Forum NFL24 Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Dariusz Ankiewicz
2014-10-30, 14:10
Kontrakt Kaepernicka
Autor Wiadomość
TRad 

Drużyna: 49'ers
Wysłany: 2014-06-05, 20:33   Kontrakt Kaepernicka

Warto spojrzeć, jak faktyczna struktura kontraktu odbiega od skrótowego opisu $126M/7lat.

http://overthecap.com/loo...ract-extension/

Tutaj gołe liczby w postaci tabeli:
http://overthecap.com/cap...n=QB&Team=49ers

Jak łatwo zauważyć kontrakt się świetnie nadaje do restrukturyzacji (b.niski signing bonus). Np. jestem gotów się założyć o każde pieniądze, że sezonów 2019 i 2020 na tych warunkach Kaepernick nie zagra.

roki 

Drużyna: San Francisco 49ers
Zawodnik: Colin Kaepernick, Joe Montana, Peyton Manning
Wysłany: 2014-06-05, 21:33   

Najlepsze jest to, że na forach kibiców Ravens zapanowała euforia, że ktoś przepłacił swojego QB bardziej niż oni. Jak się jednak okazuje, kontrakt Kapa nie jest zły dla Niners i tak jak na pierwszy rzut oka wydaje się fatalnym posunięciem Trenta Baalke i spółki, tak po wgłębieniu się w szczegóły okazuje się, że 49ers wcale nie są uzależnieni od dobrej formy Colina aż do 2020 roku. Bo przecież jeśli (odpukać!!!) Kap przestanie grać na swoim dobrym poziomie po np. 3 sezonach nowego kontraktu to można go spokojnie zwolnić i nie wygeneruje to aż takich dużych dead money.

TRad 

Wysłany: 2014-06-05, 23:36   

Tu jest porównanie Kaepernicka i Flacco. A właściwie: nie ma porównania.

http://www.ninersnation.c...olin-kaepernick

Flacco przez dwa lata jest nieusuwalny, bo jego ścięcie zwiększyłoby obciążenie salary cap. Przez cztery sezony dead money jest powyżej $10M.

Kaepernicka Niners mogą wyciąć choćby za rok, gdyby koniecznie chcieli.

W praktyce w każdym offseason Niners będą mieli dźwignię: obniżamy kontrakt, albo wycinka. Rzecz jasna nie wtedy, gdy Kaepernick będzie grał na poziomie elity (Rodgers, Ryan), lub ciut poniżej. Ale jeżeli zacznie kaleczyć, Niners mają wszystkie atuty.

Tak naprawdę Niners mają serię jednosezonowych opcji z góry ustalonymi warunkami finansowymi. Ich zobowiązania długoterminowe są minimalne. Nie sądzę, aby którykolwiek z nadchodzących kontraktów QB (Luck, Wilson, Newton) miał taką strukturę. BARDZO team friendly.

czapski 

Wysłany: 2014-06-06, 08:14   

Koledzy, ale nie porównujmy Flacco do Kaepernicka, bo to obaj pokazali w dotychczasowych karierach rozni sie znaczaco, i jedyna co Kaerpnick ma lepsze to to ze szybciej biega i bardziej podoba sie mojej zonie ;) Flacco podpisal kontrakt jako jeden z kluczowych elementow zwyciezcy Super Bowl, a Kaep jako ktos kto wygladal na glowna przeszkoda SF w drodze o zwyciestwo.

nigga

Wysłany: 2014-06-06, 10:36   

Też myślę, że nie ma co porównywać Flacco do Kaepernicka. Flacco osiągnął nieporównywalnie więcej i nowy kontrakt podpisał po wygraniu Super Bowl- Ravens musieli przepłacić. I tak naprawdę wątpię, by byli w pozycji, by musieli wycinać Flacco- tak czy owak będzie u nich grał, bo po prostu 1.) nie obniży tak szybko formy (nie ten wiek), 2.) nie sądzę by mieli zacząć grać tak źle nawet z innych powodów, by być w pozycji, by draftować nowego franchise QB. Po prostu dali mu kredyt zaufania. Więc nie o dead money w tym kontrakcie chodzi. Tak naprawdę bolą tylko lata 2016,2017- w ciągu tych dwóch sezonów zarobi dużo za dużo. Wczesniej będzie dostawał (i już dostaje) ok 15 mln za sezon, czyli całkiem znośnie. Ravens będą musieli się natrudzić w tych dwóch wspomnianych sezonach by zamknąć salary cap. W 2018 i tak zrestrukturyzują ten kontrakt.
Jeśli chodzi o Kaepernicka to rzeczywiście jego kontrakt jest bardziej team friendly. Moda na mobilnych QB może minąć, lub po prostu gdyby 49ers nie mogli osiągnąć celów, które sobie stawiają- mogą go wyciąć (nie takie duże dead money). Co jednak gdy będzie grał na tyle dobrze, by nie było mowy o wywalaniu go, ale jednak słabiej niż mówi jego kontrakt? W latach 2015-2020 ma zarabiać od 18 do 23 mln $. Jak dla mnie to sporo jak na game managera, którym teraz jest Kap (według mnie). Od tej kasy się nie uwolnią 49ers. Mogą restrukturyzować, ale base salary zamienią mu na signing bonus- czyli w razie wyciącia/wymiany tworzą dodatkowe dead money- więc te zera przy końcu kontraktu wcale niekoniecznie muszą się tam utzrymać.
Podsumowując- nie nasza kasa, nie ma co się przejmować ani jednym, ani drugim zespołem. Jest tyle sposobów na obniżenie salary w drużynie, że głowa mała. Jedni i drudzy sobie z tym poradzą :P

rooted 

Wysłany: 2014-06-06, 12:14   

TRad napisał/a:
Tak naprawdę Niners mają serię jednosezonowych opcji z góry ustalonymi warunkami finansowymi. Ich zobowiązania długoterminowe są minimalne. Nie sądzę, aby którykolwiek z nadchodzących kontraktów QB (Luck, Wilson, Newton) miał taką strukturę. BARDZO team friendly.

Jak pierwszy raz usłyszałem o kwocie łącznej kontaktu (w tym tzw. guaranteed money) to złapałem się za głowę. Ale jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach i po przejściu przez dostępne dane w pełni się z Tobą zgadzam. Z całej kasy gwarantowane jest około 13 m USD (de facto kasa z 2014 roku) a cała reszta działa na zasadzie płacimy Colinowi dopóki chcemy. Dla niewtajemniczonych - kilka punktów które pozwalają to zrobić:

- pensja za 2015, 2016 i 2017 staje się każdorazowo gwarantowana dopiero 1 kwietnia (czyli początek roku w NFL) danego roku,

- w kontrakt zaszyte są tzw. descalators czyli pensja za lata od 2015 może być obniżona o 2 m USD rocznie jeśli Colin nie spełni warunków dotyczących ilości zagranych meczów / snapów i poziomu gry (Super Bowl / All-Pro Team). W zależności od źródeł te czynniki są albo łączne albo alternatywne, tym niemniej ze strony Niners jestdość jasno określone że płacą za performance. Jak nie ma performance to jest mniejsza kasa, a w ekstremalnym przypadku można kontakt rozwiązać bez bólu dla drużyny.

Kontrakt to de facto „Rent-a-Kaep” – niesamowicie korzystny dla SF. Nie wierzę, że QBs którzy są na końcówce pierwszego kontraktu pójdą tą drogą. Szczególnie Luck będzie szukał czegoś zbliżonego do tego co dostał Matt Ryan. Oprócz tych wspomnianych przez Ciebie jest jeszcze Andy Dalton dla którego kontrakt Keapernicka może być najbardziej istotny bo pomimo sukcesów (playoffy i te sprawy) jest dość duże wahanie czy długofalowo inwestować w Daltona.

TRad 

Wysłany: 2014-06-06, 12:20   

Panowie, bez jaj. Flacco jest bardzo przeciętnym QB, któremu wyszły cztery mecze w jednym playoff. Nic nie wskazuje, że będzie w stanie to kiedykolwiek powtórzyć.

Co jest lepszym wskaźnikiem siły gry: blisko sto meczów w regular season, czy cztery mecze w p-o?

Popatrzcie na dane z magicznego postseason 2012. Celne podania 57,9% - i to jest bliskie średniej z kariery (i zdaje się nieco poniżej średniej NFL). OK. YPA (yards per attempt) - 9,0! Extraklasa, tyle że średnią z kariery ma 6,9, a najlepszy sezon 7,4 (2010). Szokuje bilans TD/Int - 11/0. Flacco w p-o 2012 miał 126 PA, czyli co jedenaste (!) podanie kończyło się TD. 9% TD-rate - outlier jak jasny gwint. I faktycznie, średnia z kariery poniżej 4%, czyli w normie. Int-rate z kariery - 2,5%, czyli wynik z p-o znowu outlier. Porównajmy dane z poprzednich p-o - 8TD, 8 Int. Aha.

No i w 2013 Flacco wrócił do normy, a nawet poniżej. 59% jest w miarę OK, YPA 6,4 już mniej, a TD/Int 19/22 lepiej przemilczeć.

ProFootballFocus klasyfikuje wszystkich graczy dla każdej drużyny w skali 1-6 (1 poor starter, 6 - elite). Flacco dostał 3, average starter, i trudno się z tym nie zgodzić. Nie ma na razie ocen dla Niners, ale oczekuję, że Kaepernick będzie między 4 a 5, good starter lub high quality. W dodatku ma większy upside, bo Flacco lepszy już nie będzie. A Kaepernick nie ma nawet pełnych dwóch sezonów, nadal może się rozwijać.

No i kwestia kontraktu. Ravens mają Flacco na dobre i na złe, i nic z tym przez kilka sezonów nie są w stanie zrobić. Niners mogą zrezygnować z Kaepernicka w każdej chwili.

Ravens przepłacili okrutnie. Ot, small size sample fallacy. Nie ma w NFL teamu, który wolałby Flacco od Kaepernicka. A uwzględniwszy kontrakt, not even close.

czapski 

Wysłany: 2014-06-06, 12:42   

Gdyby Kaepernick grał w drużynie z OLine jak Ravens w ostatnim roku, to pewnie teraz mialby problem zeby znalezc w ogole zatrudnienie w NFL niczym Vince Young ;)

Nie ma w NFL teamu, który wolałby Flacco od Kaepernicka. A uwzględniwszy kontrakt, not even close.

A ta opinia na jakiej podstawie???? Równie dobrze mogę napisać, że każdy team w NFL chciałby mieć czapskiego jako LT, ale no wiecie ;) A wydaje mi sie tez, ze kazdy team w NFL chcialbym miec QB ktoremu pozytywne outliery zdarzaja sie w PO i Super Bowl ;) Bo Kaep ma ostatnie playoffy 3 TD/ 3 INT i 3 FUM przy skuteczności podań 54%!!!

W ogole to slabe ze strony kibiców 49ers, ze watek jest o Kaepie, a tutaj od razu zeby sie pocieszyc wjazd na Flacco. Oczywiście, ze Flacco jest przeplacony, ale Kaepernick tez ;)

TRad 

Wysłany: 2014-06-06, 13:35   

Outliery są kwestią losową. Flacco miał farta w p-o 2012 - i nic z tego absolutnie nie wynika. Prawdziwą wartość Flacco lepiej ocenić na podstawie większej próby - całej jego kariery. Nie jest to ocena pozytywna, ani negatywna. Ot, przeciętny starter.

A OL Ravens nie była taka zła. Monroe i Yanda są graczami co najmniej ponadprzeciętnymi. Gradkowski był bardzo zły, fakt. Wg FootballOutsiders OL Ravens akurat w pass blocking była dokładnie przeciętna (16 miejsce w NFL) i lepsza od Niners. W run blocking był kompletny dramat, to prawda.

Nie wiem, nie znajduję obiektywnych przesłanek, które pozwoliłyby na powaznie uważać, iż Flacco>Kaepernick. Że co, że wygrał Super Bowl? Niners ruszą sekudnę wcześniej przy trzecim downie - i mecz jest ich, bo Ravens nie trafili ze schematem obronnym. Albo bodaj Rogers wyrwie Boldinowi piłkę w tym słynnym podaniu na prawe skrzydło, i już. Wynik pojedynczego meczu jest kwestią losową. Wnioski lepiej wyciągać na podstawie większej próby.

czapski 

Wysłany: 2014-06-06, 13:39   

Może tego w tym wątku nie widać, ale Kaepernicka to ja nawet lubię. Tylko w ostatnich PO miałem nieodparte wrażenie, że on ma deficyt mentalno-decyzyjny, i tego może nigdy nie przeskoczyć. Ani nie będzie graczem poziomu top5 ani typem Russella Wilsona. Ale oczywiście jak często, może sie w przyszlosci ze sie mylilem ;)

nigga

Wysłany: 2014-06-06, 14:12   

TRad napisał/a:
Outliery są kwestią losową. Flacco miał farta w p-o 2012 - i nic z tego absolutnie nie wynika.

Więc czemu Kaepernick nie potrafił zrobić takich cyferek? Wiadomo, szczęście to jedno, ale szczęściu trzeba pomóc. Też nie uważam, by Flacco był wybitnym zawodnikiem, ale takim tym bardziej nie jest Kaepernick. Pierwszy z nich został przepłacony- z tym się każdy zgodzi. Ale stało się tak dlatego, że potrafił poprowadzić swój zespół w najważniejszych (!) momentach- Colin na razie tego nie zrobił. A jeżeli w końcu mu się to uda to ten kontrakt jest strzałem w dziesiątkę, a jeśli nie- to 49ers mogą obrać inną ścieżkę na dalsze lata, bez większych konsekwencji. Należy się jednak zapytać, czy Kaepernick ma szansę na wygranie Super Bowl? Ma- ale głównie dzięki defensywie i grze biegowej, a nie dzięki swojemu talentowi. Flacco musiał go mieć trochę więcej, bo Ravens byli i nadal są bardziej zależni od jego gry (moim zdaniem). I ich kontrakty to odzwierciedlają.

rooted 

Wysłany: 2014-06-06, 14:46   

TRad napisał/a:
Prawdziwą wartość Flacco lepiej ocenić na podstawie większej próby - całej jego kariery. Nie jest to ocena pozytywna, ani negatywna. Ot, przeciętny starter.

Nie chcę wchodzić za bardzo w Waszą dyskusję (bardzo ciekawą zresztą), ale z powyższym się raczej nie zgodzę i niewiele ma to do czynienia z moim postrzeganiem Flacco czy Kaepernicka a bardziej z tym, że w Lidze jest deficyt sensownych QBs (a jeszcze większy deficyt sensownych QBs z mistrzowskimi pierścieniami). To, jakie Flacco ma statystyki ma niewiele do rzeczy w momencie w którym kontrakt podpisuje po mistrzowskim sezonie. No bo jaką Ravens mieli alternatywę? Free agency? Draft? Wszystkie asy w rękawie po nieprawdopodobnych playoffach trzymał Flacco i popyt musiał się spotkać z podażą (oczywiście zgadzam się z Tobą, że statystyki typu 11TD/0 INT nie są do powtórzenia i to raczej wyjątek w karierze Joe niż reguła) .

Z perspektywy roku jego kontrakt jest niebywale przepłacony, ale przepłacony jest w sumie każdy z QBs z wysokiej półki jeśli spojrzeć na to pod kątem wybranych dokonań. Matt Ryan? 4 wygrane w sezonie za kilkanaście baniek USD. Eli Manning? Jego sezon ’13 na trzeźwo był nie oglądania.… Big Ben – po 8 wygranych w ostatnich sezonach i od SB 2011 nie wygrał żadnego meczu w Playoffach. Nawet Aaron Rodgers dostał po dupie w kilku ostatnich kluczowych meczach (nota bene kilku najważniejszych właśnie z 49ers). A Flacco ma dziś tyle tytułów co Peyton albo Brees i popija sobie pewnie w offseasonie drinki z parasolką za równowartość mojej miesięcznej pensji : ) i nie sądzę żeby Ravens zamienili go na kogokolwiek innego.

Nie jestem zwolennikiem wartości obecnych kontraktów rozgrywających - uważam że są od czapy i często niewspółmierne do ich rzeczywistego wpływu na drużynę - ale nie ma bata żeby bez dobrego QB dzisiaj coś w lidze wygrać a to kosztuje kupę szmalu.

czapski 

Wysłany: 2014-06-06, 17:20   

W ogóle jaka ostra dyskusja sie zrobila, rzadko mialem okazje sie nadymać w obronie Ravens ;)

rooted 

Wysłany: 2014-06-06, 18:27   

czapski napisał/a:
W ogóle jaka ostra dyskusja sie zrobila

Oj tam, oj tam... Subtelna różnica zdań się czasem pojawia gdy w grę wchodzą dziesiątki milionów USD : )

czapski napisał/a:
rzadko mialem okazje sie nadymać w obronie Ravens ;)

No ja tym bardziej ; ))))

Spokojnego weekendu wszystkim.

TRad 

Wysłany: 2014-06-06, 20:16   

Ależ ja sie podpisuję pod "deficytem intelektualnym" Kaepernicka. Z pilki, bez sprawdzania danych, potrafię wymienić kilku QB od niego lepszych: Peyton, Rodgers, Brees, Luck, Brady, Ryan - a Newton, Wilson, może Stafford, może Dalton, może ROmo to gracze o zbliżonej sile gry. Pewnie kogoś przeoczyłem, jadę z glowy (czyli z niczego).

I prawdą jest, że jeżeli Kaepernick zerwie więzadlo, jeżeli jego gra po ziemi pójdzie się rąbać, to przechodzi na niższą półkę. Ja wcale nie twierdzę, że to topowy QB - i trzymam zaklad o grube pieniądze, że kontraktu Lucka, Newtona, może Wilsona - będą kosztowniejsze (niekoniecznie na pierwszy rzut oka). Nie w tym rzecz.

Kontrakt Flacco jest wyjątkowy. Bo przeciętny quarterback (bez urazy, o Ravens świetnie świadczy, że dwukrotnie wygrali Super Bowl z bardzo przeciętnymi QB - boć Dilfer był definicją "game managera") dostał kontrakt z innego świata. Nie ma w tej chwili w NFL drugiego gracza z tak bezpieczną przyszłością. W lidze, gdzie kontrakty nie są gwarantowane, kontrakt Flacco to anomalia.

Dlaczego Kaepernick nie ma takiego outliera w p-o? Kwestia losu. Jeżeli zagramy w orła i reszkę, i dziesięc razy z rzędu rzucę orła, to nie będzie to oznaczać, że jestem SWIETNY w rzucaniu orłów, tylko że mialem dużego farta. W kolejnych rzutach nastąpi regres do średniej - i tak właśnie się stało z Flacco. On po prostu nie jest tak dobry, jak można by wnosic na podstawie tych czterech meczów (ani tak słaby, jak można by wnosić na podstawie ostatniego sezonu). On jest - przeciętny.

NB jego kontrakt jest przyczyną rozbicia kasy przez np. Cutlera, czy teraz Kaepernicka. Gdyby Ravens nie wygrali SB, zapłaciliby mu sporo mniej, i kolejni QB mieliby niższy punkt odniesienia.

A że ciekawa dyskusja - dobrze, że w ogóle dyskusja, bo ostatnimi czasy straszne mrozy tutaj były. To co, może pokłócimy się, czy Niners dobrze zrobili wymieniając Montanę na Younga? :lol:

Odpowiedz do tematu