Forum NFL24 Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Co myślicie o naszej rodzimej PLFA??
Autor Wiadomość
DajaxCH1910

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2012-02-07, 15:26   Co myślicie o naszej rodzimej PLFA??

Witam.
Chciałbym rozpocząć na forum tego portalu bardzo ciekawą dyskusje na temat „Futbolu Amerykańskiego w Polsce”, jesteśmy kibicami a wiec i my możemy wypowiedzieć się na ten temat oraz wrzucić kilka pomysłów dla danych drużyn bądź całej ligi i związku które pomogą w dalszym rozwoju tego sportu w Polsce. Szczerze mówiąc wierze w tak dobry rozwój tego sportu w naszym kraju że może on stać się sportem narodowym a jak nienarodowym to bardzo popularnym i możemy być tak dobrzy jak np. w siatkówkę. Chciałbym aby każdy z was ocenił moje pomysły i może coś dodał od siebie ku ich ulepszeniu albo udowodnij że nie mam racji, każdy może mieć swoje zdanie i ja tu liczę na otwarta i dobra dyskusje z której PZFA będzie mogło skorzystać.
Oto moje pomysły:
- Związek powinien zmienić ze stowarzyszenia PZFA, na narodowy PZFA.
- Myślę że to jest dobry czas na fuzję niektórych klubów, i czas aby jeszcze bardziej propagować futbol i aby powstawały coraz to nowsze drużyny w każdym zakątku naszego kraju.
- Myślę że każdy klub w Polsce powinien być jako sekcja jakiegoś innego klubu, albo powinni podejść pod AZS czy TKKF by miały w treningach pozyskaniu sponsorów i dotacji.
-Myślę że PZFA powinien częściej organizować w każdym mieście Polski (związanych z futbolem amerykańskim ) mecz międzypaństwowy, to był by dobry moment na promocje tego sportu oraz klubu.
- Uważam te że PZFA powinno znaleźć sponsora dla całej ligi np. Intersport 1 Polska Liga Futbolu Amerykańskiego co miało by na celu wspierać finansowo zespoły ligi a nie związek, powinno też poszukać patrona medialnego tzn. może stacja Sport Klub chciała by pokazywać każda kolejkę PLFA, miało to by na celu rozgłośnienie na nowo futbolu.
- Myślę że PZFA powinno spróbować podjąć współprace ze Szkolnym Związkiem Sportowy i zacząć powoli inwestować w naszą przyszłość czyli młodzież.
- Uważam że ściąganie trenerów i zawodników ograniczonych ilościach jest trafne tak powinno być w każdym klubie
- Myślę też że taki portal jak pzfa.pl i nfl24.pl mógłby założyć współprace w której znalazły się obszerniejsze wiadomości z polskiego świata futbolu, treningi dla futbolistów (futbolowy odpowiednik i na wzór strony: www.asystent-trenera.pl), retransmisje meczy PLFA i transmisje meczy NFL.
- Sądzę też że związek powinien się odłączyć od Eagels, i powinni utworzyć dział który będzie pomagał nowo powstawały drużyną w rożnych trudnych sprawach a nie drużyną z Warszawy będzie ich oczkiem w głowie.
Co wy myślicie, miłego czytania i czekam na reakcje.

merctedess

Wysłany: 2012-02-07, 22:39   

Dlaczego jeszcze Cię nie wybrali prezesem PZFA?

A tak poważnie ,dyskusja na forum na temat tego co myślisz i co uważasz nic nie zmieni.Ponieważ jak pokazały ostatnie wydarzenia w lidze zupełnie nie mamy wpływu (jako kluby) na to co w tej lidze i związku się dzieje.Możemy jedynie się podporządkować.

Znamir

Wysłany: 2012-02-07, 22:53   Re: Co myślicie o naszej rodzimej PLFA??

[quote="DajaxCH1910"]- Związek powinien zmienić ze stowarzyszenia PZFA, na narodowy PZFA. [/quote]
Najpierw futbol amerykański musi stać się w Polsce sportem. Dopiero wtedy PZFA może otrzymać status Polskiego Związku Sportowego (bo domyślam się, że o to Ci chodziło).

[quote]- Myślę że to jest dobry czas na fuzję niektórych klubów, i czas aby jeszcze bardziej propagować futbol i aby powstawały coraz to nowsze drużyny w każdym zakątku naszego kraju.[/quote]
Których klubów?
Część już się połączyło, część próbowało i nie wyszło, część nad tym myśli inne nie mają takiego zamiaru.

[quote]- Myślę że każdy klub w Polsce powinien być jako sekcja jakiegoś innego klubu, albo powinni podejść pod AZS czy TKKF by miały w treningach pozyskaniu sponsorów i dotacji.[/quote]
Większość klubów sportowych nie jest zainteresowanych posiadaniem sekcji futbolu amerykańskiego. Kluby które były podpięte pod AZS po jakimś czasie z tego rezygnowały.
Wcale to nie ułatwia pozyskania sponsora czy dotacji, czasem wręcz utrudnia.

[quote]- Myślę że PZFA powinien częściej organizować w każdym mieście Polski (związanych z futbolem amerykańskim ) mecz międzypaństwowy, to był by dobry moment na promocje tego sportu oraz klubu.[/quote]
Większość klubów zagranicznych stoi na sporo wyższym poziomie sportowym niż kluby polskie. Polacy nie lubią oglądać jak nasi dostają bęcki od zagranicznych. Inna sprawa, że jak zapraszasz klub z zagranicy to jest normą opłacenie im pobytu. To jest naprawdę spory wydatek i kluby wolą te pieniądze zainwestować inaczej.

[quote]- Uważam te że PZFA powinno znaleźć sponsora dla całej ligi np. Intersport 1 Polska Liga Futbolu Amerykańskiego co miało by na celu wspierać finansowo zespoły ligi a nie związek[/quote]
Poszukiwania sponsora tytularnego ligi trwają od kilku lat.

[quote]powinno też poszukać patrona medialnego tzn. może stacja Sport Klub chciała by pokazywać każda kolejkę PLFA, miało to by na celu rozgłośnienie na nowo futbolu.[/quote]
Jest taki plan. Możliwe, że już w sezonie 2013 będą retransmitowane najciekawsze spotkania każdej kolejki ekstraklasy. Transmisja finału 2012 z narodowego jest niemal pewna.

[quote]- Myślę że PZFA powinno spróbować podjąć współprace ze Szkolnym Związkiem Sportowy i zacząć powoli inwestować w naszą przyszłość czyli młodzież.[/quote]
Dopóki futbol amerykański będzie rekreacją a nie sportem to nie ma na to większych szans, dlatego kluby działają indywidualnie.

[quote]- Uważam że ściąganie trenerów i zawodników ograniczonych ilościach jest trafne tak powinno być w każdym klubie[/quote]
Jest tak w tych klubach, które na to stać. Nie wszystkie mają na to pieniądze.

[quote]- Myślę też że taki portal jak pzfa.pl i nfl24.pl mógłby założyć współprace w której znalazły się obszerniejsze wiadomości z polskiego świata futbolu, treningi dla futbolistów (futbolowy odpowiednik i na wzór strony: www.asystent-trenera.pl),[/quote]
Za małe moce przerobowe biura prasowego PZFA i redakcji NFL24.pl

[quote]retransmisje meczy PLFA[/quote]
Nie wszystkie mecze są nagrywane, jeżeli są to zazwyczaj z jednej kamery i ze słabym lub wręcz żadnym montażem, więc transmisje mecz[b]ów[/b] to pieśń przyszłości.

[quote]transmisje meczy NFL.[/quote]
Wiesz ile kosztują prawa do transmisji mecz[b]ów[/b] NFL?

[quote]- Sądzę też że związek powinien się odłączyć od Eagels,[/quote]
Eee? PZFA ma w zarządzie ludzi związanych z Eagles ale nie jest częścią Eagles, więc nie ma się jak odłączać.

[quote]i powinni utworzyć dział który będzie pomagał nowo powstawały drużyną w rożnych trudnych sprawach[/quote]
W jakich trudnych sprawach? Związek może przekazać nowym drużyn[b]om[/b] podstawowe know-how ale z resztą muszą sobie poradzić same.

[quote]a nie drużyną z Warszawy będzie ich oczkiem w głowie.[/quote]
Tutaj nie rozumiem. Jeżeli chodzi Ci o faworyzowanie drużyn warszawskich to jesteś w błędzie.

[quote]Co wy myślicie, miłego czytania i czekam na reakcje.[/quote]
Myślę, że poruszyłeś sporą ilość spraw, które ciekawią i przychodzą do głowy komuś z zewnątrz, kto nie ma na co dzień kontaktu z polskim środowiskiem futbolu amerykańskiego. Część spraw jest nie do ruszenia z takich czy innych powodów część jest już w trakcie realizacji.

bodzio61

Wysłany: 2012-02-07, 23:26   

[quote="DajaxCH1910"]
Oto moje pomysły:
- Związek powinien zmienić ze stowarzyszenia PZFA, na narodowy PZFA.
[/quote]
Ok powinien, ale nie może bo w Polsce Futbol Amerykański formalnie nie jest sportem, nie ma Futbolu Amerykańskiego w rozporządzenie Ministra Sportu.
http://prawo.legeo.pl/pra...-sportowe/zal1/

[quote="DajaxCH1910"]
- Myślę że każdy klub w Polsce powinien być jako sekcja jakiegoś innego klubu, albo powinni podejść pod AZS czy TKKF by miały w treningach pozyskaniu sponsorów i dotacji.
[/quote] Tu brak rozporządzenia jest główną przeszkodą, możliwe, że gdyby przeszkody prawne zostały usunięte to pojawiły by się

[quote="DajaxCH1910"] -Myślę że PZFA powinien częściej organizować w każdym mieście Polski (związanych z futbolem amerykańskim ) mecz międzypaństwowy, to był by dobry moment na promocje tego sportu oraz klubu.[/quote] Brak oficjalnego związku futbolu amerykańskiego uniemożliwia powstanie reprezentacji Polski, więc mogły by grać kluby lub "Team Poland"

[quote="DajaxCH1910"] - Uważam te że PZFA powinno znaleźć sponsora dla całej ligi np. Intersport 1 Polska Liga Futbolu Amerykańskiego co miało by na celu wspierać finansowo zespoły ligi a nie związek, powinno też poszukać patrona medialnego tzn. może stacja Sport Klub chciała by pokazywać każda kolejkę PLFA, miało to by na celu rozgłośnienie na nowo futbolu.[/quote]
Tylko te ligi mają sponsora, które są pokazywane w telewizji, Sport Klub może by robił transmisje, ale jakby im się zapłaciło, we wszystkich ligach za transmisje płaci się telewizjom (wyjątek T-Mobile Ekstraklasa i chyba Plus Liga), np PLK transmituje TVP Sport za ok 15 tys , + EsportTV pod TV PLK za ok 8 tys, w PLKK transmisje robią TVP Wrocław , TVP Kraków, TVP Bydgoszcz dla klubów z regionu (nie dla ligi !) 13-15 tys wszystko kwoty za mecz, pytanie jest więc czy ligę lub kluby stać, tańszą opcją była by transmisja internetowa, tu ceny są niższe, ale zasięg i forma transmisji są inne. Napewno bez transmisji telewizyjnej (lub ew. internetowej dobrze rozpropagowanej) nie znajdzie się sponsora ligi PS. Do tego też trzeba by też obbanerować też stadiony podczas meczów reklamą sponsora

[quote="DajaxCH1910"] - Myślę że PZFA powinno spróbować podjąć współprace ze Szkolnym Związkiem Sportowy i zacząć powoli inwestować w naszą przyszłość czyli młodzież.[/quote]
Jestem za o ile nie będzie przeszkód prawnych (o których pisałem wyżej)

[quote="DajaxCH1910"] - Myślę też że taki portal jak pzfa.pl i nfl24.pl mógłby założyć współprace w której znalazły się obszerniejsze wiadomości z polskiego świata futbolu, treningi dla futbolistów (futbolowy odpowiednik i na wzór strony: www.asystent-trenera.pl), retransmisje meczy PLFA i transmisje meczy NFL.[/quote]Ja uważam, że na stronie pzfa powinny być tylko informacje z polskiego ogródka FA, oczywiście na stronie ligi powinna być możliwość oglądania retransmisji meczów dla ogółu (wszystkie mecze są nagrywane przez kluby i wrzucane na serwery PLFA) , a nie jak teraz tylko dla klubów, zawodników, trenerów.

[quote="DajaxCH1910"]- Sądzę też że związek powinien się odłączyć od Eagels, i powinni utworzyć dział który będzie pomagał nowo powstawały drużyną w rożnych trudnych sprawach a nie drużyną z Warszawy będzie ich oczkiem w głowie.
Co wy myślicie, miłego czytania i czekam na reakcje.[/quote] Jak prezes jest spikerem na Eagles to mówi samo za siebie ...

kmieta

Wysłany: 2012-02-08, 11:34   

[quote="Znamir"]
Najpierw futbol amerykański musi stać się w Polsce sportem. Dopiero wtedy PZFA może otrzymać status Polskiego Związku Sportowego (bo domyślam się, że o to Ci chodziło). [/quote]

[quote="bodzio61"]Ok powinien, ale nie może bo w Polsce Futbol Amerykański formalnie nie jest sportem, nie ma Futbolu Amerykańskiego w rozporządzenie Ministra Sportu.
http://prawo.legeo.pl/pra...e/zal1/[/quote]

W jaki sposób FA może znaleźć się na tej liście? Znajdują się tam np Skiboby (pierwszy raz słyszę o takiej dyscyplinie) lub Western i Rodeo to tym bardziej dziwi mnie nieobecność FA... :roll:

DajaxCH1910

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2012-02-08, 13:20   

Może faktzcynie ża bardzo zaragowałem i zaatakowałem niektórych ludzi bardzo bym chciał przeprosić, jestem chyba za bardzo zewnątrz i nie mam takiego w tajemniczenia jak wy ale myśle że ten temat na forum jest bardzo trafiony. Może okazać się pomocą dla PZFA, którym podziekujmy za tyle trudnu, chociaż i tak myśle że związek za bardzo jest związany z Warszawskimi drużynami i za wysokie opłaty są zwiazkowe chociaz nie wątpie tam też są wydatki i robią jak najlepiej dla Polskiego FA.
No to jak FA może stać sie w Polsce sportem, aby związek mógłbyć prawdziwym związkiem?
A co myślicie na temat pomysłu aby powstała dzięki współpracy portali nfl24.pl i pzfa.pl strona płatna z meczami <retransmisje, jak to możliwe onile> z PLFA czy może tez jakiś innych meczy i filmików związanych z FA. Strona by była płatna forma płatności np. przelew czy sms, a cała kasa poszłaby na rozpowszechnianie FA w Polsce?
A z AZS czy TKKF nie idzie sie dogadać aby korzystać z ich obiektów czy sprzetu będą po ich szyldem zatańszą cene czy za darmo ale oddzielne prowadzenie własnej sekcji, chodzi tylko o nie wielką pomoc.

Heken 

Wysłany: 2012-02-08, 13:22   

Skoro już ktoś podjął ten temat, niejako na nowo, to i od siebie coś dodam :)

Skoro mówimy o rozwoju w Polsce futbolu jako takiego to z całą pewnością należałoby szeroko poruszyć wśród działaczy, trenerów, sędziów czy zawodników ale także władz, czy to lokalnych czy tych wyższych, temat szkolenia dzieci i młodzieży, tworzenia orlików przystosowanych do futbolu flagowego, stopniowego powstawania klubów juniorskich, sekcji w szkołach czy prowadzenia zajęć w ramach SKSów, ale nawet promocji samej tej dyscypliny i uświadamiania o istnieniu tegoż sportu. Do tego wszystkiego z całą pewnością środki finansowe, ogromne wsparcie ze stron włodarzy miast i samej pracy zawodników czy działaczy byłyby nieodzowne. Odwiedziny sportowców w różnych lokalnych placówkach oświatowych, począwszy od przedszkoli aż po szkoły średnie czy domy dziecka miały już w jakiś sposób miejsce, może nie na taką skalę, ale na pewno nie jest to i nie było niewykonalne. Kwestia jest "dogadania się" z dyrektorami, opiekunami, wychowawcami czy nauczycielami, przygotowanie zawodników, stworzenie grafiku i scenariusza takowych spotkań no i oczywiście pozyskanie wcześniej, a przynajmniej próba pozyskania, środków pieniężnych na zakup choćby tych najtańszych piłek. Po co to? Po to, by kilka lat później, po takiej ciekawej lekcji, pokazie stroju zawodnika, zaznajomieniu się z nim i z piłką, i ewentualnie dodatkowymi innymi atrakcjami młody człowiek nawet jeśli nie będzie czuł potrzeby uprawiania tej dyscypliny to przynajmniej będzie miał świadomość, że takie coś istnieje, że nie jest ani straszne, ani głupie i że warto się tym zainteresować. Sprowadza to się do takiej, wydawać by się mogło błahej kwestii jaką jest świadomość, a z tą u nas, akurat w przypadku futbolu jest nie najlepiej. Ale to właśnie świadomość jest podstawą tego, by futbol w Polsce mógł stanąć mocno na nogi.
Szkolenie nauczycieli wychowania fizycznego czy trenerów uważam, że jest czymś oczywistym i koniecznym, podobnie z resztą jak trenowanie przyszłych sędziów, co z resztą jak widzę ze strony internetowj związku, odbywa się dość regularnie.
Co do AZSów to jestem zwolennikiem niezbyt realnego jak na obecną chwilę wprowadzenia rozgrywek uczelnianych podobnych do tych w Stanach, a nie łączenia się tych związków z klubami. W ramach uczelni działają sekcje sportowe, obowiązkowe dla studentów i w ramach tego można by próbować ewentualnie wprowadzać choćby sam temat futbolu.
Oczywiście to nie wszystko, bo ta świadomość powinna też dotknąć pozostałych, tych "zwykłych", którzy po prostu nie znają tego sportu i nie mają okazji poznać. Widzę, że wiele dobrego nasze drużyny robią w tym kierunku, organizują wspólne oglądanie SuperBowl czy włączają się w organizację WOŚP. Takich akcji nigdy za wiele i oby działali jeszcze więcej :) Może niech spróbują urządzić spotkania dla zainteresowanych, nieobeznanych jeszcze kibiców?
Na koniec chyba warto wspomnieć o roli mediów, która jest niezwykle istotna, lecz niestety w praktyce dość znikoma. Patrzę na to zapewne mocno nieobiektywnie, jak i pewnie niejeden fan futbolu, bo czyż można mówić o wszystkich dyscyplin jakie istnieją i o wszystkich rozgrywkach? Nie da się, ale o tej dyscyplinie przecież warto mówić i pisać, a czego nie czyni się prawie w ogóle. Wystarczyłoby choćby wspomnieć o co ważniejszych meczach ligi NFL czy ligi polskiej, bez zapluwania się, że to "głupi sport, dla głupich Amerykanów, w którym nikt nie wie o co chodzi, a w sumie to najważniejsze są w tym te miliony dolarów wydane na jedzenie, zakłady bukmacherskie, przygotowanie imprezy, koszty reklam no i oczywiście fakt, że amerykańska gwiazdeczka znowu schrzaniła hymn". No to serio nie pomaga :P Wystarczyłoby podejść do tego merytorycznie, a może ktoś się zainteresuje. Zwykły człowiek pomyśli sobie "skoro nawet w telewizji się śmieją, i to jeszcze sami dziennikarze sportowi, to znak że to naprawdę głupie jest!".

DajaxCH1910

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2012-02-08, 13:57   

No to jak FA może stać sie w Polsce sportem, aby związek mógłbyć prawdziwym związkiem?
A co myślicie na temat pomysłu aby powstała dzięki współpracy portali nfl24.pl i pzfa.pl strona płatna z meczami <retransmisje, jak to możliwe onile> z PLFA czy może tez jakiś innych meczy i filmików związanych z FA. Strona by była płatna forma płatności np. przelew czy sms, a cała kasa poszłaby na rozpowszechnianie FA w Polsce?
A z AZS czy TKKF nie idzie sie dogadać aby korzystać z ich obiektów czy sprzetu będą po ich szyldem zatańszą cene czy za darmo ale oddzielne prowadzenie własnej sekcji, chodzi tylko o nie wielką pomoc.
Podzielam myśl Heken, ku lepszemu rozwojowi FA w Polsce musi iść też iść znajomość tego sportu jak sport ma sie roziwjąć jak mało kto o nim wie, taki akcji nigdy za mało i już gratuluje klubą za taki postęp ale nie spoczywajcie na laurach.
A skoro mówicie że kadra Polski nie ma narazie racji to może inny pomysł, jeśli można na arenie Europejskiej wystawmy reprezentacje ligi a nie zwyciesce ligi, i niech to gra jako reprezentacja w różnych miastach Polski niech będą zapraszane media do transmisji tego.
A może też warto poprosić tych sportowców<Gostkowski, Stephen ;Gradkowski, Bruce ;Janikowski, Sebastian ;Kaminski, Timm;Kowalewski, Joe;Mruczkowski, Scott ;Zbikowski, Tom ;Hynoski, Henry> o przyjazd do Polski a jak nie to możliwość pomocy z ich strony oraz możliwość ruszenia kampani która będzie promować FA w Polsce z ich wizerunkiem?
Widze ze jest dyskusja i wyprowadzacie mnie z błedu oraz dajecie swoje pomysły to dobrze o to chodzi może pomożemy FA w Polsce.

bodzio61

Wysłany: 2012-02-08, 18:19   

[quote="DajaxCH1910"]No to jak FA może stać sie w Polsce sportem, aby związek mógłbyć prawdziwym związkiem?
[/quote]
Nawet na obiektach Ekstraklasy PLFA warunki do filmowania nie są za dobre, najgorzej w Poznaniu i Krakowie, o niższych ligach nie wspominając. Więc najpierw powinny być warunki na obiektach potem można wsiąść się za publikowanie nagrań. Jeżeli miały by być ze wszystkich meczów robione przynajmniej transmisje internetowe to na obiektach powinien być też stały dostęp do internetu, a z pewnych źródeł wiem, że dobrze z tym jest tylko na Narodowym Stadionie Rugby (obiekt Seahawks Gdynia). Net jest też na Stadionie Olimpijskim we Wrocławiu ale średniej jakości, pozostałe obiekty to "totolotek"

W sezonie 2012 mecze kilku drużyn będą transmitowane na żywo w internecie, poniżej tabelka:

Ekstraklasa PLFA:
a) Niemal pewne (lub pewne): Seahawks Gdynia
b) Prawdopodobne: Devils Wrocław
c) Mało prawdopodobne lecz możliwe: Kozły Poznań, Warsaw Eagles

PLFA I:
a) Niemal pewne (lub pewne): Warsaw Sparans

PLFA II:
a) Niemal pewne (lub pewne): Sabercats Sopot, Toruń Angels

DajaxCH1910

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2012-02-08, 20:52   

Skoro jest taka możliwość czemu PZFA nie pomoże w tej realizacji i nie zastrzerzy sobie tego, przez to mogłby być wykonany ten pomysł że stronką z meczami z PLFA i być może innych lig FA, które by były odpłatne< nie za jakieś wielkie pieniadze ale zawsze jakieś> mogliby wtedy gromadzić pieniadze na rozpowszechnianie FA w Polsce.

Figrin

Wysłany: 2012-02-08, 21:05   

[quote="bodzio61"]

PLFA II:
a) Niemal pewne (lub pewne): Sabercats Sopot, Toruń Angels[/quote]
Jako człowiek z Torunia moge potwierdzić, że faktycznie mecze z Torunia będa transmitowane przez wojewódzką internetową telewizje KP Sport http://www.kpsport.pl/pl/

Simon 

Wysłany: 2012-02-08, 21:10   

[b]DajaxCH1910[/b], nie ma takie popytu. Jeśli ktokolwiek zażąda, przy stosunkowo małej popularności futbolu, pieniędzy za transmisję, to nikt nie będzie chciał tego oglądać. Natomiast kiedy transmisja jest darmowa i ktoś powie znajomym: "słuchajcie, wejdźcie tu i tu, a zobaczycie jak fajny jest futbol" to coraz to kolejne osoby zyskują dostęp do sportu. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że taka osoba ma zapłacić za obejrzenie meczu, który może się nie spodobać i którego może nawet nie zrozumieć.

bodzio61

Wysłany: 2012-02-08, 21:34   

Na 99,(9)% transmisje z meczów domowych drużyn, które wypisałem wyżej będą [b]bezpłatne[/b]. PZFA nie ma tu za dużo do gadania bo to zależy od relacji Klub-Media, to klub organizator meczu ma prawa i to on może "zamówić" transmisję.

konradzmc

Wysłany: 2012-02-08, 21:41   

Najgorszy jest brak informacji. Widocznie PZFA ma daleko w poważaniu kibiców, jeśli na stronie pzfa.pl są informacje typu: obejrzyj superbowl z sokolami. Gdyby nie to forum to nawet nie wiedzielibyśmy o jakichkolwiek zmianach w kształcie ligi.

Poza tym złym posunięciem jest, że mistrz Polski Giants będzie grał w lidze czeskiej. Nie sądze, żeby działo się to z braku pieniędzy bo na lige czeską mają a na polską to już nie?
Chyba, że Ekstraklasa stawia, aż takie wygórowane warunki i zabija widowisko sportowe segregując kluby wg. finansów, a nie wg. walorów sportowych.

Znamir

Wysłany: 2012-02-08, 22:33   

[quote="kmieta"][quote="Znamir"]
Najpierw futbol amerykański musi stać się w Polsce sportem. Dopiero wtedy PZFA może otrzymać status Polskiego Związku Sportowego (bo domyślam się, że o to Ci chodziło). [/quote]

[quote="bodzio61"]Ok powinien, ale nie może bo w Polsce Futbol Amerykański formalnie nie jest sportem, nie ma Futbolu Amerykańskiego w rozporządzenie Ministra Sportu.
http://prawo.legeo.pl/pra...e/zal1/[/quote]

W jaki sposób FA może znaleźć się na tej liście? Znajdują się tam np Skiboby (pierwszy raz słyszę o takiej dyscyplinie) lub Western i Rodeo to tym bardziej dziwi mnie nieobecność FA... :roll: [/quote]
Od jakiegoś czasu lista dyscyplin sportowych w Polsce jest zamknięta i mogą zostać wpisaną na nią tylko dyscypliny wpisane na listę MKOl (Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego). Żeby futbol amerykański został wpisany na listę MKOl musiałby się stać dyscypliną olimpijską.

Odpowiedz do tematu