|
Wasze opinie na ważny temat. |
Czy uważacie, że futbol amerykański może stać sie popularny w Polsce na przestrzeni najbliższych lat? |
Tak |
|
76% |
[ 10 ] |
Ciężko stwierdzić |
|
7% |
[ 1 ] |
Nie |
|
15% |
[ 2 ] |
|
Głosowań: 13 |
Wszystkich Głosów: 13 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Klosu12
|
Wysłany: 2013-05-13, 19:59 Wasze opinie na ważny temat.
|
|
|
Witam,
Jestem studentem 1-szego roku socjologii i potrzebuję waszej pomocy!
W związku ze zbliżającymi się zaliczeniami chciałem zastanowić się nad problematyką sportu, w związku z którym wszyscy się tutaj zarejestrowaliśmy dlatego, że sam od jakiegoś czasu zacząłem się nim interesować.
Szczególną uwagę chciałem skupić na fenomenie futbolu w Stanach Zjednoczonych i jednoczesnym braku zainteresowania (na większą skalę) w Polsce.
Zastanawiając się nad takim stanem rzeczy, szukałem powodów jakie mogły do tego doprowadzić:
Wszyscy wiemy, że w Ameryce futbol nie jest tylko sportem. Jest to element kultury i życia codziennego. Ciężko nawet wyobrazić sobie coś podobnego w Polsce. Czytając jakiekolwiek artykuły zawierające statystyki jestem zszokowany skalą w jakiej to wszystko się odbywa (np:"3,5 miliona dolarów: średnia cena 30-sekundowej reklamy w tym roku"). Ludzie noszą czapki z nazwami swojej drużyny (w Polsce nie zdają sobie sprawy co oznacza np: SF49, itp.), kupują karty a na każdym meczu stadiony wypełnione są po brzegi, SB jest swoistym świętem narodowym a zawodnicy są celebrytami o których kręci się nawet filmy np:"Wielki Mike".
Można to porównać do Baseball'u ale ten jest popularny również w Ameryce południowej i Azji (nie tylko w Stanach).
Jednak futbol nie! Myśląc nad przyczynami wpadłem na kilka pomysłów:
1.Najważniejsza wydaje mi się problematyka nazwy, mianowicie jej "Amerykańskiej" części. W skrócie chodzi o to, że obce nazwy odstraszają. np. jak niewielka liczba Polaków wie co to jest futbol Australijski ?! Każdy kocha to, co nasze "swojskie".
2.Kolejnym powodem może być postawa Polskich mediów. Nie mam w tej kwestii zbyt wielkiej wiedzy, ale wiem, że jedynym spotkaniem NFL które można obejrzeć w polskiej telewizji jest SuperBowl. Jednak nawet patrząc na PLFA, nie wiem czy gdziekolwiek można spotkać transmisje na żywo?
Jednak poco szukać transmisji, nawet w wiadomościach sportowych ciężko cokolwiek usłyszeć na tematy dotyczące futbolu.
3.Następna kwestia dotyczy promocji sportu w naszym kraju. Nawet kiedy finał PLFA rozgrywany jest na Stadionie Narodowym(!), mało kto o tym wie. Nie słyszy się o tym w żadnej telewizji czy radiu, nie spotkałem też reklam w gazetach. Nic!
Chciał bym poznać wasze zdanie na ich temat a także nowe pomysły. Oczywiście zachęcam również do wysyłania prywatnych wiadomości.
Z góry wielkie dzięki.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
WaltJones

Drużyna: Hawks
Zawodnik: Richard Sherman, Russell Wilson
|
Wysłany: 2013-05-16, 11:30
|
|
|
[quote]Nie mam w tej kwestii zbyt wielkiej wiedzy, ale wiem, że jedynym spotkaniem NFL które można obejrzeć w polskiej telewizji jest SuperBowl. Jednak nawet patrząc na PLFA, nie wiem czy gdziekolwiek można spotkać transmisje na żywo?
Jednak poco szukać transmisji, nawet w wiadomościach sportowych ciężko cokolwiek usłyszeć na tematy dotyczące futbolu. [/quote]
W zeszłym sezonie finał PLFA transmitowany był w Orange Sport, w obecnym w telewizji zobaczymy dwa półfinały i finał.
Gdy na Stadionie Narodowym organizowany był dzień futbolu amerykańskiego, krótkie lub dłuższe relacje z niego robiły różne stacje telewizyjne. (pamiętam np. poświęcony temu fragment programu Dzień Dobry TVN)
[quote]Nawet kiedy finał PLFA rozgrywany jest na Stadionie Narodowym(!), mało kto o tym wie.[/quote]
Tego nawet nie skomentuję...
Oczywiście, że jest tego wciąż mało ale FA w Polsce stale się rozwija a i świadomość Polaków na temat tego sportu jest IMO trochę większa niż uważasz.
Co do kluczowego dla ciebie pytania, zawartego w sondzie, moja odpowiedź to TAK. |
_________________ Jest liniowy, który w trakcie swojej kariery w NFL był wybierany do Pro Bowl tyle samo razy, ile został ukarany za Holding - 9! Przyczynił się on do zdobycia przez S. Alexandra rekordu 28 TD w sezonie.
Od kilku dni w Hall of Fame - WALTER JONES! |
|
|
|
 |
Klosu12
|
Wysłany: 2013-05-16, 15:47
|
|
|
[quote]Tego nawet nie skomentuję... [/quote]
Myślę, że jest to kwestia otoczenia. Mieszkam w Łodzi i jedynym "reklamowanym" w autobusach komunikacji miejskiej eventem związanym z FA był mecz Polska - Szwecja (bo był w Łodzi) stąd moje wnioski.
A jeśli chodzi o finał PLFA to naprawdę spotkałem jedną osobę, która wiedziała o tym, że był on rozgrywany na Stadionie Narodowym.
Dziękuje za odpowiedź. |
|
|
|
 |
lodzermensch
|
Wysłany: 2013-05-17, 21:30
|
|
|
Łódź jest niestety specyficzna. Od kiedy upadły Torpedy nie mamy własnej drużyny ani jakiegoś centrum footballu. Ale jakieś mini eventy są np. SuperBowl w Bibliotece. Może kiedyś to odrobinę do przodu ruszy.. |
|
|
|
 |
Klosu12
|
Wysłany: 2013-05-21, 16:29
|
|
|
Niby są Wilki w Pabianicach ale to faktycznie, bardzo mało. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|