Forum NFL24 Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytania związane z futbolem amerykańskim
Autor Wiadomość
Lauri

Wysłany: 2011-09-01, 21:09   Pytania związane z futbolem amerykańskim

Temat został stworzony na potrzeby odpowiedzi na wszelkie nurtujące Was pytania związane z naszym ukochanym sportem.

Uprasza się o nie zakładanie osobnych tematów w tym zakresie

konradzmc

Wysłany: 2011-09-04, 17:29   

Czy mógłby mi ktoś skrótowo opisać europejskie puchary bo wgl się w nich nie orientuje

PatsFanaticos 
M.V.P

Wysłany: 2011-09-04, 19:25   

Nie wiem czy pomoże ten link ale mam taką nadzieję ;)
Kod:
http://pl.wikipedia.org/wiki/EFAF

konradzmc

Wysłany: 2011-09-04, 19:36   

Dzięki za link. Pomógł ale nie do końca :D. W jakich rozgrywkach będzie startowała drużyna The Crew i czy z Polski w europejskich pucharach będzie występować tylko jedna drużyna??

Znamir

Wysłany: 2011-09-04, 19:37   

Nie wiadomo czy The Crew będzie w ogóle startować w pucharach w tym roku. Startować może kilka drużyn.

MagicKris

Wysłany: 2011-09-04, 19:40   

Polskie druzyny graja w Central-Eastern European Interleague ( cos w rodzaju starego pucharu Intertoto w pilce noznej), gdyz ich poziom jak narazie nie jest wystarczajaco wysoki aby moc rywalizowac w "Lidze Mistrzow". Podejrzewam, ze udzial biora 2 druzyny z Polski (tak bylo w 2009) ale glowy nie dam uciac i zadnego wiarygodnego zrodla nie posiadam.

[b]Vince Lombardi[/b]

konradzmc

Wysłany: 2011-09-04, 19:59   

A dlaczego polskie drużyny nie grały w tamtym sezonie w żadnych pucharach europejskich??

PatsFanaticos 
M.V.P

Wysłany: 2011-09-04, 20:07   

MagicKris napisał/a:
Podejrzewam, ze udzial biora 2 druzyny z Polski (tak bylo w 2009) ale glowy nie dam uciac i zadnego wiarygodnego zrodla nie posiadam.

Puchar Challenge EFAF
"W 2009 w rozgrywkach wystąpiły dwie polskie drużyny Devils Wrocław i Pomorze Seahawks. Obydwie odpadły w fazie grupowej.
W 2011 rozgrywki te zostały zastąpione przez Central-Eastern European Interleague"

konradzmc

Wysłany: 2011-09-04, 20:09   

To mam rozumieć że w 2010 roku te rozgrywki nie wystartowały tak?

PatsFanaticos 
M.V.P

Wysłany: 2011-09-04, 20:14   

Rozgrywki wystartowały, jednak nie było żadnego polskiego zespołu... i szukam własnie powodów ;)

konradzmc

Wysłany: 2011-09-04, 20:19   

szukaj ,szukaj :mrgreen:

Lauri

Wysłany: 2011-09-04, 20:20   

Devils nie pojechali do Serbii i w ogóle wycofali się z rozgrywek. Z tego co pamietam, to wtedy nie mieli za szerokiej kadry, a i pieniędzy na tyle nie było.

część rozmowy z Prezesem Stęszewskim

Cytat:

Czy występ w europejskim pucharze nie byłby ryzykowny z tego względu, iż czołowy polski klub może ponieść klęskę, co odstraszy ewentualnych inwestorów?
- Ryzyko istnieje tak naprawdę na wielu płaszczyznach. Ze strony sponsorskiej i z ligowej. Devils mieli w zeszłym sezonie ogromne problemy finansowe i kadrowe, żeby dokończyć rozgrywki EFAF Challenge Cup. Niestety wynikła bardzo przykra sytuacja - Devils nie pojechali do Serbii na mecz wyjazdowy i wycofali się z rozgrywek. To było bardzo nieprzyjemne, zwłaszcza, że europejska federacja dala nam do zrozumienia, że jeszcze nigdy coś takiego się nie wydarzyło. Walczyłem na tyle, ile mogłem, żeby Devils dokończyli rozgrywki. Próbowaliśmy także rożnych wariantów z serbską federacją. Nie wyszło. Jeśli ktoś myśli o grze w pucharach musi mieć bardzo szeroki skład i poważne fundamenty finansowe, ale i organizacyjne. Devils w tym roku pokazali, że mają szeroki i wyrównany skład. Teraz robią ambitne rekrutacje. We Wrocławiu jest teraz bardzo głośno na ten temat - Radio Eska promuje rekrutacje, co jest bardzo dobrym pomysłem. Pamiętajmy o tym, że szkolenie zawodnika to nie jest rok, to nie są 3 lata. Potrzeba kilku-kilkunastu ładnych lat na wyszkolenie zawodnika zdolnego do równej rywalizacji z zagranicznymi zawodnikami. Warunkiem koniecznym jest też dysponowanie dobrymi trenerami. Efekty wieloletniego uprawnia naszej dyscypliny pokazują na boiskach coraz liczniej przyjeżdżający do Polski Amerykanie. Ci zawodnicy grali w futbol od dzieciństwa pod okiem klasowych trenerów. A przecież pamiętajmy, że na mecze high school np. w Teksasie przychodzi nierzadko po nawet kilkanaście tysięcy widzów. Wiele wody upłynie zanim będziemy w stanie wygrywać z dobrymi europejskimi klubami. To nie jest kwestia sprowadzenia kilku Amerykanów, choć prawdopodobnie bez nich Devils mieliby problemy ze zdobyciem mistrzostwa. Chcę przy okazji zaznaczyć, że Diabły miały chyba najlepszy skład jeśli chodzi o polskich zawodników. Moim zdaniem jest jeszcze jednak za wcześnie na grę w pucharach.
Ostatnio zmieniony przez Lauri 2011-09-04, 20:24, w całości zmieniany 2 razy  

PatsFanaticos 
M.V.P

Wysłany: 2011-09-04, 20:20   

I już masz odpowiedź ;)

konradzmc

Wysłany: 2011-09-04, 20:23   

Dzięki. Jeszcze jedno pytanie :mrgreen: W 2009 roku były dwie drużyny z Polski a co sie zmieniło w 2010?? :mrgreen:

Lauri

Wysłany: 2011-09-04, 20:35   

Szczerze to na 100% Ci nie powiem, ale wydaje mi się, że tylko Devils postanowili zagrać (bo Turcy chyba nie dostali 4 miejsc za zasługi?) bo jakby nie patrzeć, jest to duże obciążenie dla budżetu.

Niechaj mnie jakaś mądra głowa poparwi jeżeli nie tak było :P

Odpowiedz do tematu