezon - o to w koncu chodzi z keeper leagues zeby promowac dlugofalowa zarzadzanie. |
andy11pl napisał/a: | Dokładnie, tak. Keeper to gra na zostawianie graczy. To idzie bardziej w menedżerkę. Ma się wyraźnie różnić od MP. Nie zależy mi na konkurencyjnej lidze.
Odpowiadając na jedną z propozycji. Nie może być w lidze tak, że jest dowolna liczba zostawianych graczy. Jeden zostawi np 8 a drugi 13, trzeci 9 itd. Uzupełniać skład na pewno każdy chce bliżej startu sezonu. Drugi draft, wyrównujący składy? Kiedy? Jak to zrobić? Do tego komisarz musi wklepywać wszystkie składy osobiście. Mało casu, kurna, mało casu Zagłosujemy tylko nad liczbą graczy, równą dla wszystkich. |
Dariusz Ankiewicz napisał/a: | +1 ;)) |
maycj napisał/a: | andy11pl napisał/a: |
Odpowiadając na jedną z propozycji. Nie może być w lidze tak, że jest dowolna liczba zostawianych graczy. Jeden zostawi np 8 a drugi 13, trzeci 9 itd. Uzupełniać skład na pewno każdy chce bliżej startu sezonu. Drugi draft, wyrównujący składy? Kiedy? Jak to zrobić? Do tego komisarz musi wklepywać wszystkie składy osobiście. Mało casu, kurna, mało casu Zagłosujemy tylko nad liczbą graczy, równą dla wszystkich.
|
Komisarz nie musi wklepywać keeperów. Są oni wybierani przez każdego managera i zostają automatycznie, więc różna ilość zostawianych graczy nie jest żadnym problemem. W kolejnym drafcie rok później ilość picków zależy od ilości wybranych keeperów. Oprócz tego draft się odbywa normalnie tak jak w każdej innej lidze. |
andy11pl napisał/a: | roki napisał/a:
Witam!
Jestem nowy na forum i nie brałem udziału w MP, w fantasy gram na nfl.com od playoff challenge w poprzednim sezonie, natomiast udzielam się aktywnie na tt (@hromanczyk). Chciałbym zapytać komisarza, czy mógłbym wziąć udział w tej lidze?
Sorry ale proponuję Ci najpierw udział w MP.
Zgłoszenia do MP będą od kiedy wystartuje nowa edycja FF na Y! czyli gdzieś na początku czerwca.
maycj napisał/a:
Komisarz nie musi wklepywać keeperów. Są oni wybierani przez każdego managera i zostają automatycznie, więc różna ilość zostawianych graczy nie jest żadnym problemem. W kolejnym drafcie rok później ilość picków zależy od ilości wybranych keeperów. Oprócz tego draft się odbywa normalnie tak jak w każdej innej lidze.
Pierwszy draft oczywiście, że jest normalny i następne też z pozostałych graczy do wzięcia.
Zapytam Cię, tylko: po roku, gdy ktoś chce się pozbyć więcej graczy (więcej niż proponuję czyli 13) np chce zostawić tylko 8 i zakładamy, że tylko ten jeden tak zrobił. Co robi Y!? Ten ktoś wybiera pod rząd, przed wszystkimi, pięciu zawodników i rusza dopiero wtedy normalny draft? Czy ma tylko o 5 wyborów więcej w drafcie? Zakładając propozycję 13+13 razem 26 rund, to ten ktoś dostanie TYLKO dodatkowo rundy 27-32?
Jeszcze jedna propozycja. Ponieważ będzie dużo rund a muszą na drafcie być wszyscy, czy nie zrobić wstępnego draftu off-line na np 13 rund? Normalny draft miałby wtedy drugie 13. Typy podawane byłyby w temacie ligi. Czas na wybór, dowolny.
Zobowiązuję się do powiadamiania smsowego (bądź innego np takie jak mam z Rosiem poprzez inne media), każdego kto w ciągu np 6 godzin nie dokona wyboru. Takie powiadomienie/przypomnienie o ruchu. Jak zaczniemy wcześnie, np zaraz po drafcie w NFL, to mogą być dłuższe przerwy dla kogoś tam kto aktualnie nie ma dostępu do netu itp. wystarczy coś takiego zgłosić. |
maycj napisał/a: | andy11pl napisał/a: |
maycj napisał/a: |
Komisarz nie musi wklepywać keeperów. Są oni wybierani przez każdego managera i zostają automatycznie, więc różna ilość zostawianych graczy nie jest żadnym problemem. W kolejnym drafcie rok później ilość picków zależy od ilości wybranych keeperów. Oprócz tego draft się odbywa normalnie tak jak w każdej innej lidze. |
Pierwszy draft oczywiście, że jest normalny i następne też z pozostałych graczy do wzięcia.
Zapytam Cię, tylko: po roku, gdy ktoś chce się pozbyć więcej graczy (więcej niż proponuję czyli 13) np chce zostawić tylko 8 i zakładamy, że tylko ten jeden tak zrobił. Co robi Y!? Ten ktoś wybiera pod rząd, przed wszystkimi, pięciu zawodników i rusza dopiero wtedy normalny draft? Czy ma tylko o 5 wyborów więcej w drafcie? Zakładając propozycję 13+13 razem 26 rund, to ten ktoś dostanie TYLKO dodatkowo rundy 27-32?
|
Jeśli zakładamy składy po 26 (13+13) wtedy mamy do dyspozycji tylko 26 rund draftu. Therefore jeśli mamy po 13 keeperów to w drugim sezonie każdy manager ma 13 picków w drafcie. Keeperzy zajmują miejsce w drafcie, ale niezależnie które rundy zajmują, są przypisani do konkretnego zespołu i nie mogą być wybrani przez nikogo innego.
W drafcie w drugim roku i kolejnych są dwie opcje:
a) keeperzy mogą zajmować końcowe miejsca w drafcie (np. 14-26) - wtedy wszyscy wybierają w rundach 1-13 z tym że, tak czy siak, tak jak pisałem wyżej, nie da się w tych rundach wybrać zawodników którzy są keeperami, będą oni automatycznie dopisani do zespołów które ich wybrały. W tej sytuacji kiedy ktoś wybierze mniej keeperów (np. 8) ma do dyspozycji dodatkowe rundy 14-18.
b) keeperzy mogą zajmować początkowe miejsca w drafcie - tutaj wszyscy wybierają w rundach 14-26 z tym że jeśli ktoś wybierze mniej keeperów (np. 8) ma do dyspozycji picki przed wszystkimi (rundy 9-13).
Wybór którejś z tych dwóch opcji jest w gestii komisarza. Ja oczywiście preferuje a). Opcja b) jest zbyt hardcore'owa.
Anyway, nie ma opcji żeby po drafcie mieć do dyspozycji więcej zawodników (keepers + wybrani z draftu) niż 26, zakładając opcje 13+13. Dlatego jestem za tym żeby zmaksymalizować BN. |
andy11pl napisał/a: | Nie bardzo rozumiem jak ten draft (W DRUGIM SEZONIE) wygląda dokładnie. Np 1-sza runda draftu. Wybierający z nr 1, swojego najlepszego gracza ma zdecydowanie dalej. To on nic nie robi tylko Y! bez czekania 1,30sek przydzieli mu tego jego najlepszego gracza? Czy ma go sam sobie kliknąć? |
maycj napisał/a: | Picki z keeperami są wybierane automatycznie, nic nie trzeba klikać (tak jak auto draft). Jeśli keeperzy są pod koniec draftu, nie przejmujesz się nimi, na pewno ich dostaniesz, tylko w danej rundzie wybierasz sobie gracza z tych dostępnych (z tych którzy nie zostali wybrani jako keeperzy ani nie zostali wybrani normalnie w drafcie). |
fenriros napisał/a: | Jak nie za późno to chętnie pisze sie na keepera |
Aktualny skład ligi wielosezonowej, wg zgłoszeń:
1 oceansizer
2 czapski
3 Rosiu
4 maycj
5 MikeHJ
6 WaltJones
7 kepic
8 Dariusz Ankiewicz
9 fenriros
10 andy11 |
|
|
|
 |
andy11pl

|
Wysłany: 2014-05-31, 18:59
|
|
|
Liga założona. Zaproszenia wysłałem choć nie do wszystkich. Nie mam adresów do graczy: MikeHJ i fenriros. |
|
|
|
 |
henek82
|
Wysłany: 2014-06-01, 12:06
|
|
|
Witam
Jeżeli jest jeszcze miejsce to chętnie zagram.
KoolKatz z ligi B. |
|
|
|
 |
andy11pl

|
Wysłany: 2014-06-01, 13:36
|
|
|
ok w tej lidze nie ma ograniczonej liczby graczy. Przynajmniej na razie. Jedynym ograniczeniem jest to aby gracz nie był "przypadkowy". Musi brać CZYNNY udział w dotychczasowych FF. Może też być z czyjegoś poręczenia, że to AKTYWNY gracz. |
|
|
|
 |
MikeHJ

Wiek: 47 Dołączył: 26 Cze 2012 Posty: 28 Skąd: Rzeszów, PKR
|
Wysłany: 2014-06-01, 21:29
|
|
|
Andy, wysłałem Ci na PW mojego maila |
Ostatnio zmieniony przez MikeHJ 2014-06-02, 14:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
andy11pl

|
Wysłany: 2014-06-02, 00:14
|
|
|
Zaproszenie wysłane. |
|
|
|
 |
MikeHJ

Wiek: 47 Dołączył: 26 Cze 2012 Posty: 28 Skąd: Rzeszów, PKR
|
Wysłany: 2014-06-02, 14:40
|
|
|
już jestem w lidze! |
|
|
|
 |
andy11pl

|
Wysłany: 2014-06-06, 18:42
|
|
|
Ruszam ze sprawami organizacyjnymi. Trochę opóźnienia ale ostatnio nie mam tyle czasu co kiedyś (praca).
Dla tych co chcą jeszcze dołączyć. W lidze jest aktualnie 9-ciu graczy. Dziesiąty powinien niebawem dołączyć. Można spokojnie zapisać się do tej ligi. Deadline jeszcze nieustalone. Ograniczeniem ilości graczy będziemy się martwić jak chętnych będzie 20+.
Na początek, League Settings
1. Typ ligi
Y! daje tylko do wyboru: Head-to-Head i Points Only. Nie ma Rotisserie czy innych. Założeniem moim jednak było i jest aby nie było to czyste H2H, które czasami wypacza wyniki. Proponuję więc zmodyfikowane H2H. Rozmiar modyfikacji poddaję właśnie pod głosowanie.
1a- najlepszy z przegranych w danym week, dostaje win (zamiast lost),
1b- najlepszy z przegranych w danym week, dostaje 0,5 win ,
1c- trzy teamy, najlepsze z przegranych w danym week, otrzymują 1 win,
1d- trzy teamy, najlepsze z przegranych w danym week, otrzymują 0,5 win.
Komisarz ma możliwość ingerencji w wyniki punktowe ligi i ja bym to robił wg zasad, które wybierzemy z powyższych. Gdyby jednak nie było możliwości dodawania 0,5pkt to za W przyznawane były by 2 pkt a to co wybierzemy ewentualnie za 0,5pkt dostawało by 1pkt.
2. Ilość wymian graczy w sezonie (Maximum player acquisitions for entire season)
2a- bez ograniczeń,
2b- 2 graczy na dany week,
2c- 35 graczy na sezon (czyli to samo co 2b ale 2graczy x 17weeks na sezon a nie na week),
2d- 50 graczy na sezon.
3. Playoff Weeks
3a- 8 zespołów w PO, weeks 15,16,17 (1runda: 1-8,2-7,3-6,4-5)
3b- 8 zespołów w PO, weeks 14,15,16 (jw)
3c- 6 zespołów w PO, weeks 15,16,17 (1runda: 1 i 2 bye week,3-6,4-5)
3d- 6 zespołów w PO, weeks 14,15,16 (jw)
4. Stat Categories
Tu głosujemy indywidualnie. Ustawienia jakie są, widać w settings ligi. Nie zmieniałem tych Yahujowych Co kogo boli zgłasza i po zebraniu iluś tam, zagłosujemy.
5. Atak- Roster Positions
5a- QB, WR, WR, WR, RB, RB, TE, WR/RB/TE, WR/RB/TE, K razem 10 graczy,
5b- QB, WR, WR, RB, RB, TE, WR/RB/TE, K razem 8 graczy.
6. Obrona- Roster Positions
6a- D, D, D, D, D 5 graczy,
6b- CB, DB, DL, LB, DT 5 graczy
7. Ilość BN
7a- taka sama ilość BN jak suma graczy ataku i obrony, którą wybierzemy (15 lub 13)
7b- maksymalna na jaką pozwala Y!
Przykład głosowania=moje typy
1a, 2a, 3c, 4 na razie nie mam zdania, 5b, 6b, 7a
Jeśli ktoś widzi potrzebę przegłosowania czegoś jeszcze to proszę o zgłaszanie takiej potrzeby. |
|
|
|
 |
karolt
|
Wysłany: 2014-06-06, 19:56
|
|
|
Jak na razie mam za sobą tylko jeden sezon w MP, ale jakby się dało to chętnie bym dołączył do tej ligi. |
|
|
|
 |
siaq182
|
Wysłany: 2014-06-08, 19:10
|
|
|
witam, jeśli jest możliwość, również chciałbym zgłosić swoją wolę udziału!
andy, wysłałem pw! |
|
|
|
 |
andy11pl

|
Wysłany: 2014-06-08, 19:40
|
|
|
karolt już dołączył
siaq182 napisał/a: | witam, jeśli jest możliwość, również chciałbym zgłosić swoją wolę udziału!
andy, wysłałem pw! |
Zanim tu wszedłem, wysłałem zaproszenie
12 tu zgłosiło akces. Liga się rozrasta.
Ligę ustawiłem wg mojego głosowania ale to nic nie oznacza. Będzie jak chce większość. Głosować można już ale wyniki zbiorę jak wszyscy zagłosują. Jeśli ktoś nie odda głosu uznam, że jest za tymi obecnymi ustawieniami. |
|
|
|
 |
Dariusz Ankiewicz

Drużyna: Philadelphia Eagles
Zawodnik: Donovan McNabb
Wiek: 34 Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 338 Skąd: Kołobrzeg
|
|
|
|
 |
WaltJones

Drużyna: Hawks
Zawodnik: Richard Sherman, Russell Wilson
|
Wysłany: 2014-06-30, 15:09
|
|
|
Moje typy na chwilę obecną:
1b,
2d,
3 - nie mam na razie zdania, zależy od liczby graczy,
4 - stats - na razie brak zdania
5a
6b
7a |
|
|
|
 |
czapski

|
Wysłany: 2014-06-30, 15:17
|
|
|
1b.
2d.
3. Muszą być w ogóle PO?
4. Na razie brak zdania.
5a.
6b choć mam watpliwość czy akurat DT
7a, moze nawet -2 mniej.
EDIT: Patrze ze glosowalem praktycznie jak WaltJones. A nie podglądałem wcześniej odpowiedzi ;DD |
|
 |
karolt
|
Wysłany: 2014-07-02, 10:25
|
|
|
1a
2d
3a - pod warunkiem że będzie przynajmniej 16 temów w lidze, jeśli będzie ich mniej wtedy 3c
4 - na razie brak propozycji z mojej strony
5b
6b
7a |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|