Forum NFL24 Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka spostrzeżeń i subiektywnych opinii laika
Autor Wiadomość
qtasse

Wysłany: 2011-12-20, 15:39   Kilka spostrzeżeń i subiektywnych opinii laika

Witam. Interesuję się futbolem od niecałego miesiąca, więc moja wiedza na temat tego sportu jest naprawdę nikła. Pragnę podzielić się z Wami (bo jesteście chyba najbardziej rozwiniętym polskim forum o FA) kilkoma subiektywnymi spostrzeżeniami.

Futbol amerykański bardzo mi się spodobał, nie mogę się już doczekać wiosny, kiedy to zacznę namawiać kumpli, żebyśmy ziebrali ekipę i poszli grać ;] jest jednak kilka rzeczy, które w samej grze i w jej otoczce mnie irytują.
[b]Przerwy między akcjami.[/b] Oglądam sobie mecz NFL. Zbliża się snap, są emocje. Akcja trwa ok. 10 sekund, po czym koniec. I czekanie. Jedna reklama, druga, trzecia, siedemnaście tysięcy powtórek i analiz tej krótkiej akcji. O tym, co dzieje się po touchdownach czy między kwartami już nawet nie wspomnę. To nieprawdopodobne, że mecz NFL składający się z czterech kwart po 15 minut potrafi w rzeczywistości trwać ponad 3 godziny. Moim zdaniem od zakończenia jednej akcji do początku następnej powinno mijać max 30 sekund, przerwy pomiędzy kwartami max kilka minut (jak między setami w siatkówce), przerwa między drugą a trzecią kwartą 10 minut.
[b]Za dużo zawodników.[/b] Niebywałe jest to, że jedna drużyna może na jeden mecz zgłosić więcej niż 40 graczy. Tak samo jak to, że są zawodnicy, którzy biorą udział ledwie w kilku akcjach w meczu i wchodzą na boisko tylko po to, by raz kopnąć w piłkę. Moja "propozycja": podawanie startowej jedenastki na początku meczu, w trakcie meczu dozwolone 5 zmian, bez zmian powrotnych. W kadrze meczowej max 22 osoby.
[b]Dlaczego kopiujemy amerykańskie wzorce?[/b] Nigdy nie zrozumiem, dlaczego polskie kluby FA nazywają się Tigers, Owls czy Devils. Takie pierwsze z brzegu rugby też jest sportem wybitnie anglosaskim, a jednak polskie kluby potrafią nazywać się po polsku.

Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji ;)

MagicKris

Wysłany: 2011-12-20, 15:55   

Co do ilosci zawodnikow, to trudno jest rozegrac mecz posiadajac 22 osobowa kadre. Pomijajac fakt jak wszechstronni sa zawodnicy, to nie da sie uniknac kontuzji, czy innych nieprzewidzianych wydarzen. Czesc zawodnikow musi schodzic, gdyz niemozliwe jest kondycyjne wyrabianie ( wiekszosc biegow to bardzo meczace sprinty). Kazda druzyna sklada sie z 53 graczy (tak jest w NFL). Jezeli gra ma byc na tak wysokim poziomie jak obecnie, to konieczne jest, zeby zawodnicy specjalizowali sie w konkretnych pozycjach. Trudno jest mi sobie wyobrazic osobe ktora caly mecz gra jako RB oraz LB i ma sily na chociaz polowe meczu.

Jezeli chodzi o przerwy, to taki urok tego sportu. Gra nie jest ciagla, ale za to bardziej dynamiczna. Dzieki reklamom zarowno liga NFL, jak i druzyny sa w stanie zgromadzic tak duze fundusze. W PLFA mecze tez tyle trwaja i to raczej nigdy sie nie zmieni (chyba ze ktos wymysli bardziej dokladny system powtorek, co moze przyczynic sie do jeszcze dluzszych spotkan).

Pozdrawiam

[b]Vince Lombardi[/b]

qtasse

Wysłany: 2011-12-20, 21:00   

[quote]Czesc zawodnikow musi schodzic, gdyz niemozliwe jest kondycyjne wyrabianie ( wiekszosc biegow to bardzo meczace sprinty).[/quote]
Co proszę? 5 sekund sprintu raz na kilka minut (bo tak krótkie są pojedyncze akcje, a tak długie przerwy) to duże obciążenie kondycyjne?
[quote]Jezeli gra ma byc na tak wysokim poziomie jak obecnie, to konieczne jest, zeby zawodnicy specjalizowali sie w konkretnych pozycjach. Trudno jest mi sobie wyobrazic osobe ktora caly mecz gra jako RB oraz LB i ma sily na chociaz polowe meczu. [/quote]
Daleko mi do poglądów typu "FUTBOL JEST DLA PANIENEK BO SIE NOSI OCHRANIACZE A W RAGBY SIE NIE NOSI OCHRANIACZÓW!!!111", ale jednak rugbyści jakoś potrafią biegać i przepychać się przez 80 minut meczu bez konieczności zmian i przerw w grze.
[quote]Jezeli chodzi o przerwy, to taki urok tego sportu.[/quote]
To nie urok, tylko wada. FA nigdy nie będzie popularne w Polsce, jeżeli mecz będzie trwał trzykrotność rzeczywistego czasu gry.
[quote]Gra nie jest ciagla, ale za to bardziej dynamiczna.[/quote]
Chyba inaczej rozumiemy słowo "dynamiczna". Zobacz sobie mecz piłki ręcznej, to jest dynamiczny sport.
[quote]Dzieki reklamom zarowno liga NFL, jak i druzyny sa w stanie zgromadzic tak duze fundusze.[/quote]
Jakoś w Primera Division czy Premiership drużyny i liga potrafią zgromadzić duże fundusze bez tysiąca reklam w trakcie meczu.
[quote]W PLFA mecze tez tyle trwaja i to raczej nigdy sie nie zmieni[/quote]
Dziękuję, że mnie uprzedziłeś, bo miałem się wybrać na mecz PLFA jak się zacznie nowy sezon i wynudziłbym się na śmierć.
Przepraszam jeśli zabrzmiałem agresywnie, ale na wszystkie moje spostrzeżenia odpowiedziałeś "taki urok" albo "inaczej się nie da". Cóż, inne sporty pokazują że jak najbardziej się da.

MagicKris

Wysłany: 2011-12-20, 21:53   

Moze to dziwnie zabrzmiec ale Futbol Amerykanski jest gra rodzinna. Otoz na mecze zwykle przychodza rodziny (czesto z nawet z dziecmi, co zwykle nie zdarza sie na meczach np. pilki noznej). Musze Ci przyznac racje, ze przerwy sa irytujace, szczegolnie jezeli oglada sie mecz samemu. Sprawa ma sie troche inaczej gdy oglada sie mecz z kims innym, gdyz daje to po prostu okazje do porozmawiania nt. meczu w przerwach miedzy zagrywkami, nie tracac przy tym calej akcji.

W futbolu gra sie na maxa (zawodnicy biegaja caly czas na mozliwe jak najwiekszej szybkosci, bardzo czesto wykonujac ryzykowne zagrywki). Doporowadza to do bardzo szybkiego organizmu. Wielu RB po paru biegach z rzedu ledwo lapie oddech i wtedy na prawde konieczna jest zmiania, gdyz dzialaja wtedy juz na szkode swojej druzynie. Wielokrotnie spotykano sie z przypadkami, ze zawodnicy nie schodzili z boiska pomimo przemeczenia i w wyniku tego tracili wzrok na jakis czas. Nie znam sie na rugby i przyznam sie szczerze, ze nie ogladalem nigdy zadnego meczu. Z tego co wiem to zawodnicy nie atakuja sie tak mocno i wiekszosc z nich jest odpowiednio przygotowana do nieustannego biegania przez wyznaczony czas gry. Nalezy uwzglednic fakt iz Rugby i Futbol to dwie rozne dyscylpiny sportowe, ktore w wiekszosci wymagaja od zawodnikow zupelnie innych zdolnosci.

Pozdrawiam

[b]Vince Lombardi[/b]

pazer

Wysłany: 2011-12-20, 23:49   

Rozumiem, że oglądasz i śledzisz FA dopiero od miesiąca więc wspomogę Krisa w wytłumaczeniu Ci po co te wszystkie przerwy tylu zawodników itp. itd. Wszelkie uszczypliwości z mojej strony są tylko po to żeby lepiej zobrazować o co mi chodzi;) proszę nie bierz ich do siebie.

Ponad 40 zawodników jest Ci potrzebne dla tego, że w tym sporcie w każdej akcji dajesz z siebie wszystko, w każdej akcji zderzasz się na pełnej prędkości z przeciwnikiem, pracujesz rękami nogami całym ciałem, mając na sobie kask i ochraniacze grając często w pełnym słońcu w 40 stopniowym upale lub w deszczu i błocie tak, że ledwo wyciągasz z niego nogi. Twój tekst '5s sprintu raz na kilka minut' mnie jako zawodnika po prostu zrzucił z krzesła, chyba za mało uważnie oglądasz bo nie wiem skąd to wziąłeś, dla porównania sprinter 100m biegnie poniżej 10s co to jest 10s sprintu nie? Jakim cudem on się zmęczył.
Każde uderzenie to naprawdę mocne obciążenie dla całego ciała, upadek na ziemię na dużej prędkości też nie jest ciekawy a potem wstajesz mija 40s, które na boisku leci jak z bicza strzelił i znów sprint, uderzenie, upadek.

Nie mów mi proszę, że rugbiści potrafią biegać 80 bez konieczności zmian, jasne że mogą bo tam uderza się tylko w określone części ciała i tylko zawodnika z piłką, w FA jeśli w akcji nie przywalisz przynajmniej jednej osobie to równie dobrze mogło cię nie być na boisku(no chyba że jesteś QB albo WR). Nie ujmując nic rugbistą bo jestem dla nich pełen podziwu i sam się zastanawiam jak wytrzymują ale porównywać te dwa sporty to jak porównywać piłkę nożną i kosza albo siatkówkę, w końcu piłka jest okrągłą nie? Swoją drogą, w piłce nożnej wytrzymują 90 minut bez zmian rugbiści to cieniasy;)

Często porównuje się futbol do szachów i jest to bardzo dobre porównanie bo te 40s po każdej akcji to jest czas na obmyślenie następnego ruchu, i po części na odpoczynek dla zawodników. To, że puszczane są w tedy reklamy to kwestia kasy i biznesu, skądś trzeba mieć kasę choćby na transmisję nie? Dla ludzi którzy nie lubią reklam i przerw wymyślono powtórki spotkań lub torrenty;)
Do 3h trwania meczu idzie się przyzwyczaić zwłaszcza, że jak napisał MagicKris to sport rodzinny, zbierasz grupę znajomych idziecie na mecz bierzecie grill, piwo i świetnie się bawicie możecie pogadać bo jest czas w przerwach i nic nie tracicie. To wcale nie wada, wszystko jest zależne od podejścia. Nie chcesz nie chodź twoja sprawa ale ja polecam, to świetna zabawa szczególnie w większym gronie.

Jeśli chcesz zweryfikować swoje poglądy na temat tego ilu zawodników potrzeba i po co są przerwy to poszukaj na plfa lokalnej drużyny i idź na trening a potem wyjdź na boisko i pokaż co potrafisz bo jak to u nas mówią 'talk is cheap play the game'.

Znamir

Wysłany: 2011-12-21, 16:48   Re: Kilka spostrzeżeń i subiektywnych opinii laika

[quote="qtasse"][b]Przerwy między akcjami.[/b][/quote]
Wyolbrzymiasz, albo co bardziej prawdopodobne nigdy nie obejrzałeś uważnie całego meczu ;-)
Czas na rozegranie kolejnej akcji to 40 sekund w NFL i 25 sekund w NCAA i chyba nigdy nie widziałem w tym czasie bloku reklamowego.
Przerwy na reklamy są w trakcie przerw na żądanie, przerw spowodowanych kontuzją zawodnika, przed podwyższeniem i kickoffem oraz po zmianie posiadania piłki (i to przy tym ostatnim nie zawsze).
Jeżeli chodzi o przerwy między kwartami to trwają one nie dłużej 5 minut, przerwa w połowie trwa minut 20.

[quote][b]Za dużo zawodników.[/b][/quote]
Masz trzy formacje po 11 osób. Formację ataku, obrony i specjalną. Formacje ataku i obrony są oczywiście na tyle różne, że bardzo rzadko zdarza się aby ktoś grał w obu tych formacjach na poziomie wyższym niż licealny. W formacjach specjalnych na poziomie zawodowym również bardzo rzadko wystawia się więcej niż jedną osobę z podstawowego składu ataku lub obrony ze względu na kontuzjogenność tej formacji. Inna sprawa, że podstawowe składy ataku i obrony liczą po więcej niż 11 osób ze względu na specjalizację pozycji i różne ustawienia wymagające innej ilości zawodników z danej pozycji na boisku (np. na boisku w zależności od ustawienia ataku może być od 0 do nawet 3 biegaczy w rożnej konfiguracji RB i FB oraz od 2 do 5 skrzydłowych w różnej konfiguracji WR i TE a w obronie od 1 do 5 DL, od 1 do 5 LB oraz od 3 do nawet 6DB). Daje to powiedzmy 35-45 osób pierwszego składu + backupy. Patrząc proporcjonalnie, zawodników rezerwowych w porównaniu do składu podstawowego wcale nie jest więcej niż w innych sportach i takich zmian gdzie backup wchodzi za startera bardzo rzadko bywa w czasie meczu więcej niż proponowane przez Ciebie 5, a jeszcze rzadziej odbywają się zmiany powrotne, gdzie zmieniony wcześniej przez backupa starter wraca na boisko. Warto też zauważyć, że w większości sportów akcję, czy to ofensywną czy obronną rozgrywa nie więcej niż połowa składu drużyny, podczas gdy reszta akcję obserwuje będąc gotowymi włączyć się jeżeli będzie ona rozegrana w ich stronę. W futbolu amerykańskim akcję muszą zagrać wszyscy, którzy na boisku są, stąd też wyspecjalizowanie na poszczególne pozycje i obszerny skład.

[quote][b]Dlaczego kopiujemy amerykańskie wzorce?[/b][/quote]
Są i kluby z polskimi nazwami, np. Kozły Poznań, Husaria Szczecin, Tytani Lublin, Królewscy Warszawa, Torpedy Łódź, Scyzory Kielce itd. Bardzo dużo drużyn używa też naprzemiennie nazw anglojęzycznych i polskich, gdzie nazwa anglojęzyczna jest traktowana jako marka główna a wersja polskojęzyczna jest używana potocznie. Dla mnie już bardziej denerwujące jest wrzucanie na siłę nazw sponsorów do nazwy klubu, co zdarza się masowo w innych sportach.

PS.
[quote]Moja "propozycja": podawanie startowej jedenastki na początku meczu, w trakcie meczu dozwolone 5 zmian, bez zmian powrotnych. W kadrze meczowej max 22 osoby.[/quote]
Propozycja skierowana do kogo? My o tym przecież nie decydujemy :mrgreen:

EnsiferuM

Wysłany: 2011-12-21, 21:08   

Witam.
Analizujac wszystkie twoje wypowiedzi stwierdzam ze twoje dotychczasowe spostrzezenia gry zostana diametralnie odwrocone z tego powodu ze nigdy nie miales okazji stanac na boisku w druzynie czy na treningu profesionalnej druzyny w polsce. Gdy tak sie stanie, bedzie tak jak wspomnialem.

Voyt

Wysłany: 2011-12-22, 12:08   

Przerwy- Polecam lekturę kilku ostatnich felietonów Kiedrosport w dodatku sportowym GW.
Za mecz jeden NFL stacje TV płacą lidze $ 100 mln ( STO MLN USD)!
Jakoś, tę kasę 3ba odrobić - poza tym tak jak koledzy pisali- jest przerwa można iść po kolejny napój,jedzenie, albo pogadać z kumplem o meczu (na żywo lub przez net) :)

Składy - kilka lat temu LB/FB Spencer Larsen zebrał laury bo w 1 kolejce zagrał caly mecz w obronie i sporej części ataku . Jako ciekawostkę podam że siła kolizji w FA jest porównywalna do tej jaka działa na pasażerów samochodu przy kolizji z prędkością 60km/h .

Co do porównania Rugby vs FA, w rugby niby mecz trwa 80 min. ale są momenty przestojów formacje Raka,przegrupowania, kolejne fazy akcji gdzie- spora część graczy odpoczywa. (Mnie w rugby irytuje że, czasem aby pokonac 3-5m, zwlaszcza przy polu punktowym, potrzeba, kilkunastu przegrupowan, podan do tylu itp. - Dlatego prywatnie wolę Rugby 7.)
W FA jest 5-6s maksymalnego wysilku, potem ok.25-40 sek przerwy - ale nie zawsze bo jest taktyka na zamęczenie przeciwnika - Tzw. No Huddle .

Nazewnictwo- nawet Francuzi mają angielskojęzyczne nazwy ekip . Tak jak napisał Znamir ,ja wolę np: Owls , niż Jawal Jurajska Częstochowa .

MagicKris

Wysłany: 2011-12-22, 18:20   

Za futbolem amerykanskim ida ogromne pieniadze (przynajmniej w USA). [b][u]Wszystkie 32 [/u][/b]druzyny biorace udzial w rozgrywkach NFL znajduja sie na liscie 50 najbogatszych klubow na swiecie (wliczajac w to wszystkie druzyny sporotowe wszystkich dyscyplin). 15 druzyn jest wartych ponad 1 mliard dolarow ( tyle warte sa Pantery z Caroliny).

Na poczatku wiele rzeczy moze irytowac, to fakt, ale w raz z biegiem czasu wiekszosc ludzi sie przyzwyczaja i zaczyna rozumiec te przerwy. Trudno jest oczekiwac od zawodnikow ciaglego wysilku, na tak wysokim poziomie jakim reprezentuja. Powiedzmy sobie szczerze jest to niemozliwe, nie wazne jak dobrze przygotowani fizycznie sa sportowcy.[/b]

[b]Vince Lombardi[/b]

czapski 

Wysłany: 2012-07-27, 09:25   

NFL ma dla mnie jedną wade - naprawde ilosć przerw. Czasem przy mniej pasjonujacym meczu w niedzielny wieczór to jest cholernie frustrujace - 2 runs, 1 incomplete pass, punt - przerwa. A po touchdownie - przerwa - kick off - przerwa. I pozniej zasypiam kolo 1 w trakcie meczu ;) To oczywiście sprawka wymogow telewizji.

Poza tym to GENIALNY sport ;)

Klakier

Wysłany: 2012-07-27, 17:54   

przy zmianie posiadania, touchdownach, kopnięciach i tak jest przerwa, bo na boisko muszą się wejść[oraz ustawić się] nowe formacje; sędziowie ustawić piłkę, zająć pozycje, policzyć graczy itp.

więc niekoniecznie sprawka telewizji ;p

czapski 

Wysłany: 2012-07-31, 08:14   

Dałbym się przekonać, gdyby nie to że oglądam ostatnio mecze NFL z lat 75-85 i tam nie ma przerwy po kickoffie, od razu wpada offense po zatrzymaniu gry. A więc dało się jakoś kiedyś ;)

MagicKris

Wysłany: 2012-07-31, 23:36   

E tam, moim zdaniem troche przesada. Mecze Topligi tez trwaja po 3 godziny, a reklam nie ma i kwarty sa o 1/5 krotsze (12 minut w porownaniu do 15 w NFL). Niestety z pozycji widza to tak wyglada, ze non-stop jakies przerwy, reklamy, a tak naprawde z perspektywy zawodnika, nie ma zbyt wiele czasu na zlapanie oddechu, po zagrywce od razu huddle, ustawienie sie etc.

[b]Vince Lombardi[/b]

czapski 

Wysłany: 2012-08-01, 14:00   

Nawet z ograniczeniem przerw mecze i tak trwałyby 3 h. Zripowane mecze bez reklam, timeoutow, przerwy i tak dalej trwają 2h-2,5 h. Ale z punktu widzenia widza, (zwłaszcza polskiego - takiego co ogląda sam i to w porach raczej nasennych ;)), to ta przerwa podwojna po zdobytych punktach (przed kickoffem i po kickoffie) jest frustrująca - zwłaszcze ze zmiana przepisów sprzed roku odebrała zęby kick returnom i przy większości kickoffów nawet nie ma próby returnu.

Miotajacy 

Wysłany: 2012-09-01, 21:09   

Witam.
Prawie Każdy kto nie trenuje tego sportu i tylko go widzi w telewizji a do tego nie zna dokładnie zasad będzie zawsze twierdzić, że za długo trwa mecz.
Ja trenowałem w Polsce w Bydgoszcz Archers na treningach było ciężko, miałem również okazję grać w barwach klubu w meczu pokazowym przeciw Dragons Zielona Góra.
Moja pozycja to LB.
Pod koniec 3 kwarty nie wiedziałem gdzie mam łapać powietrze, upał koło 28 stopni tuż po burzy duszno, kask, pad i reszta ochraniaczy sporo waży, nieustanne sprinty i wielki wkład siły w uderzenie.
Zagraj kolego kwarte na maksa i nie bądź zmęczony.
Teraz trenuję w Holandii w klubie Trojans Rotterdam i treningi są jeszcze bardziej wyczerpujące...
Po treningu żadna część z moich rzeczy treningowych nie jest sucha, więc kolego zapraszam na treningi w całym sprzęcie do polskiego klubu FA to zmienisz zdanie.
22 zawodników kolego to dwie formacje, ofensywna i defensywna a gdzie zmiennicy i formacja specjalna?

Odpowiedz do tematu