|
Poziom sędziowania |
Autor |
Wiadomość |
Eidem

|
Wysłany: 2013-06-19, 21:37 Poziom sędziowania
|
|
|
Przeczytałem sobie wywiad z odchodzącym sędzią Topligi. Widziałem zachowanie Jastrzębi po przegranej z Warszawiakami. Co sądzicie o całej tej sytuacji? |
|
|
|
 |
kowalewski.kami
Drużyna: Oregon Ducks
|
Wysłany: 2014-08-27, 13:14
|
|
|
Poziom sędziowania w PLFA jest po prostu tragiczny. Topliga jeszcze jakoś daje rade, jednak PLFA1 i 2 to juz jest po prostu tragedia. Sędziowie rzucają flagi np. za pociągniecie za koszulkę, czy spodenki.
Byłem świadkiem na meczu, gdy graliśmy pierwszy mecz z Outlaws gdzie sędzia rzucił flagę za "pociągniecie za koszulkę" dostaliśmy PF i 10 jardów do tyłu. Niesamowita sprawa.
Ten sam sędzia po źle uznanym touchdownie i moich protestach (słusznych, ślady na boisku po wypchnięciu zawodnika przed endzone) powiedział mi wprost : " Co się burzysz przecież i tak wygrywacie."
W innych spotkaniach sędziowie (sędzina, rude włosy - głupia jak but, zero zasad futbolu) puściła akcje kluczową dla meczu, gdzie WR łapiąc piłkę przyklęknął na kolano i pobiegł dalej. Wszyscy stanęli w miejscu a akca poszła dalej, oczywiscie uznany TD.
Kpina. Dlatego odpuszczam już tą śmieszną ligę. Szkoda zdrowia. |
|
|
|
 |
TRad
Drużyna: 49'ers
|
Wysłany: 2014-08-27, 14:27
|
|
|
kowalewski.kami napisał/a: |
W innych spotkaniach sędziowie (sędzina, rude włosy - głupia jak but, zero zasad futbolu) puściła akcje kluczową dla meczu, gdzie WR łapiąc piłkę przyklęknął na kolano i pobiegł dalej. Wszyscy stanęli w miejscu a akca poszła dalej, oczywiscie uznany TD. |
Czyli co, w PLFA reguły są bliższe NCAA niż NFL? |
|
|
|
 |
WaltJones

Drużyna: Hawks
Zawodnik: Richard Sherman, Russell Wilson
|
Wysłany: 2014-08-27, 17:15
|
|
|
TRad napisał/a: | Czyli co, w PLFA reguły są bliższe NCAA niż NFL? |
Oczywiście, że są bliższe. Opierają się właśnie na zasadach NCAA. Chociażby znana różnica, gdzie łapiąc piłkę wystarczy mieć jedną nogę w boisku, nie zaś jak w NFL dwie...
Z rulebooka:
Kod: | Przepisy są zgodne z aktualnymi zasadami Międzynarodowej Federacji Futbolu Amerykańskiego (IFAF), choć zawierają pewne różnice wynikające z obowiązujących w Polsce interpretacji i regulacji.
Różnice można znaleźć w Rozdziale 1 i 9. Ponadto zbiór interpretacji został wzbogacony
o dodatkowe interpretacje, charakterystyczne dla przepisów, obowiązujących w naszym kraju, bądź opublikowanymi w Biuletynach Interpretacji NCAA i uznanych za istotne na tyle, aby umieścić je w przepisach (zaznaczone w treści kursywą). |
|
Ostatnio zmieniony przez WaltJones 2014-08-27, 20:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
lukascash
lukascash
Drużyna: 49ers
Zawodnik: Randy Moss
|
Wysłany: 2014-08-27, 19:06
|
|
|
WaltJones napisał/a: | Poza tym - jeśli nikt nie dotknął WR podczas jego kontaktu z podłożem, to dlaczego miały być koniec akcji? |
sam sobie wyżej odpowiedziałeś. Skoro reguły NCAA to nie ma potrzeby kontaktu między zawodnikami. Wystarczy sam kontakt kolana lub łokcia i akcja jest "martwa" |
|
|
|
 |
WaltJones

Drużyna: Hawks
Zawodnik: Richard Sherman, Russell Wilson
|
Wysłany: 2014-08-27, 20:03
|
|
|
lukascash napisał/a: | Sam sobie wyżej odpowiedziałeś. Skoro reguły NCAA to nie ma potrzeby kontaktu między zawodnikami. Wystarczy sam kontakt kolana lub łokcia i akcja jest "martwa" |
Nie ma to jak zgasić samego siebie Dzięki za zwrócenie uwagi |
|
|
|
 |
TRad
Drużyna: 49'ers
|
Wysłany: 2014-08-28, 00:29
|
|
|
lukascash napisał/a: | WaltJones napisał/a: | Poza tym - jeśli nikt nie dotknął WR podczas jego kontaktu z podłożem, to dlaczego miały być koniec akcji? |
sam sobie wyżej odpowiedziałeś. Skoro reguły NCAA to nie ma potrzeby kontaktu między zawodnikami. Wystarczy sam kontakt kolana lub łokcia i akcja jest "martwa" |
Bodaj Plaxico Burress, gdy był jeszcze rookie, wykonał następujący manewr. Złapał podanie, ale nogi mu się poplątały i rymnął na ziemię. No to się deczko rozeźlił, i podniósłszy się walnął piłką o grunt. Gdyby do przodu, to jeszcze, "illegal forward pass". Ale on trzepnął do tyłu. Lateral, opsy podnieśli piłkę z ziemi i zaczęli biegnąć w drugą stronę. Plaxico miał minę pt. "WTF?". |
|
|
|
 |
Rosiu
|
Wysłany: 2014-08-28, 01:57
|
|
|
kowalewski.kami napisał/a: | Byłem świadkiem na meczu, gdy graliśmy pierwszy mecz z Outlaws gdzie sędzia rzucił flagę za "pociągniecie za koszulkę" dostaliśmy PF i 10 jardów do tyłu. Niesamowita sprawa. |
No, wyjątkowo niesamowita. Jak to tak - dostać holding za trzymanie rywala? Nie znają się ci sędziowie. Skandal.
A w wolnych chwilach polecam lekturę przepisów sportu, który uprawiasz. Wnikliwą. Pomaga zrozumieć. Serio. Przynajmniej będziesz wiedział co to jest Personal Foul i że wtedy dostaje się 15yd. Wszystko ci się rozjaśni i życie stanie się prostsze. |
|
|
|
 |
czapski

|
Wysłany: 2014-08-28, 09:02
|
|
|
Kurczę, jednym z elementów, który bardzo podoba mi się w NFL jest właśnie szacunek dla sędziów, na innym poziomie niż wiecznie machający rękoma i kłócący się piłkarze nożni. Ktoś powie o róznicy w poziomach sędziowania, ale dam głowę że różnica między poziomem sędziowania w NFL i PLFA jest zdecydowanie mniejszą niż między poziomami umiejętności zawodników obu lig ;) |
|
 |
kowalewski.kami
|
Wysłany: 2014-09-01, 10:42
|
|
|
Rosiu napisał/a: | kowalewski.kami napisał/a: | Byłem świadkiem na meczu, gdy graliśmy pierwszy mecz z Outlaws gdzie sędzia rzucił flagę za "pociągniecie za koszulkę" dostaliśmy PF i 10 jardów do tyłu. Niesamowita sprawa. |
No, wyjątkowo niesamowita. Jak to tak - dostać holding za trzymanie rywala? Nie znają się ci sędziowie. Skandal.
A w wolnych chwilach polecam lekturę przepisów sportu, który uprawiasz. Wnikliwą. Pomaga zrozumieć. Serio. Przynajmniej będziesz wiedział co to jest Personal Foul i że wtedy dostaje się 15yd. Wszystko ci się rozjaśni i życie stanie się prostsze. |
Widzę, że masz jakiś problem. Od kiedy to dostaje się holding za pociągniecie za koszulkę? Wiem co to jest Holding i co jest jego definicja, z pewnością nie jest to ciągniecie biegnącego WR za jersey. Co innego gdy byłby to chwyt za pada i pociągniecie do ziemi. Lub trzymanie zawodnika by przeszkodzić mu ruch i możliwość udziału w akcji.
I tak , dostaliśmy wtedy właśnie 10 jardów a nie 15. Więc o to właśnie mi chodziło, że na takim "poziomie" jest polskie sędziowanie.
To tyle. |
Ostatnio zmieniony przez kowalewski.kami 2014-09-01, 10:59, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
kmieta
|
Wysłany: 2014-09-01, 10:44
|
|
|
kowalewski.kami napisał/a: | Więc nie wyjeżdaj mi tu z przepisami skoro nawet ich nie znasz. |
Myślę, że w walce na znajomość przepisów z Rosiu mógłbyś przegrać ;) |
|
|
|
 |
kowalewski.kami
|
Wysłany: 2014-09-01, 10:49
|
|
|
kmieta napisał/a: | kowalewski.kami napisał/a: | Więc nie wyjeżdaj mi tu z przepisami skoro nawet ich nie znasz. |
Myślę, że w walce na znajomość przepisów z Rosiu mógłbyś przegrać ;) |
Dobra może przesadziłem. Z tym brakiem znajomości, przepraszam, poniosło mnie.
No ale niestety tak to właśnie wygląda u nas w PLFA. Liga uznaje się za niesamowicie zajebistą pod względem wszystkiego, organizacji, przepisów i znajomości zasad. Z szczególnym naciskiem na sędziów. Tak naprawdę to jest może 2-3 dobrych sędziów w Polsce. Takich, którzy mają pojęcie tego co robią. Miałem już okazję grać dla takich w Opolu. Wtedy ta gra staje się po prostu lepsza. Atmosfera na boisku też jest inna, nie ma takiej ogromnej spiny. Niestety nie pamiętam już nazwisk wszystkich sędziów bo chętnie bym tutaj je przytoczył. Jeden o ile się nie mylę to sędzia Ratajczak. Gość mega, w razie jakichkolwiek problemów od razu flaga, szybkie podejmowanie decyzji, bez zbędnych spin. Jedyny sędzia, który potrafił wypatrzeć falstart w OL, gdy wszyscy np. sugerowali offside DL.
Najbardziej boli to, że związek tłumaczy się nieporadnością i brakiem znajomości reguł u sędziów poprzez brak doświadczenia, co uważam po prostu za jedną wielką bzdurę.
Inną sprawą, jest gdy sędzia zastanawia się nad falstartem czy też "kumulacją" flag i podjęciem odpowiedniej decyzji, a gdy się myli i zamiast 15y wyrzuca nagle 10y.
Najgorsze też jest głupie tłumaczenie typu: "Nie wiem po co te nerwy skoro i tak wygrywacie".
Osobiście uważam, że jednak powinna być jakaś selekcja, bo w tym momencie to czasami wygląda na zwykłą łapankę. |
|
|
|
 |
Rosiu
|
Wysłany: 2014-09-01, 11:05
|
|
|
kowalewski.kami napisał/a: | Od kiedy to dostaje się holding za pociągniecie za koszulkę? Wiem co to jest Holding i co jest jego definicja, z pewnością nie jest to ciągniecie biegnącego WR za jersey. |
Rule 9.3.4-b: Defensive players may not use hands and arms to tackle, hold or otherwise illegally obstruct an opponent other than a runner.
Rule 9.3.4-c: Defensive players may ward off or legally block an eligible pass receiver until that player occupies the same yard line as the defender or until the opponent could not possibly block him. Continuous contact is illegal
Rule 9.3.4-3: During a legal forward pass play in which the pass crosses the neutral zone and there is a Team B contact foul beyond the neutral zone other than pass interference, the penalty includes an automatic first down if the foul occurs
against an eligible receiver before the pass is touched.
Z tego co opisujesz, mamy holding on elibigle receiver, 10yd kary i automatyczna pierwsza próba. Tymczasem ty interpretujesz to jako DPI, które notabene nie jest z automatu 15yd karą, tylko spot-foulem. Jeśli faul jest >15 yd od LOS - wtedy jest 15, w innym przypadku - spot foul. Chcesz jeszcze podyskutować? Stąd właśnie moja sugestia o poczytaniu przepisów. Bez krztyny złośliwości - po prostu gdyby zawodnicy (że o trenerach nie wspomnę...) lepiej znali przepisy, byłoby mniej kontrowersji, które tak naprawdę wcale kontrowersjami nie są.
kowalewski.kami napisał/a: | I tak , dostaliśmy wtedy właśnie 10 jardów a nie 15. Więc o to właśnie mi chodziło, że na takim "poziomie" jest polskie sędziowanie. |
A może dlatego, że holding nie jest przewinieniem osobistym? Polecam całe Rule 9.1. Ale co ja się tam znam na przepisach. Marne 106 meczów w zebrze. |
|
|
|
 |
kowalewski.kami
|
Wysłany: 2014-09-01, 11:48
|
|
|
Rosiu napisał/a: | kowalewski.kami napisał/a: | Od kiedy to dostaje się holding za pociągniecie za koszulkę? Wiem co to jest Holding i co jest jego definicja, z pewnością nie jest to ciągniecie biegnącego WR za jersey. |
Rule 9.3.4-b: Defensive players may not use hands and arms to tackle, hold or otherwise illegally obstruct an opponent other than a runner.
Rule 9.3.4-c: Defensive players may ward off or legally block an eligible pass receiver until that player occupies the same yard line as the defender or until the opponent could not possibly block him. Continuous contact is illegal
Rule 9.3.4-3: During a legal forward pass play in which the pass crosses the neutral zone and there is a Team B contact foul beyond the neutral zone other than pass interference, the penalty includes an automatic first down if the foul occurs
against an eligible receiver before the pass is touched.
Z tego co opisujesz, mamy holding on elibigle receiver, 10yd kary i automatyczna pierwsza próba. Tymczasem ty interpretujesz to jako DPI, które notabene nie jest z automatu 15yd karą, tylko spot-foulem. Jeśli faul jest >15 yd od LOS - wtedy jest 15, w innym przypadku - spot foul. Chcesz jeszcze podyskutować? Stąd właśnie moja sugestia o poczytaniu przepisów. Bez krztyny złośliwości - po prostu gdyby zawodnicy (że o trenerach nie wspomnę...) lepiej znali przepisy, byłoby mniej kontrowersji, które tak naprawdę wcale kontrowersjami nie są.
kowalewski.kami napisał/a: | I tak , dostaliśmy wtedy właśnie 10 jardów a nie 15. Więc o to właśnie mi chodziło, że na takim "poziomie" jest polskie sędziowanie. |
A może dlatego, że holding nie jest przewinieniem osobistym? Polecam całe Rule 9.1. Ale co ja się tam znam na przepisach. Marne 106 meczów w zebrze. |
Bije się w pierś, może troszeczkę zbyt mocno tutaj wyolbrzymiłem. Sorki.
Wszystko super, tylko podajesz inne reguły do sytuacji która opisałem. Napisze dokładniej to może dojdziemy do porozumienia
Snap, rusza akcja, krótkie podanie do WR, łapie piłkie (slant) i po złapaniu piłki nasz zawodnik obrony łapie go za koszulkę (nie pad, nie kołnierz, dół jerseya) , wręcz się na nim wiesza i sciaga go do ziemi. Czy w takim przypadku mówimy o fladze? Jeśli tak to jaki to jest przepis? Bo jak dla mnie to nie ma tam żadnej flagi.
Za to dostaliśmy Personal Foul i 10y kary (i tak to było 10j) , automatyczna pierwsza próba. Na protesty trenera i zawodników sędzia nie odpowiedział.
Tak dokładnie wyglądała ta sytuacja. Było gorąco ponieważ bylismy już blisko naszego pola punktowego.
I jeszcze żeby było śmieszniej to wtedy WR wypuścił piłkę z rąk. Niestety myślę, że fumble nie było ponieważ zanim wypuścił piłkę dotknął kolanami ziemi. |
|
|
|
 |
Rosiu
|
Wysłany: 2014-09-01, 12:01
|
|
|
Kiedy jeszcze byłem sędzią PLFA miałem taką zasadę, że nie interpretuję:
* decyzji kolegów
* decyzji z meczów, których nie widziałem
Teraz jestem sędzią PLL, a nie PLFA , więc mogę się pokusić - stawiam na interpretację taką, że atak na WR przeszkodził mu w złapaniu piłki, więc dlatego został potraktowany jako holding na eligible receiverze. Być może źle zinterpretowany z racji małego doświadczenia sędziego - tego nie wiem, bo nie wiem, kto prowadził mecz. Ale nawet przy ekstensywnym szkoleniu (a z tego, co wiem chłopaki mocno na to stawiają) nie z każdego sędziego od razu zrobić się Wojtka, czy Krzyśka Walentynowicza. Najlepsi sędziują Topligę. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|