UPDATE command denied to user 'nflzosnsstrona'@'10.14.20.93' for table 'nfl24_settings' NFL 24 - Twoje centrum informacji o lidze NFL i Futbolu Amerykańskim SuperFinałowe menu!
Dodane przez Dariusz Ankiewicz dnia Lipiec 11 2012 04:44:36
Moje przepisy na SuperFinałowe menu.


Treść rozszerzona
Zamierzasz obejrzeć NAC VII SuperFinał w domu i nie będziesz miał okazji odwiedzić "tailgate party" zorganizowanego przy Stadionie Narodowym, a bardzo lubisz kuchnię amerykańską? Nic straconego! Sam możesz przygotować sobie prawdziwego amerykańskiego burgera, czy małą przekąskę, którą zjesz emocjonując się finałem, a ja Ci w tym pomogę!

Na początek amerykańskie danie znane na całym świecie - Hamburger.

Składniki, których będziesz potrzebował (proporcje dla 2 osób lub 1 linemana):
Do przygotowania kotletów
- 250 g polędwicy wołowej (można też użyć rostbefu, ew. łopatki wołowej)
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy
- przyprawy (sól, pieprz, papryka czerwona)
- kolendra

Pozostałe produkty:
- 2 bułki hamburgerowe (te ze sklepu gotowe z sezamem)
- 1/2 pomidora
- 1 ogórek kiszony
- 2 liście sałaty
- 1/2 czerwonej cebuli
- ketchup, majonez
dodatkowo można użyć jeszcze 2 plasterków sera, jeśli ktoś woli cheeseburgera

Sposób wykonania:
Polędwicę umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Czosnek i cebulę pokroić w mała kostkę, kolendrę posiekać. Dodać do mięsa wraz z pieprzem i sproszkowaną papryką (solimy dopiero po usmażeniu kotleta). Wyrabiać mięso, aż składniki się połączą. Dodać musztardę i żółtko jaja. Ponownie wyrobić do momentu uszyniania jednolitej masy. Uformować dwa, nie za cienkie kotlety o szerokości nieco większej od bułki.

Przekroić bułki wzdłuż. Pomidora i sałatę umyć i osuszyć. Ogórka i pomidora pokroić w plastry. Cebulę w krążki.

Rozgrzać patelnie ryglowaną (grillową) i obsmażyć z obu stron kotlety (uważać by ich nie przesmażyć, bo kotlety będą wtedy suche). Obok koletów obsmażyć połówki bułek (jeśli używacie sera, to należy położyć go na kotlety po ich obróceniu na druga stronę). Dolną połówkę bułki posmarować majonezem, położyć liść sałaty, kotleta, plasterek pomidora i ogórka oraz kilka krążków cebuli. Górną połówkę bułki posmarować ketchupem i przykryć całość. Smacznego!

Następnym daniem, które szybko przygotować możecie przed meczem to Taco. Nie jest to co prawda może tak amerykańskie danie jak hamburger, ale kuchnia Tex-Mex też jest warta uwagi.

Składniki, których będziesz potrzebował (proporcje dla 2 osób lub 1 linemana):
- 1 pierś kurczaka
- 2 duże placki tortilli
- kostkę sera żółtego
- 2 cebule
- 2 różnego koloru papryki
- 2 duże liście sałaty lodowej
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 1 pomidor
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- 1/2 cytryny / 1 limonka
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- kolendra
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
Pierś kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie paski. Obrać czosnek i drobno pokroić. Posiekać świeżą kolendrę. Czosnek i posiekaną kolendrę dodać do kurczaka. Cytrynę/limonkę wycisnąć do miski z kurczakiem. Zalać całość sporą oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Miskę zakryć folia i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (można też kurczaka przygotować dzień wcześniej, wtedy będzie jeszcze lepszy).

Paprykę i cebulę pokroić w żulienkę (cienkie paski). Pomidor i ogórek w dużą kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzić i opłukać. Liście sałaty porwać na mniejsze części. Ser zetrzeć na tarce.

Pierś smażyć na patelni ryglowanej (grillowej). Gdy mięso lekko się zarumieni dodać pokrajaną cebulę i paprykę. Smażyć. Placki tortilli posypać startym serem i wsadzić na chwilę do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika (tak by ser się rozpuścił). Po wyjęciu rozłożyć sałatę. Dodać pierś z papryką i cebulą, następnie garść pokrojonych pomidorów i ogórka, kukurydzy i fasoli. Tortille złożyć na pół (można też zawinąć w sposób pokazany na opakowaniu po tortilli, wtedy będzie można jeść Taco jak kanapkę). Całość można jeszcze posypać świeżo siekaną kolendrą. Smacznego!

Kolejną pozycją w moim SuperFinałowym menu będą Pieczone skrzydełka w miodzie , które wspaniale nadawać się będą do jedzenia podczas oglądania NAC VII SuperFinału, gdyż można je wziąć w rękę.

Składniki, których będziesz potrzebował (proporcje dla 2 osób lub 1 linemana):
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- olej
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy (vegeta, pieprz, papryka słodka/ostra)
- w ostrej wersji sos tabasco


Sposób wykonania:
Skrzydełka umyć i osuszyć. Czosnek obrać i drobno pokroić. Dodać do miski ze skrzydełkami. Dodać miód, olej i przyprawy (ew. sos tabasco). Wszystko dobrze wymieszać. Miskę zafoliować i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (podobnie jak pierś na Taco można skrzydełka zamarynować dzień wcześniej). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Skrzydełka wraz z całą powstała marynatą przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec od 40 do 60 minut. Co jakiś czas polewać skrzydełka powstałym sosem. Skrzydełka można upiec również na grillu. Smacznego!

Kwestia dodatków to oczywiście rzecz gustu, tutaj podaję Wam tylko przykład. Wy możecie użyć tych które najbardziej lubicie i w takiej kompozycji jakiej chcecie.

Resztę przepisów zamieszczę w najbliższych dniach. W miarę możliwości będę uzupełniał nasze SuperFinałowe menu o nowe potrawy, także odwiedzajcie tego newsa częściej!

Foto: bethperu.blogspot.com / tastelikecrazy.com / makro.pl
Źródło: własne