Forum NFL24 Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Sprzedam, kupię, zamienię
Autor Wiadomość
Lauri

Wysłany: 2011-09-01, 21:30   Sprzedam, kupię, zamienię

Masz coś do sprzedania lub zamiany? Zaoferuj to tutaj.

Temat nie jest przeznaczony na oferty odnośnie sprzętu treningowego.
Dla nich macie temat pod linkiem TUTAJ w dziale Treningu i sprzętu

kepic 

Wysłany: 2011-09-04, 17:59   

Tak więc noszę się z zamiarem zakupienia czegoś ze sklepu New York Giants bądź NFL.com (raczej z tego pierwszego) i jeśli tylko biurokratyczna maszynka łyknie moja kartę i wszystko będzie ok to jeśli ktoś ma ochotę to może się do mnie odezwać w sprawie wspólnego zamówienia i podzielenia kosztów przesyłki.

Figrin

Wysłany: 2011-09-04, 19:02   

uważaj tylko na cło, bo ja zamówiłem sobie kiedyś buty z Los Angeles ;] Wszystko niby fajnie tego, bo w Polsce one cenowo są 400-450 zł, a razem z przesyłką płaciłem coś ok 300 zł, ale w momencie przyjścia paczki okazało się, że trzeba dopłacić 100zł...

PatsFanaticos 
M.V.P

Wysłany: 2011-09-04, 19:23   

Właśnie zawsze zastanawiałem się ile trzeba w sumie zapłacic za zakupy w takich sklepach jak NBA/NFL.com ... :) ale widzę, że nie jest tak tragicznie ;)

Dariusz Ankiewicz 

Drużyna: Philadelphia Eagles
Zawodnik: Donovan McNabb
Wysłany: 2011-09-04, 20:05   

Jeśli ktoś chce zakupić sprzęt, polecam stronę Eastbay, co prawda zakupy i tak robione są w USA i trzeba liczyć się z cłem, ale jeśli ktoś zamówi po wyżej jakiejś tam kwoty to cło już nie jest naliczane, albo jest mniejsze, bądź też jest to bardziej opłacalne (do końca nie wiem jak to tam wygląda :P)

MagicKris

Wysłany: 2011-09-04, 20:08   

Szczerze mowiac to najbardziej oplaca sie kupowac koszulki z Europy. Sam koszt przesylki z USA wynosi 40$, co stanowi polowe ceny jerseya. Np. na amazon.co.uk (wazne zeby nie com !) mozna kupic koszulki za 65 funtow i do tego mamy darmowa przesylke. Jedynym minusem tego jest ograniczona ilosc graczy (zwykle sprzedawane sa koszulki 1-2 czolowych graczy druzyny).

Sam kupilem ok. pol roku temu koszulke Vikingow Adriana Petersona. Przesylka przyszla w idealnym stanie w przeciagu dwoch dni od zlozenia zamowienia. Prawdopodobnie przyszla ze sklepu www.taass.com gdyz dolaczone byly w niej ich ulotki.

Koszt sciagniecia (na polskie zlotowki) koszulki ze Stanow to ok 360 zł ( nie wiem jak jest z clem [wliczona jest cena koszulki + przesylka]), natomiast z Europy cena wynosi troszeczke ponad 300 zł.

Dodam fakt, iz bezpieczniej jest zamowic w Europie, gdyz przesylki lubia nie docierac do adresata ( przynajmniej te wysylane poczta). Zamawialem pilke z USA to pomimo dwukrotnego wysylania zadna nie doszla.

[b]Vince Lombardi[/b]

Lauri

Wysłany: 2011-09-04, 20:45   

odnośnie Amazona.
Jako, że z rozpędu możecie kliknąć "next" przy zamówieniu dlatego chcę Wam zwrócić uwagę na to czy przesyłka przyjdzie z magazynów z Wysp (jak jest inaczej to wyskoczy info, że przekieruje nas do sklepu .com) bo inaczej przyjdzie z USA, ale to i tak przy podsumowaniu koszyka będzie odpowiednia kwota dodana.

Czasami z .uk nie mogą wysłać rzeczy do Polski. Miałem tak w przypadku Kindle.

Znamir

Wysłany: 2011-09-04, 22:23   

Dariusz Ankiewicz napisał/a:
co prawda zakupy i tak robione są w USA i trzeba liczyć się z cłem, ale jeśli ktoś zamówi po wyżej jakiejś tam kwoty to cło już nie jest naliczane, albo jest mniejsze, bądź też jest to bardziej opłacalne (do końca nie wiem jak to tam wygląda :P)

Cło masz naliczane procentowo od wartości przesyłki i nie przez sklep tylko polski urząd celny, więc nie wiem skąd ci się wzięło to powyższe stwierdzenie.

MagicKris

Wysłany: 2011-09-04, 22:33   

Jeszcze warto przypomniec, ze amerykanskie rozmiary sa przesuniete o jeden do przodu wzgledem europejskich -> ich S-ki to nasze M-ki etc.

[b]Vince Lombardi[/b]

Dariusz Ankiewicz 

Drużyna: Philadelphia Eagles
Zawodnik: Donovan McNabb
Wysłany: 2011-09-04, 23:42   

Znamir napisał/a:
co prawda zakupy i tak robione są w USA i trzeba liczyć się z cłem, ale jeśli ktoś zamówi po wyżej jakiejś tam kwoty to cło już nie jest naliczane, albo jest mniejsze, bądź też jest to bardziej opłacalne (do końca nie wiem jak to tam wygląda :P)

Cło masz naliczane procentowo od wartości przesyłki i nie przez sklep tylko polski urząd celny, więc nie wiem skąd ci się wzięło to powyższe stwierdzenie.

Ale chyba im większa wartość przesyłki to cło wychodzi taniej, niż zamawianie np. dwóch paczek o mniejszej wartości, chodziło mi bardziej o to :P
Najlepiej więc znaleźć kolegę/kolegów, którzy też byliby zainteresowani zakupami za oceanem i wtedy zamawiać wszystko jako jedną paczkę, zawsze to wychodzą mniejsze koszta za przesyłkę i cło - na osobę i tym samym jest nie wychodzi to wcale drożej niż zakupy w europie.

Znamir

Wysłany: 2011-09-05, 09:09   

Ale chyba im większa wartość przesyłki to cło wychodzi taniej, niż zamawianie np. dwóch paczek o mniejszej wartości, chodziło mi bardziej o to :P

Cło jest liczone od wartości paczki. Czy zamówisz jedną paczkę za $100 czy dwie po $50 to cło będzie takie samo. Co najwyżej zaoszczędzisz na kosztach przesyłki, bo zapłacisz za jedną paczkę, nie za dwie ale nigdy na cle.

kepic 

Wysłany: 2011-09-05, 09:15   

Ja to widzę tak:

1. muszę zbadać sprawę cła i sposobu jego naliczania odnośnie skąd się co sprowadza, bo nie jestem pewny ale towary kupione w UE na własny pożytek nie są chyba obciążone takim samym cłem co powiedzmy ze Stanów czy Japonii :?:

2. Jeśli chodzi o przesyłkę to wynosi ona w przypadku koszulki około 15$ a nie 40!!!! Pytanie ile ich może wejść do jednej paczki i jak liczą koszty przy np. 10 T-shirtach. Ale i tak nawet jak policzą wtedy 40$ to wypada po 4 na sztukę co jest lepsze niż te 15$ za jedną :mrgreen:

Ogólnie był to rzucony pomysł do rozważań i po zbadaniu sprawy dam znać co i jak. Ewentualnie pokombinuję ze znajomą z nowosądeckiego reeboka 8-)

Lauri

Wysłany: 2011-09-05, 11:19   

Znamir napisał/a:
Czy zamówisz jedną paczkę za $100 czy dwie po $50 to cło będzie takie samo.

No chyba nie do końca gdyż cło naliczają od ~60$ wartości paczki. Chyba że w paczce jest towar mający charakter handlowy ;) Poza tym, może sklep ma możliwość wzięcia na siebie części opłat celnych i dlatego im więcej się zakupi tym oni wezmą na siebie więcej cła? Nie wiem.
Dodatkowo paczki do 200$ (150Euro) mogą być zwolnione z cła, ale nie wiem na jakiej zasadzie

Cło wynosi bodajże 5% warości (towar+koszta przesyłki)
vat 23%.

kepic napisał/a:
. muszę zbadać sprawę cła i sposobu jego naliczania odnośnie skąd się co sprowadza, bo nie jestem pewny ale towary kupione w UE na własny pożytek nie są chyba obciążone takim samym cłem co powiedzmy ze Stanów czy Japonii :?:

W UE nie ma cła przecież ;)

Znamir

Wysłany: 2011-09-05, 16:44   

Lauri napisał/a:
Znamir napisał/a:
Czy zamówisz jedną paczkę za $100 czy dwie po $50 to cło będzie takie samo.

No chyba nie do końca gdyż cło naliczają od ~60$ wartości paczki.

Ostatnio jak zamawiałem to cło było od $40. Jak jest teraz nie sprawdzałem. Załóżmy więc, że przykład powyżej mógłby dotyczyć jednej paczki o wartości $200 lub dwóch o wartości $100.

Cytat:
Chyba że w paczce jest towar mający charakter handlowy ;)

Wtedy oprócz cła dochodzi VAT. Żeby nasz kochany urząd celny uznał, że coś ma charakter handlowy wystarczy, że będzie tego w danej paczce kilka sztuk.

Cytat:
Poza tym, może sklep ma możliwość wzięcia na siebie części opłat celnych i dlatego im więcej się zakupi tym oni wezmą na siebie więcej cła? Nie wiem.

O ile wiem to nie ma takiej możliwości. Cło jest opłacane w całości przez odbiorcę. Co najwyżej do niedawna sklepy amerykańskie nie doliczały do ceny podatku przy wysyłce poza granice USA. W chwili obecnej nie mają już chyba nawet takiej możliwości.

Cytat:
Dodatkowo paczki do 200$ (150Euro) mogą być zwolnione z cła, ale nie wiem na jakiej zasadzie

Bodajże do takiej kwoty mogą być zwolnione z cła paczki oznaczone jako prezent.

Cytat:
Cło wynosi bodajże 5% wartości (towar+koszta przesyłki)
vat 23%.

Stawki cła i podatku VAT nie są stałe i zależą od tego co jest w paczce. Dokładnie co pod jaką stawkę się łapie można sprawdzić tutaj: http://isztar.mf.gov.pl:7...lna/web/main_PL

Lauri

Wysłany: 2011-09-05, 18:46   

50$ było jakiś czas temu, tak więc musiało się coś zmienić :P

Co do opłacania cła przez nadawce, to nadal to funkcjonuje...w tamtym tygodniu zamawiałem Kindle 3 i całość cła i innych opłat pokrywa Amazon :)

Odpowiedz do tematu