|
Reprezentacja |
Autor |
Wiadomość |
Figrin
|
Wysłany: 2011-09-29, 17:10 Reprezentacja
|
|
|
Tak się spytam z ciekawości czy taki plan na przyszłość wogóle ktoś planuje? Słyszałem, że kiedyś chyba zrobino U-18, aczkolwiek nie znam szczegółów. Wiadmo, że póki co cięzko chyba by było wyselekcjonować najlepszych, ale napewno FA się bardzo rozwiaja w Polsce. Mam nadzieję, że od przyszłego sezonu transmisje w TV co podniesie popularnosci i troche rzuci ludziom na oczy jacy zawodnicy graja. Wiem, że narazie jest to nie możliwe, ale za kilka, do 10 lat? czemu nie? Chyba nic tak dyscyplini sportu by nie wypromowało jak kadra Polski. Spójrczie np. na siatkówe, boom na nią się zaczął po srebrnym medalu MŚ. Trochę zły przykład i złe porównanie, aczkolwiek jeżeli PZFA tak się będzie rozwijać proporcjonalnie to myślę, że doczekamy się kadry? |
|
|
|
 |
Bratt
|
Wysłany: 2011-09-29, 17:35
|
|
|
Nie jestem jakoś specjalnie blisko ani PZFA, ani żadnej ligowej drużyny więc nie wiem de facto czy takie plany w ogóle były... Może coś prędzej "ruszy" sie w kwestii klubowych pucharów europejskich, bo póki co wydaje mi sie, że jest to jeszcze nieco zbyt "egzotyczna" dyscyplina sportu na krajową drużynę i udział w międzynarodowych zawodach. Aczkolwiek, nie ukrywam, że chętnie obejrzałbym starcie narodowej drużyny w jakimś międzynarodowym turnieju ;]
PS.
Ciekawe czy ruszyła by wówczas "naturalizacja" zawodników :] |
|
|
|
 |
Znamir

|
Wysłany: 2011-09-29, 21:38
|
|
|
Była powołana kadra U21 w 2007 roku i rozegrano wtedy mecz przeciw Żubrom Mińsk, przegrany 6:13. Camp zawodników z selekcją składu odbył się 18-19 sierpnia 2007, mecz rozegrano 25 listopada w Krakowie. Jedyne zgrupowanie kadry przed meczem zorganizowano na dzień poprzedzający mecz i dzień meczu.
Następnie była powołana kadra U19 na mecz przeciwko reprezentacji U18 Niemiec. Camp z selekcją odbył się 26-27 lipca 2008. Dodatkowy try-out był planowany na 20 września 2008 roku i ostatecznie został odwołany. Mecz odbył się 26 października 2008 w Będzinie z jedynym treningiem kadry dzień wcześniej. Mecz przegrali nasi 67:0.
Ostatni mecz kadry to również mecz kadry U19 przeciw juniorskiej reprezentacji Wielkiej Brytanii. Campu żadnego nie było, jakiś czas przed meczem trenerzy klubów dostali informację żeby wysłać na mecz zawodników, którzy spełniają kryterium wiekowe i chcą zagrać. Podobna informacja pojawiła się na stronach krajowych związków futbolu amerykańskiego kilku europejskich krajów, do wymogu wiekowego dodano wymóg posiadania polskiego paszportu. Mecz rozegrano 31 października (sobota) 2009 roku w Gdańsku z jedynym wspólnym treningiem kadry tuż przed meczem (mecz był rozgrywany w samo południe, więc dużo czasu nie było). Spotkanie zakończyło się wynikiem 2:42 na korzyść gości.
Dopóki kadra będzie organizowana w taki sposób to nie ma sensu jej ponownie powoływać. Reprezentacja seniorów w ciągu najbliższych kilku lat raczej nie powstanie bo nie miałby w niej kto grać. Zawodnicy wyszkoleni w Polsce jeszcze dość konkretnie odbiegają umiejętnościami od czołowych seniorów z innych krajów, a zawodnicy zagraniczni posiadający polskie obywatelstwo nie byliby tym zainteresowani bo musieliby pokryć sobie wszelkie koszty i przy okazji wyśmialiby organizację kadry wyglądającą tak jak do tej pory.
Powołanie kadry ma sens jeżeli:
- przynajmniej raz do roku będą organizowane campy płatne przez zawodników, dające im możliwość pracy z trenerami, którzy będą się kadrą zajmować (dla biedniejszych ale zdolnych zawodników powinna być zapewniona możliwość uzyskania dofinansowania campu lub stypendium sportowego).
- na mecze ligowe będą wybierać się selekcjonerzy, lub każde spotkanie będzie filmowane w taki sposób aby selekcjoner mógł otrzymać później to nagranie i na jego podstawie ocenić umiejętności poszczególnych zawodników.
- trzon reprezentacji będzie stały i przynajmniej raz na kwartał będzie brał udział w minimum dwudniowym zgrupowaniu w ośrodku dysponującym odpowiednim zapleczem sportowo-hotelowym, natomiast przed każdym meczem musi odbywać się dodatkowe zgrupowanie, które powinno być dłuższe.
- kadra będzie mieć sponsora/sponsorów, którzy pokryją wszelkie koszty związane z prowadzeniem kadry, a więc zgrupowań, wyjazdów, meczów, sprzętu itp.
W tej chwili po prostu tego nie widzę i organizowanie kadry na siłę i byle jak nie ma dla mnie sensu. Już dużo lepszym rozwiązaniem byłoby promowanie i pomoc związku dla klubów w otwieraniu sekcji juniorskich, natomiast nie w takim kształcie jak to teraz wygląda, czyli sekcje juniorskie dla chłopców w wieku 15-17 lat. Jeżeli chcemy dogonić Europę to futbol muszą zacząć trenować dzieciaki w wieku 12 lat, a w przyszłości powinny również pojawić się programy pee-wee dla dzieciaków od lat 6-ciu. Oczywiście chodzi mi o tackle football, nie flagówkę czy inne bezkontaktowe formy gry bo na dłuższą metę się to nie sprawdza. Zanim się zabierzemy za kadrę to najpierw wykształćmy sobie przyszłych kadrowiczów. |
_________________ ... |
|
|
|
 |
Figrin
|
Wysłany: 2011-09-29, 23:12
|
|
|
Dzięki [b]Znamir[/b], pokazałes jak się wszytsko prezentuje i jest tak jak myślałem, mimo, że odbrze się rozwiajmy, to jestesmy kilkadziesiat lat chcoaziby za niemieckim futbolem, w ktorym bodajze juz 30któryś mecz o mistrzostwo bedzie |
|
|
|
 |
Heken

|
Wysłany: 2011-10-10, 23:36
|
|
|
Co do młodzików, zacząć by trzeba nie tyle od szkolenia, co od mówienia o czymś takim jak football amerykański. Nie sądzę by wielu polskich przedszkolaków czy też uczniów (ba, większość moich znajomych! choć naprawdę nieliczne wyjątki w tym temacie na całe szczęście się zdarzają) znało przynajmniej trochę tą dyscyplinę. Choć na pewno te statystyki nie wyglądają aż tak koszmarnie jak o tym piszę w przypadku starszej młodzież, szczególnie z miast mających swoją drużynę footballową (ja niestety nie miałem tego szczęścia i już raczej mieć nie będę, może jako wysuszony emeryt). Nie wiem czy jest to wykonalne, ale należałoby według mnie (i jest to jak myślę i stwierdzam nieskromnie całkiem dobry pomysł) rozpocząć projekt uświadamiania młodych polaków o tej dyscyplinie polegający w praktyce na spotkaniach uczniów bądź przedszkolaków z zawodnikami lokalnych drużyn fa, dostosowanych od strony merytorycznej jak i sposobu przekazu do rodzaju/poziomu danej placówki bądź klasy, w ramach których prezentowaliby choćby w najmniejszym stopniu ten sport. By efekt pozostał silniejszy należałoby pozostawić w każdej szkole przynajmniej jedną footballówkę (co oczywiście wiąże się z kosztami, pytanie skąd pozyskać środki na takowe zakupy, itd). Brzmi może banalnie, ale nie jest to na tyle niemożliwe i nie mogące przynieść ewentualnych owoców, i to jak najbardziej nie zgniłych i nie robaczywych, że warto się nad tym zastanowić. Bo w ten sposób, choć nie jest on jedynym możliwym i koniecznym do choćby przemyślenia, można stworzyć przyszłą, nawet jeżeli nie armię, to choćby oddział pełen wykształconych w tej materii i prezentujących oraz współtworzących pewną wysoką kulturę sportową kibiców, komentatorów, dziennikarzy ale również sportowców i trenerów.
Tworzenie reprezentacji przynajmniej na razie należy olać i skupić się na pozyskiwaniu partnerów medialnych/samorządowych/państwowych/prywatnych i innych a także sponsorów czy drobnych darczyńców oraz wszelkich tych możliwych jednostek mogących współpracować na rzecz polepszania i rozwoju footballu amerykańskiego w Polsce, które w kraju mają silną pozycję.
Jeszcze co do mediów, to mają one swój duży udział w tworzeniu (czy też raczej trwaniu w miejscu) footballu am. w Polsce. Najlepszym przykładem jest jedna ze stacji telewizyjnych, której redaktorom nie chciało się ruszyć nawet do pierwszej lepszej strony poświęconej fa i przeczytać przynajmniej najważniejsze zasady. Ograniczyli więc prezentację ostatniego finału NFL do reklam i źle zaśpiewanego hymnu :( |
_________________ Fear is the worst flaw of the human |
|
|
|
 |
gronkowski
|
Wysłany: 2012-01-22, 15:57
|
|
|
Reprezentacja póki co na bok. Po pierwsze futbol kontaktowy rozpowszechnic w gimnazjach, gdyż 25 letni zawodnik który trenuje od 14-go roku życia będzie o wiele lepiej ograny niż chłopak który przystąpił do naboru w wieku 20-22 lat( bez urazy rzecz jasna).
Wg mnie przynajmniej w każdym mieście powiatowym powinien zawitac futbol, a w strukturach gminnych to juz samo z biegiem czasu sie rozpowrzechni, nie wykluczone ze wiele osób się "zarazi" futbolem i byc może powstanie kilka inicjatyw w miastach pokroju powiatowych gdzie chlopaki po 14-15 lat beda się zbierac i trenowac 1-2 razy w tygodniu jakies zagrania. playbooki można znalezc wszędzie w internecie.
wiadomo ze mogą trenowac na wf. Wg mnie rozesłac po szkołach broszury z FA i załatwic im piłki taniej. Bo bez zawodników którzy rozpoczną w wieku gimnazjalnym to nasza rodzima liga nie pójdzie do przodu, trzeba postawic na zawodników rodzimych.Crew , devils , eagles czy tez seahawks (wiele by wymieniac) o wiele lepiej by wyszli gdyby pieniadze wydane na amerykanow przeznaczyli na system szkolenia młodzierzy; proste- za 5-7 gora 10 lat zaprocentowało by to im szerokim rosterem z ogranymi zawodnikami którzy by podnosili poziom ligi skuteczniej niż robi to 2czy tez 3 amerykanów w zespole. Wiadomo, oni maja przewagę , gdyż grają od małego, wiec w wieku 25 lat to on ma za sobą minimum 15 lat gry w FA a w Polsce to będzie góra 5 lat.
Tak więc od tego zacznijmy. I za pare lat będzie można montowac reprezentacje która nie przyniesie nam wstydu
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mancuss
|
Wysłany: 2012-06-16, 20:33
|
|
|
Hej! Jestem nowy na forum. I sie zastanawiam czy od zeszlego roku cos sie zmienilo pod wzgledem reprezentacji, jakies plany sa juz?
gronkowski zgadzam sie w 100%, ale niestety druzyny nie mysla az tyle lat do przodu. W gimnazjum to jednynie mogli by grac w flagowy. I niestety z tego co widze, to duza czesc rodzicow uwaza FA za bardzo niebezpieczny sport i moga tez byc problemy z uzyskaniem zgody rodzicow. |
|
|
|
 |
Figrin
|
Wysłany: 2012-11-24, 23:15
|
|
|
Oglądałem mecz Michigan State-Minnesota na Europsort2 i komentator powiedział coś ciekawego, co mnie pozytywnie zdziwiło. Mianowicie, na wiosnę Polska reprezentacja futbolu amerykańskiego ma rozegrać pierwszy mecz ze Szwecją, co ciekawe w hali, w Atlas Arenie. Zdziwiło mnie to, bo nigdzie o tym prędzej nie słyszałem. Były jakieś plotki o reprezentacji, ale teraz komentator już jakieś pierwsze szczegóły wyjawił. Osobiście mam nadzieje, ze mecze reprezentacji Polski w FA będzie pokazywać jaka telewizja, co mam wielka nadzieje, zainteresuje dużą liczbę ludzi i przyciągnie nowych fanów FA. Czy wie ktos o tym wydarzeniu bądź ma jakieś informacje o kadrze? Kto będzie trenerem i jak będzie dokonywana selekcja do kadry zawodników? |
|
|
|
 |
Dariusz Ankiewicz

Drużyna: Philadelphia Eagles
Zawodnik: Donovan McNabb
Wiek: 34 Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 338 Skąd: Kołobrzeg
|
|
|
|
 |
trevorr
|
Wysłany: 2013-01-10, 13:13
|
|
|
wiem wiem, że w NFL gorąca część sezonu trwa (Texans po Super Bowl!!), ale jakoś cicho tutaj w sprawie SuperAreny. czyżby się nikt nie wybierał?
orientujecie się może czy zawodnicy będą znajdować się przy bocznych bandach, czy będzie to coś na wzór AFL: http://upload.wikimedia.o...y_wide_shot.jpg
nie mam doświadczenia z Areną, jakie bilety będą najlepsze? |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|